Védd meg a családodat és magadat a hitelmoratórium végétől!

Védd meg a családodat és magadat a hitelmoratórium végétől!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-08
 

A hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításra került 2021. augusztus 31-ig. De mi lesz utána? Hogyan tudod megvédeni a családodat és magadat szeptembertől? Vannak olyan lehetőségek, amire talán nem is gondoltál. Van egy-két javaslatunk.

Utólag is megköthető

Ha lakáshitelt vettél fel és történik veled valami, a családodnak nélkülözni kell a jövedelmedet. Ilyen esetben a hiteltörlesztés komoly gondot jelent. Nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolni, de sajnos az is bekövetkezhet. Előfordulhat egy munkanélküliségi időszak, egy betegség vagy baleset, ami levesz a lábadról. Ezeken tud segíteni egy hitelfedezeti életbiztosítás, ami enyhíti az anyagi terheket.

A jó hír az, hogy egy hitelfedezeti életbiztosítás a számodra szükséges kiegészítőkkel utólag is megköthető, akkor is, ha van már hiteled. A két termék teljesen független lehet egymástól.

Hirdetés

Hirdetés

Hitelfedezeti biztosítások fajtái

A piacon található hitelfedezeti céllal megköthető kockázati biztosítások egyik típusa pontosan az aktuális hiteltartozásodat fizeti vissza a banknak. A biztosítási összeg folyamatosan csökken a futamidő alatt. Ha a hitel felét már visszafizetted, akkor a biztosítási összeg a felére csökken. (Ezt hívják csökkenő összegű hitelfedezeti életbiztosításnak.)

A másik típus esetében a biztosítási összeg nem csökken, azaz hiába fizetted vissza már a banknak a hiteled felét, a biztosító a teljes (eredeti) összeget kifizeti. A bank ebben az esetben is csak az aktuális hiteltartozásoddal azonos részre jogosult a biztosítási összegből, a fennmaradó részt az általad megjelölt kedvezményezett, vagyis a család kaphatja meg. (Ez az állandó összegű hitelfedezeti biztosítás.)

A két típus között a havi díjban van különbség, amely életkortól függően lehet pár száz vagy pár ezer forint, de az igazán nagy differencia a szolgáltatásban van.

A csökkenő összegű hitelfedezeti biztosításból csak a bank részesedik, míg az állandó összegű a családnak plusz védelmet jelent.

Hogyan működik konkrétan?

Ha 35 éves vagy és felvettél egy 20 milliós lakáshitelt 20 évre 3%-os kamattal, akkor a törlesztőrészlet nagyjából 112.000 forint havonta. Ha ehhez veszel egy hitelfedezeti biztosítást, amelynek a biztosítási összege egyenlő a felvett hitel nagyságával, vagyis szintén 20 millió forint. A biztosító szolgáltatása, hogy kifizeti a tartozásodat a bank felé, és ami marad a 20 millióból, azt a család kapja meg.

Ennek az ára kevesebb, mint a törlesztőrészlet 10 százaléka, vagyis piaci terméktől függően körülbelül 11.000 forint havonta.

Nézzük meg egy ábrán!

A biztosítási összeg azonos a felvett hitel nagyságával, vagyis 20 millió forint, és annyi is marad a futamidő végéig. A hitel törlesztésével viszont a bank ennek az összegnek egyre kisebb részére lesz jogosult, és egyre több marad a családnak. Így, ha veled történik valami, a hitelt sem kell visszafizetniük és még marad a biztosítási összegből, hogy anyagilag talpra tudjanak állni. A tapasztalatok szerint ez 3 évbe is beletelhet.

A fenti példából látható, hogy a 20 éves futamidő felét követően a fix biztosítási összeg nagyobb részét már a választott kedvezményezett (vagyis a család) kapja meg és a hiteltartozás is kiegyenlítésre került.

Hitelfedezeti kalkulátorunk segítségével te is könnyen kiszámolhatod, mennyibe kerülne egy hitelfedezeti biztosítás várható díja a felvett hiteled mellé.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hogyan lehet teljes a védelem?

A hitelfedezeti biztosítás is egy alapbiztosítás, amely kiegészítő biztosításokkal bővíthető. Alapszolgáltatása a biztosítási összeg kifizetése tragédia esetén. A hozzá köthető kiegészítő biztosítások baleset és egészségbiztosítási kiegészítők is lehetnek, sőt munkanélküliségi kiegészítő is köthető.

A keresőképtelenségre vonatkozó kiegészítő biztosítás a táppénz idejére ad védelmet. A kórházi napi térítésre vonatkozó kiegészítőről előző cikkünkben írtunk részletesen.

Szakértőink segítenek

A Bankmonitor munkatársai segítenek kiválasztani melyik biztosító hitelfedezeti biztosítása a legmegfelelőbb a számodra, hogy a legkedvezőbb áron érd el a lehető legmagasabb védelmet, amire szükséged van. Segítenek eligazodni, hogy a piacon található sokféle termék közül, melyik kiegészítő biztosítással érdemes bővíteni az alapszolgáltatást. Az élethelyzeted, az életkorod, a felvett hitel összeg nagyságától függően sok minden befolyásolhatja, hogy melyik a legjobb kombináció a számodra. Ebben segít a Bankmonitor!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés