Változnak az építési elvárások. Van olyan bank, amelyik már csak az új szabályok alapján hitelez

Változnak az építési elvárások. Van olyan bank, amelyik már csak az új szabályok alapján hitelez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-21
 

2020 december 31-től már legalább BB „közel nullás” energetikai besorolású házat lehet építeni. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanoknak szigorúbb szabályoknak kell megfelelnie, így az építkezés is drágább lesz. Ez a határidő pedig nem az építkezés megkezdésére, az engedélyek kiadására vonatkozik, 2021 januárjától már csak a szigorúbb elvárásoknak megfelelő lakás kaphat használatbavételi engedély. Mivel számos építkezés elhúzódik, ezért már jelenleg is van olyan bank, amely építési hitelének elbírálásakor elvárja, hogy a ingatlan megfeleljen legalább a BB besorolásnak.

2020 december 31-ét követően már csak a legalább BB energetikai besorolással rendelkező ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt – annak megfelelő dokumentumot. Az energetikai besorolását egy ingatlannak az energetikai tanúsítvány tartalmazza, melyet 2012 január 1-je óta kötelező készíteni. A jogszabály szigorúan szabályozza, hogy ki készíthet ilyen tanúsítványt és milyen elvek alapján kaphatja meg az ingatlan az adott minősítési besorolást. Jelenleg 12 kategória létezik, melyek alapján az egyes lakások energiaszükséglete becsülhető meg.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyiben szigorodik 2021 januárjától a szabályozás?

Jelenleg a CC besorolás a minimális elvárás egy új építésű ingatlan esetében, ehhez képest az új szabály „csak” egy lépés. Ez igaz, ugyanakkor a BB kategória eléréséhez néhány különleges feltételt is teljesíteni kell, ami bizony a lakás teljes tervezését és kivitelezését megboríthatja. A BB minősítés eléréséhez ugyanis elvárás, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-a megújuló forrásból származzon. Ennek megfelelően kell kialakítani az épület elektromos hálózatát, fűtési rendszerét.

Nem elég tehát egy modernebb nyílászáró, vagy vastagabb hőszigetelés. A megújuló forrás biztosítására hőszivattyú, napelem, esetleg napkollektor beépítése is szükséges lehet. Ez pedig jelentősen, akár 10-15%-kal is megdrágíthatja a költségeket. 

Mire kell figyelni az új szabályok miatt?

Mivel az új szabályok a folyamatban lévő építkezésekre is érvényesek lesznek fokozottan figyelnünk kell az építkezés során arra, hogy a határidőn ne csússzunk túl. Ha ez mégis megtörténne, akkor a terveket át kell alakítani. Megoldás lehet erre, hogy eleve az új szabályoknak megfelelően tervezik meg házunk, ez azonban növeli a költségeket.

Ha hitelre is szükségünk lenne az építkezéshez a helyzet még bonyolultabb. Van olyan bank, amely építési célú hitelének bírálatakor már jelenleg is elvárja legalább a BB energetikai minősítést. Ez érthető, hiszen sok építkezés elhúzódik.

Nem csak építkezésnél, hanem új lakás vásárlásánál is problémát jelenthet a szabályok módosítása. Sokan a tervezőasztalról veszik meg az ingatlant, számukra kiemelten fontos a döntés előtt megnézni az épület várható energetikai besorolását és az átadás dátumát. A mostani csúszások mellett ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az egész „projektbe” tervezett fűtési rendszert át kell alakítani, ami további csúszáshoz és költségnövekedésekhez vezethet.

Ha hitelre lenne szükséged új lakást vásárlásához vagy építkezésbe, akkor használd a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát, ahol megtalálhatod a számodra legkedvezőbb banki ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés