Valutaváltás: egy vacsora árát megspórolhatod!

Valutaváltás: egy vacsora árát megspórolhatod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-24 Frissítve: 2021-07-01
 

Végérvényesen ideért a nyár. Sokan már szabadságon, még többen tervezik a nyári pihenőt. Ha külföldre készülsz, akkor nem árt, ha valamennyi valutát is magaddal viszel. Ha nem jól választod meg, hogy hol váltasz, akkor 100 ezrenként 4 ezer forintot bukhatsz!

1

Hol válts?

Sokan egyszerűen besétálnak a bankfiókjukba és a készpénzükért megveszik a másik ország készpénzét (valutáját). Ezzel a művelettel 100 ezer forintonként 4 ezer forintot vesztenek. (Átlagosan ugyanis 4%-kal kedvezőbb árfolyamok is elérhetőek.) A teljes nyaralásra szánt összeg átváltásakor ez egy vacsora ára is lehet. És akkor hol érdemes váltani? Irány a valutaváltó!

kepdeviza160624
Deviza még olcsóbb, mint a valuta?

Először különítsük el a két fogalmat: valuta egy adott ország pénzneme (készpénz), míg a deviza a valutára szóló követelés (számlapénz). Tehát ahhoz, hogy valutát válts, készpénzre van szükséged, míg devizához két bankszámlára, amelyik közül az egyik devizaszámla. Így elképzelhető, hogy néhány esetben olcsóbban tudsz devizához jutni, mint valutához, de ne felejtsd el, hogy ez utóbbihoz további költségek társulnak. Ilyen többek között:

  • devizaszámla vezetésének díja (átlagosan 230 forint havonta, de közel 600 Ft is lehet)
  • az esetleges addicionális bankkártya díja (éves szinten pár ezer forint, hogy tudj a devizáddal külföldön fizetni),
  • az esetleges külföldi készpénzfelvétel díja (borsos tétel lehet, és szükséges, mert nem mindenhol tudsz külföldön sem fizetni bankkártyával),

Hirdetés

Hirdetés

Mi lehet még olcsóbb? A kártya!

Amennyiben rendelkezel elegendő valutával a nyaralás során felmerülő készpénzes kiadásokra, akkor megoldás lehet a meglévő forintos számládhoz kapcsolt meglévő kártyáddal fizetni, amit csak tudsz. Ilyenkor ugyanis sok banknál a devizaárfolyamot használják, míg egyes bankoknál még annál is kedvezőbb kártyakonverziós árfolyamot.

Ráadásul ilyenkor nincs meg a veszélye, hogy sok, vagy éppen kevés valutát váltottál. Ellenben oda kell figyelned, mert sok bank csak eurót (esetleg dollárt) váltja maga, a maradék devizákat rábízza a kártyatársaságokra, hogy váltsák euróra (dollárra). Így viszont több körös átváltás történhet (például horvát kunát euróra, eurót forintra), ami így már drágább lehet, mint egy valuta vétel.

Megfelelő forint számla kiválasztásában segítségedre lesz kalkulátorunk!

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés