Változhatnak a CSOK szabályai?!

Változhatnak a CSOK szabályai?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-14
 

Egy tervezet értelmében módosulhatnak a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bizonyos feltételei. Megnyugtathatunk mindenkit inkább apróbb változásokról van szó, a támogatás összege és a főbb elvárások nem módosulnak.

A tegnapi napon társadalmi egyeztetésre átadott kormányrendelet tervezet alapján változhatnak egyes lakáscélú támogatások feltételei. Érintett a jelenleg igen népszerű családi otthonteremtési kedvezmény (közismert nevén CSOK támogatás is).

Hogyan módosulhatnak a CSOK szabályai?

Megnyugtathatunk mindenkit a változások nem borítják fel a lakástámogatási rendszert, inkább apróbb finomításokról, pontosításokról beszélhetünk.

Nem kell minden esetben a támogatással érintett ingatlanba bejelentkezni

Vállalnia kell a támogatott személynek, hogy a támogatás folyósítását – szakaszos folyósítású kedvezmény esetén az utolsó részlet folyósítását – követően 90 napon belül az érintett ingatlanban lakóhelyet létesít. Illetve az adott ingatlanban él 10 éven keresztül. Azonban mindkét feltétel alól mentességet kaphatnak

  • a támogatott személy gyermekei abban az esetben, ha tanulmányaik miatt átmenetileg nem a támogatott ingatlanban laknak;
  • a támogatott személy és gyermekei, amennyiben térítésmentesen kapott szolgálati lakásban élnek a munkaviszony fennállása alatt.

A 10 éves bentlakás alól jelenleg is felmentést nyújt ez a két kitétel – más könnyítési elemekkel együtt -, ugyanakkor a támogatást követően eddig minden esetben be kellett költözni a támogatással érintett lakásba mindenkinek. A Bankmonitor szakértőinek véleménye alapján ez utóbbi elvárás alól adhat felmentést az új módosítás.

A jövőben nem kell a beköltözést a bank felé igazolni

A támogatással érintett személyeknek a kedvezmény folyósítását követő 90 napon belül be kell költözniük a támogatásból megvásárolt, épített vagy bővített ingatlanba, amit a jövőben a Kincstár fog ellenőrizni, ő értesíti a feltétel esetleges megsértéséről a kormányhivatalt.

Jelenleg ezt az elvárást a hitelintézetnek kellett ellenőriznie, ez egyben azt is jelenti, hogy a támogatott személyeknek a megfelelő címre szóló lakcímkártyát be kell mutatnia a bank felé. A jövőben erre már nem lesz szükség.

A tervezet alapján ezen változtatás kizárólag az új igénylésekre lesz érvényes, a korábban felvett támogatások esetében még a régi, szerződésben is rögzített feltételeket kellene követni.

A CSOK igénylését követően is bejelenthetjük cégünket a támogatásból szerzett ingatlanba

A tervezet alapján a támogatással érintett ingatlan a kedvezmény folyósítását követően is bejelenthető egyéni vállalkozásunk, többségi tulajdonban lévő társas vállalkozásunk – kivéve részvénytársaság – székhelyeként. Feltétel azonban, hogy a kérdéses vállalkozás alapítása, többségi tulajdonrészének megszerzése a támogatás folyósítását követően történjen meg.

A jelenleg érvényben lévő szabályok alapján ilyen nyilatkozatot a támogatás igénylésekor lehet benyújtani.

Meghosszabbodhat a vállalt gyermekek megszületésének bejelentési határideje

Vállalt gyerekre is igénybe vehető a CSOK támogatás, a baba megszületését, vagy tragédia esetén a halva születését azonban a pénzintézet felé le kell igazolnunk. Az ehhez szükséges dokumentumok benyújtására a tervezet alapján 90 nap állna rendelkezésünkre.

Jelenlegi eljárás alapján 60 napon belül kell bemutatnunk a szükséges dokumentumokat.

Meghosszabbodhat a korszerűsítési munkálatok határideje

A korszerűsítésre felvett CSOK támogatás – ilyen célra csak a Falusi CSOK használható fel – esetében a munkálatokat 3 éven belül be kell fejezni. Ugyanakkor a tervezet alapján a hitelintézethez benyújtott kérelem segítségével a határidő egy évvel meghosszabbítható. (Ilyen hosszabbítási lehetőséget a jelenleg érvényben lévő szabályok nem tartalmaznak.)

A határidő lejárta előtt a korszerűsítési munkálatok, vagy azok költségvetése egyszer módosítható:

  • A költségek csökkentése esetén meg kell vizsgálni, hogy a támogatásból még le nem hívott összeg nem haladja-e meg a hátralévő munkálatok költségét. Ha igen, akkor csak a hátralévő munkálatok költségének mértékéig nyújtható támogatás.
  • Egyes munkálatok elhagyásakor meg kell vizsgálni, hogy adott munkálatra folyósított-e már a bank támogatást. Ha igen, akkor annak összegével a még hátralévő kedvezmény összegét csökkenteni kell. Ezt a csökkentést akkor nem kell alkalmazni, ha a még hátralévő ténylegesen megvalósuló munkálatok költsége meghaladja a még hátralévő támogatás és a „jogtalanul lehívott” támogatás összegét.

Ez utóbbi elég bonyolultan hangzik, ezért a Bankmonitor szakértő egy példán keresztül szemléltetik, hogy miről is van szó:

Tegyük fel, hogy eredetileg két dolgot szeretett volna elvégezni a család: lecserélték volna a nyílászárókat (1,5 millió forint költség), valamint új, korszerűbb kazánt szereltek volna be, ami 2 millió forint tervezett kiadást jelentett. Ehhez igényeltek két gyermek után 1,3 millió forint támogatást, melynek a felét 650 ezer forintot már kifizetett a bank. Az eddig kifizetett támogatás 325-325 ezer forint arányban oszlik meg a két munka között. Tegyük fel, hogy a család meggondolja magát és nem cseréli ki a nyílászárókat, marad tehát a 2 millió forint értékű kazáncsere, melynek a költségeiből még 1 millió forint van hátra. A támogatásból le nem hívott rész összege 650 ezer forint, valamint 325 ezer forintot a nyílászárókra már megkapott a család. Ezen két tétel összege kisebb, mint a kazáncsere még hátralévő költsége, vagyis a teljes eredetileg odaítélt támogatást megkaphatja a család.

Bár ez a szabály a Bankmonitor szakértői szerint nehezen értelmezhető, hiszen a támogatás lehívása előtt a pénzintézetek elvárják az önerő beépítését, vagyis a munkálatok költségéből elvileg már csak a támogatás összege lehet hátra.

A munkálatok, illetve a költségvetés módosítására a jelenleg hatályos rendelet nem tér ki.

Egyszer módosíthatják a bővítési munkálatokat

Bővítésre kért családi otthonteremtési kedvezmény esetén a határidő lejárta előtt a munkálatok, vagy azok költségvetése egyszer módosíthatók:

  • A költségek csökkentése esetén meg kell vizsgálni, hogy a támogatásból még le nem hívott összeg nem haladja-e meg a hátralévő munkálatok költségét. Ha igen, akkor csak a hátralévő munkálatok költségének mértékég nyújtható támogatás.
  • Egyes munkálatok elhagyásakor meg kell vizsgálni, hogy adott munkálatra folyósított-e már a bank támogatást. Ha igen, akkor annak összegével a még hátralévő kedvezmény összegét csökkenteni kell. Ezt a csökkentést akkor nem kell alkalmazni, ha a még hátralévő ténylegesen megvalósuló munkálatok költsége meghaladja a még hátralévő támogatás és a „jogtalanul lehívott” támogatás összegét.

A munkálatok, illetve a költségvetés módosítására a jelenleg hatályos rendelet nem tér ki.

Bővülhet a preferált kistelepülések listája

Az emelt összegű Falusi CSOK-ot csak úgynevezett preferált kistelepüléseken fekvő ingatlanok esetében lehet kihasználni. A településlista a tervek szerint egyetlen elemmel bővülhet. A Csongrád-Csanád Vármegyében fekvő Tömörkény kerülhet fel újonnan a listára.

A kérdéses módosítások jelenleg csak egy tervezetben szerepelnek, éppen ezért ezen szabályok még a jövőben változhatnak.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés