Vigyázat, minden vállalkozást érint a kötelező banki adategyeztetés!

Vigyázat, minden vállalkozást érint a kötelező banki adategyeztetés!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-17 Frissítve: 2021-08-09
 

Minden vállalati ügyfélnek kötelező a banki adategyeztetés, szemben a lakossági ügyfelekkel, akik közül ezt csak azoknak kell elvégezniük június 26-ig, akiktől az elmúlt hónapokban a bankjuk ezt közvetlenül kérte.

Az adategyeztetési kötelezettség a lakossági ügyfeleknél kizárólag azokra vonatkozik, akik 2017 júniusa nyitották az adott bankszámlát, és bankjuk még nem rendelkezik a személyazonosságukat és lakcímüket igazoló érvényes okmányaik másolatával, esetleg változás következett be személyi adataikban, vagy kiemelt közszereplőnek (illetve közeli hozzátartozójának) minősülhetnek. A Bankszövetség információi szerint a lakossági ügyfeleknek akkor sem kell megijedniük, ha semmilyen értesítést nem kaptak a bankjuktól, ez ugyanis azt jelenti, hogy nincs tennivalójuk.

Vállalati ügyfelek esetében a kötelezettség minden vállalkozásra vonatkozik, így azokra is, amelyek az elmúlt években már tettek tényleges tulajdonosi nyilatkozatot, most újabb és részletesebb adatokat kell megadniuk, valamint a tulajdonosok, vállalatirányítók esetleges kiemelt közszereplői státuszáról is nyilatkozniuk kell.

A bankok honlapjai részletes információkat tartalmaznak az adategyeztetés lehetséges módjairól, csatornáiról.

A biztosítók esetében a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tájékoztatása szerint csak egyes életbiztosítások esetében kell az adategyeztetést végrehajtani. Idetartoznak az úgynevezett befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítások, mivel ezekhez megtakarítások kapcsolódnak, illetve a nyugdíjbiztosítások, ha azokat 2017 júniusa előtt kötötték meg az ügyfelek.

Előnye is van az őrületnek!

Ha már foglalkoznod kell a céges bankszámlával, akkor érdemes lehet ebből előnyt kovácsolni. Remek alkalom ez arra, hogy ellenőrizd, milyen áron bankolsz, nincs-e a piacon jelenleg olyan kedvezőbb ajánlat, amivel pénzt takaríthatsz meg a céged számára? A Bankmonitor tanácsadói például már segítettek olyan vállalkozásnak, amelyik egy ilyen váltással éves szinten 100 ezer Ft-ot tudott megspórolni. Hogy miként sikerült ez, arról itt olvashatsz részletesen. 

Amennyiben érdekel a lehetőség, akkor add meg adataid az alábbi felületen. Szakértőnk keresni fog, és mindenben a segítségedre lesz, hogy megtaláld a céged számára legoptimálisabb bankszámlát.

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!
Hirdetés
Hirdetés