Végre ingyen fizethetünk bankkártyával a Postán is

Végre ingyen fizethetünk bankkártyával a Postán is
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-15
 

A Magyar Posta fejlesztéseinek köszönhetően végre már díjmentesen is befizethetjük a csekkeket a postahivatalokban bankkártyával. Nem kis előrelépésről van szó, hiszen adott esetben egy ilyen művelet komoly költséggel jár. Már 30.000 Ft befizetése is átlagosan 850 Ft-ba kerül, nem beszélve arról, amikor egy ilyen tranzakcióért bankunk több mint 1.600 Ft-ot is elkér. Hogyan és hol élhetünk az új lehetőséggel? Minden kiderül aktuális összeállításunkból!

Minden törekvés ellenére hazánkban a közüzemi és egyéb szolgáltatások kifizetése túlnyomórészt még mindig a klasszikus sárga csekkel történik. A legtöbb esetben az összegyűlt csekkekkel felkeressük a lakó-, vagy munkahelyünkhöz legközelebbi postát, ahol jellemzően készpénzzel, vagy adott esetben bankkártyával rendezzük a számláinkat. Ritkábban döntünk a kényelmesebb és költséghatékonyabb megoldások, mint például az eseti átutalás, vagy csoportos beszedési megbízás mellet, de ezekre térjünk majd vissza a későbbiekben.

A jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi lehetőségnek köszönhetően – a törvényi keretek között – díjmentesen vehetjük fel a számlák rendezéséhez szükséges összeget, és szerencsés esetben egy közeli bankautomatából (ATM) még könnyen meg is tehetjük ezt. Persze nincs mindenki ilyen kiváltságos helyzetben, hiszen esetenként előfordul, hogy akár órákat kell utazni a legközelebbi ATM-ig. Ilyenkor tűnhet kézenfekvő megoldásnak, hogy a csekk(ek)et a Postán bankkártya segítségével egyenlítsük ki, de ez a költségek szempontjából sajnos közel sem optimális megoldás. Mégpedig a művelet speciális jellegére való tekintettel. Ugyanis annak ellenére, hogy a plasztikot fizetésre használjuk, ez a művelet sajnos készpénzfelvételnek számít. És, hogy tovább borzoljuk a kedélyeket a legtöbb bank még külön díjat is alkalmaz ezekre a tranzakciókra, ami jellemzően drágább, még az ATM használatnál is.

Hogyan fizethetünk mégis, akkor díjmentesen?

A hónap elejétől országszerte egyre több postahivatalban (jelenleg 19 helyszínen) találhatóak azok az új automaták, amelyekkel a csekkek bankkártyával is rendezhetőek. A művelet pedig a fent leírtaktól eltérően bankkártyás vásárlásnak minősül nem pedig készpénzfelvételnek, amiért a Posta külön díjat nem számít fel, azaz kizárólag számlavezető bankunktól függ, hogy a vásárlás után fizetnünk kell-e vagy sem.

Miért jelent ez hatalmas fordulatot?

Ahogy azt már említettük a legtöbb bank külön díjat alkalmaz a hagyományos postai bankkártya használatra, amikor az ügyintézőnek átadjuk a bankkártyánkat. Ahhoz, hogy ennek a mértéke jól érzékelhető legyen 13 bank díjszabását hívtuk segítségül. Kifejezetten azokra a számlacsomagokra fókuszáltunk, amelyeket az adott bank aktív számlahasználatra ajánl ügyfeleinek, ezeknél egyébként kivétel nélkül díjmentes a bankkártyás fizetés.

Két esetet vizsgáltunk, amikor is

  • egyszerre fizetünk be bizonyos összeget (30, vagy 60 ezer Ft-ot), illetve
  • két eltérő időpontban (az egyszerűség kedvéért egyenlő részletekben 2*15 vagy 2*30 ezer Ft-ot).

A fenti szokások fényében a postai kártyás művelet(ek) miatt átlagosan 850 vagy 1.080 Ft-os költséggel kell számolnunk (30, illetve 60 ezer Ft esetében), ha egy összegben fizetjük be a csekkeket, míg 1.500 vagy 1.700 Ft-tal két tranzakciónál (2*15, illetve 2*30 ezer Ft). Persze a szélsőértékek közül is érdemes szemezgetni. A legjobb esetben is 555 Ft-os költséget jelent, ha egy összegben fizetjük ki 30 ezer Ft értékű csekkjeinket, de a legrosszabb esetben akár 1.610 Ft-ba is kerülhet. Ugyanez két tranzakciónál már 753 Ft-ot, illetve 3.040 Ft-ot jelent.

Kétségkívül drága móka a postai bankkártyás fizetés hagyományos formája, ezért inkább

  • használjuk az új automatákat, ha van erre lehetőség (egyelőre csak a gépi kitöltésű sárga és fehér csekkek befizetése lehetséges, de hamarosan valamennyi típusú csekk befizethető lesz) vagy
  • ha túl tudunk lépni a sárga csekkhez való ragaszkodásunkon, akkor inkább válasszunk az egyéb lehetőségek közül, amivel a számlák kényelmesebben rendezhetőek. A teljesség igénye nélkül összeszedtük néhányat ezekből:
    • Online bankkártyás fizetés – Több esetben közvetlenül akár a szolgáltató oldalán, vagy egy ún. fizető szolgáltató oldalán (pl.: Díjnet, Távszámla) elérhető ez a lehetőség. Ne feledjük, a bankkártyával történő vásárlás a legtöbb bankszámlacsomagnál díjmentes, így külön költséggel ebben az esetben sem jár a számlák kiegyenlítése.
    • Netbanki utalás – Ha nem szeretnénk az irányítást kiengedni a kezünkből, mert jobb szeretjük magunk eldönteni, hogy az adott számlát mikor fizetjük ki, akkor kézenfekvő bankunk netbanki felületén keresztül esetileg utalni. Ehhez csupán be kell szereznünk a szükséges számlaszámot (vigyázat, nem mindig a csekken szereplőre van szükségünk) és a kapcsolódó adatokat (pl.: szolgáltató pontos megnevezése, közlemény rovat tartalma, stb.) a szolgáltatótól. Annak ellenére, hogy a legtöbb számlacsomagnál ez már díjköteles, a postán történő bankkártyás fizetéssel szemben még így is jelentősen faraghatunk a költségeken. Egyébként vannak olyan bankok is, amelyeknél még segítséget is kapunk a sárga csekkek elutaláshoz: az erre alkalmas menüpontban egy sárga csekk jelenik meg a képernyőn, így magunk elé véve azt csak fel kell töltenünk az azon látott adatokkal és már mehet is az összeg.
    • Rendszeres megbízások – Ebbe a körbe tartoznak az állandó, fix összegű átutalások, valamint a csoportos beszedések. Ezekkel az automatizált megbízásokkal akár tovább faraghatóak a költségek.

A Magyar Posta kezdeményezése feltétlen üdvözlendő, hiszen komoly költségektől kímélhetjük meg magunkat az új szolgáltatásnak köszönhetően. Ha viszont a költségeken túl a szabadidőnkből is spórolnánk, akkor éppen itt az idő elkezdeni az ideális bankszámlát felkutatni!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés