Vége a népszerű Növekedési Hitelnek. Mire számíthat így a cégem?

Vége a népszerű Növekedési Hitelnek. Mire számíthat így a cégem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-17 Frissítve: 2021-07-20
 

Kisebb pánik tört ki a hitelfelvételt tervező vállalkozások körében, miután bejelentették, a piac egyik legfontosabb támogatott vállalkozói hitele megszűnik: az NHP Hajrá forráskeretét nem bővíti tovább az MNB. Azok a vállalkozások érezhetik magukat a legnagyobb slamasztikában, akik a finanszírozói kötelező ajánlat alapján már elköteleződtek a tervezett ingatlanvásárlás mellett, viszont a kedvezményes keretről lecsúsztak. Nekik sem kell azonban elbukniuk a foglalót, ahogy a hitelt sem! Megmondjuk, mit tegyél ebben a helyzetben.

Ennyi volt?

A vállalkozások igen elkényeztetett helyzetben vannak 2013 óta, mióta az MNB elindította a vállalkozók egyik legnépszerűbb támogatott hitelprogramját, a Növekedési Hitelprogramot. Mindenki nagy bánatára az MNB múlt héten bejelentette a Program keretbővítésének leállítását.

A még elérhető körülbelül 300 milliárd forintot (múlt heti adat) a bankok még ki tudják helyezni. Ennek megfelelően őrült hajrába kezdtek a pénzintézetek, hogy minél több cégnek még az NHP keretből el tudják indítani az ügyletét. Erre többnyire azon ügyfeleknek van esélyük, akik már túl vannak a banki kötelező ajánlati szinten és minél közelebb állnak a szerződés aláíráshoz.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik azokkal, akik most lecsúsznak az Növekedési Hitel Hajráról?

Sokan kerültek, illetve kerülhetnek még abba a kellemetlen helyzetbe, hogy a banki kötelező ajánlatuk alapján lefoglalózták a megvásárolni kívánt ingatlant, az ajánlatukban szereplő NHP konstrukcióról azonban lecsúsznak.

Nem, nem kell elbukni a foglalót, hiszen a bankok nagy valószínűséggel tartani tudják ajánlatukat piaci alapú finanszírozási forrás biztosítása mellett is, ez azonban biztosan magasabb forrásköltséget (kamat + egyéb felszámolt nem kamat jellegű díjak) jelent majd. A jelenlegi piaci környezetben akár megduplázódott teljes költségről is beszélhetünk emiatt.

Mindenképp azt javasoljuk az ilyen módon bajba jutott hiteligénylő vállalkozásoknak, hogy fogadják el a banki alternatív ajánlatokat, még akkor is, ha a megszokott ultraalacsony kamatszint után mellbe vágja őket a piaci alapon ajánlott hitel árazása. Akárhány évre is szerződünk, ha a piacon megjelenik egy újabb kedvezményes lehetőség, akkor egy jól szervezett hitelkiváltással még átnyergelhetünk a kedvezőbb kamatozásra.

Érdemes ezért a piaci alapú hitelszerződéseknél arra törekedni, hogy 0%, vagy minél alacsonyabb mértékű előtörlesztési díjat rögzítsen a szerződés, annak reményében, ha újabb támogatott lehetőségek nyílnának meg, díjmentesen lehessen majd átszerződni arra.

A hiteligénylésnél kiemelt fontossággal bír a hitelajánlatok összehasonlítása, hiszen ahány bank vagy pénzintézet van, annyi ajánlat létezik. Kérd a Bankmonitor támogatását, használd kalkulátorunkat, ezt követően kollegáink keresni fognak személyesen, hogy te is megtaláld a legjobb hitelajánlatot céged számára:

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

A Krízis Hitelekkel is ugyanaz a helyzet

A pénzintézeteknél elérhető Krízis Hitelek is megszűntek, hiszen a forrást ott is az MNB biztosította, mégpedig az NHP-hoz hasonló fix kamatozás mellett. Az ő esetükben az alternatív megoldást az MFB által támogatott Gazdaság Újjáépítési Hitelek jelenthetik. A konstrukció teljes költsége (kamat + egyéb felszámolt nem kamat jellegű díjak) sajnos jóval magasabb a Krízis program 2,5%-ánál, de kamat teljes futamidőre történő rögzítésére itt is van lehetőség.

Sajnos konkrét esetek bőven vannak

Több vállalkozás kért segítséget a Bankmonitortól az elmúlt napokban amiatt, hogy az általuk választott pénzintézet a Krízis Hitelre kiadott kötelező érvényű ajánlatot nem tudja tartani, mivel más forrás nem áll a társaság rendelkezésére. Az idő pedig sürget, a szerződéskötést követően 1-2 hónapon belül a teljes vételárat ki kell fizetni, különben úszik a foglaló.

Az egyik esetben a forráshiány oka az volt, hogy az alternatív hitelforrásként igényelhető MFB Gazdaság Újjáépítési Hitelprogramból a pénzügyi társaságnak egyáltalán nincs már szabad forrása, gyakoribb azonban, hogy a pénzintézetre allokált keretből egy ügyfél részére maximálisan adható hitelnagyság nem tudja fedezni az ügyfél hiteligényét. Bár a miértek itt most egyáltalán nem vigasztalják az ügyfeleket…

Szerencsére a nagyobb, komolyabb pénzintézeteknél ez a probléma nem áll fenn, van rendelkezésre álló forrás, tudnak és akarnak is hitelezni. A pénzintézeteknek megvan az az előnyük, hogy gyorsan tudnak döntést hozni, hiszen nem kell végig járniuk a bankoknál szokásos hosszú bürokratikus döntési folyamatot. Jellemzően a tulajdonosok részt vesznek a döntésben, akik a szükséges, akár egy héten belül is meghozzák döntéseiket, ha minden szükséges információ a rendelkezésükre áll, így egy hónapon belül is pénzhez juthatunk.

Nincs tehát még veszve az ügy, ha te is hasonló helyzetbe kerültél cégeddel, nem szabad azonban túl sokáig vesztegetned az időt!  Kérd kollegánk közvetlen segítségét, hogy minél hamarabb elinduljon a hiteligényed.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Van más támogatott hitel is a piacon

Teljes elkeseredésre tényleg nincs okunk, hiszen az EXIM hitel és a Széchenyi Hitelek keretében még találkozhatunk bőven piaci kamatozás alatt fixált hitelajánlatokkal is.

A Széchenyi Hiteleknél szintén változások elé kell néznünk:  várhatóan továbbra is 0,1%- 0,5%-on fixált kamatszint mellett, módosított igénybevételi feltételekkel, ugyanakkor kiterjesztett formában, az eddigi lehetőségek mellett immár lízingelésre és faktorálásra is lehetőségünk lesz a július elején induló Széchenyi GO Hitelprogramkeretében.

Hirdetés
Hirdetés