Változnak a CSOK szabályai szeptember elsejétől!

Változnak a CSOK szabályai szeptember elsejétől!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-31
 

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) előírásait módosítja a kormány szeptember elsejétől. Az erre vonatkozó rendelet augusztus 30-án éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben. A változás pozitívan érinti azokat, akik vállalt gyermek után szeretnék kihasználni a lakástámogatást.

2023. augusztus 30-án megjelent 406/2023. (VIII. 30.) Kormány rendelet alapján a családtámogatások több ponton is változnak szeptembertől. Érintett többek között a CSOK támogatás is, amely a lakáscélú állami támogatások egyik legfontosabb eleme.

Drasztikus módosítás nem történt, ugyanakkor egyes igénylők, érdeklődők számára fontos előírásokat módosított, pontosított a kormány. Nézzük a részletet.

Mi változik, ha vállalt gyermekre igényelnénk a lakástámogatást?

A családi otthonteremtési kedvezmény meglévő és vállalt gyerekek után is igényelhető, ugyanakkor vállalt gyermekre kizárólag fiatal házaspárok kaphatnak CSOK-ot. Akkor minősül egy házaspár fiatalnak a jogszabály alapján, ha legalább az egyik fél a kérelem benyújtásakor még nem töltötte be a 40. életévét.

Szeptember elsejéig legfeljebb két vállalt gyermek után járt a támogatás. (Ez alól az emelt összegű, 10 millió forintos támogatás eddig is kivételt képezett, azt ugyanis három vállalt gyermekre is igénybe lehetett venni.) Szeptember elsejétől a CSOK valamennyi formája igényelhető lesz akár három vállalt gyermek mellett is.

A gyermekvállalási határidő egységesen:

  • egy vállalt gyermeknél 4 év;
  • két vállalt gyereknél 8 év;
  • míg három vállalt gyereknél 10 év.

Itt némileg szigorodnak az előírások, hiszen eddig az emelt, 10 millió forint összegű CSOK-nál a vállalt gyerekszámtól függetlenül a határidő 10 év volt. Például, ha egy pár a két meglévő gyermeke mellé harmadikat is vállalt, akkor a harmadik gyerek megszületésére 10 évük van jelenleg, míg szeptember 1-től 4 éven belül meg kell születnie a babának ahhoz, hogy teljesüljön a támogatási feltétel.

Jó hír, hogy ezt a szigorodó határidőt a már folyamatban lévő igénylésekre nem alkalmazzák.

A gyermekvállaláshoz köthető további könnyítésnek tekinthető, hogy a jövőben a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni, ha a pár egyik tagja meghal. A későbbiek során ebben a tragikus helyzetben nem kell még azzal is foglalkozni, hogy a vállalt gyermek után kapott támogatás sorsa mi lesz. Ezt a módosítást a szeptember elsejét megelőzően kötött szerződéseke is alkalmazni fogják.

Ugyanakkor a támogatás esetleges visszafizetésével kapcsolatban szigorított a jogalkotó. Amennyiben a pár vállalt gyermekre vette igénybe a CSOK-ot és önként visszafizetik a kapott támogatást a gyermekek megszületése előtt, akkor a támogatás összegén felül még büntetést is kell fizetniük. Ez az emelt 10 millió Ft összegű CSOK esetében a ptk szerinti büntetőkamat ötszöröse, de legfeljebb 5%.

Hirdetés

Hirdetés

Módosulnak a Tb jogviszonyra vonatkozó előírások is

Egy ritka, de érdekes helyzet kezelését is rendezte a jogalkotó. Előfordulhat ugyanis, hogy Magyarországon dolgozik valaki, de külföldön adózik. Ez az együttállás is megfelel a jövőben a Tb jogviszony szempontjából magyar állampolgárok esetében. Vagyis jogosult lehet az a magyar állampolgár is a CSOK-ra, aki itthon dolgozik, de külföldön adózik. Ezt a tényt azonban a külföldi hatóság igazolásával alá kell támasztania.

Az eddigi szabályok értelmében a Tb jogviszonyt nem kell egy munkahelyből, vállalkozásból leigazolni, lehet váltás, de a megszakítás nem lehet hosszabb 30 napnál. Ez nem változik a jövőben, érkezik azonban egy könnyítés: a Tb jogviszony szüneteltetése nem minősül megszakításnak, viszont a szüneteltetés hossza nem számít bele az elvárt jogviszony idejébe. De mit is jelenthet mindez? Nézzük meg egy példán keresztül.

Jó tudni
Tegyük fel, hogy valaki új építésű lakást vásárolna és három gyerek után igényelne CSOK támogatást. Ehhez 2 éves Tb jogviszony szükséges. Induljunk ki abból, hogy az érdeklődő 5 éve már vállalkozó, vállalkozását azonban 2022-ben szüneteltette. A Bankmonitor értelmezése szerint eddig ez az érdeklődő nem kaphatta meg a CSOK-ot, a jövőben viszont jogosult lehet rá. (Az eddig szabályok szerint nem volt meg az egybefüggő 2 éves Tb jogviszony, az új előírások értelmében viszont teljesülhet a feltétel.)

Az építési szabályokhoz igazítják a CSOK előírásait is

Ha nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentésre sem az adott építkezés megkezdéséhez, akkor ilyen dokumentumot, igazolást a támogatás igényléséhez sem várnak el a jövőben. Ez elsősorban a tetőtér-beépítéssel, vagy emelet-ráépítéssel megvalósuló új lakások építésénél lehet lényeges változás.

Pontosítják a támogatott hitelekre fizetendő büntetést

A futamidő végéig fix 3%-os kamatozású támogatott hitel is hatalmas segítség lehet a családok számára. Itt a jelenlegi elvárás többek között az, hogy a párnak legalább két gyermek után ki kell használnia a CSOK támogatást. (Két gyerek után igényelt CSOK esetén a kölcsön összege legfeljebb 10 millió forint, míg legalább három baba után igényelt vissza nem térítendő támogatás esetén a kölcsön maximális összege 15 millió forint.)

Vállalt gyermek is megfelel a támogatott hitelnél. Ha nem teljesül a vállalás, akkor viszont a kölcsönre kapott kamattámogatást vissza kell fizetni. Igen ám, de az elvárt gyermekszám tekintetében a rendeletben korábban más elvárások voltak: szigorúbb feltételekkel kaphattunk kölcsönt. Éppen ezért a jogszabályt módosítják:

kamattámogatással érintett kölcsönre való jogosultság a feltételek későbbi módosítása alapján a korábbinál kevesebb gyermekre is kiterjed, akkor a kamattámogatás visszafizetése tekintetében a módosítás hatálybalépését megelőzően benyújtott kérelem alapján, de a módosítás hatálybalépését követően megkötött támogatási szerződésekre is az új, kedvezőbb rendelkezések alkalmazandók, amennyiben az azokban foglalt megelőlegezett gyermekvállalás csak részben teljesült.

A Bankmonitor szakértői egy példán keresztül mutatják be mit is jelenthet ez:

Ha valaki három vállalt gyermek után vett igénybe CSOK-ot és kért 10 millió forint támogatott hitelt – mert a jogszabály egy korábban érvényes verziója alapján ennyi gyermekre volt szükség ekkora hitelösszeghez -, de csak két gyermeke született meg, akkor nem szükséges büntetést fizetnie a támogatott hitelre. Ugyanis a jelenleg érvényben lévő rendelet alapján már két gyermek is elégséges lenne a 10 milliós támogatott hitelhez.

Ezek a változások nem érintik a jövő évi kivezetést

Szeptembertől módosul a lakástámogatási rendszer, az igazi változások azonban jövőre érkeznek. A CSOK támogatás ugyanis jelen formájában megszűnik a nagyobb településeken, városokban. Csupán a Falusi CSOK lesz elérhető 2024-től. Éppen ezért mindenkinek alaposan át kell gondolnia, hogy lakáscélját meddig halogatja.

Kalkulálj
Kíváncsi vagy, hogy téged hogyan érintenek a 2024-es változások? Nézd meg a Bankmonitor kalkulátorával.
Változó lakástámogatások
idén, vagy 2024-ben
jársz jobban

lakásvásárlással?

Több millió forint a tét!


Ft
Ft
Ft
Bankmonitor
2024-ben
0 Ft
ennyivel több támogatást és támogatott hitelt érhetsz el.

ÉS

0 Ft
ennyivel kevesebb lehet az ingatlanvásárlásod összköltsége,
mint 2023-ban.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra, szakértőnk pedig keresni fog a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Megadott adataid alapján 2023-ban és 2024-ben is azonos összegű támogatásra és támogatott hitelre leszel jogosult, így előreláthatólag az ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz mindkét évben.

Megadott adatait alapján 2023-ban és 2024-ben sem leszel jogosult támogatásra és támogatott hitelre, így előreláthatólag ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz.
Ha bármi kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés