Vigyázz az átutalásokkal! Csalók áldozatául eshetsz!

Vigyázz az átutalásokkal! Csalók áldozatául eshetsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-21
 

Csalók térítenek el saját számlájukra nagy összegű átutalásokat – figyelmeztet a Bankszövetség. Védekezni fokozott odafigyeléssel és az átutalási kérelmek ellenőrzésével lehet. Hogy a csalók eddig mekkora kárt okoztak, arról egyelőre nem érkezett hír.

Banki tapasztalatok szerint az utóbbi időkben elszaporodtak az olyan csalások, amelynek során az elkövetők a saját számlájukra térítenek el másnak szánt átutalásokat – figyelmeztet a Bankszövetség. A csalók jellemzően olyan vállalkozásokat, intézményeket károsítanak meg így, amelyek rendszeresen fizetnek egy üzleti partnerüknek nagyobb összegeket. 

A visszaélők magukat a partner cég képviselőjének adják ki, és azt közlik a fizetésre kötelezettekkel, hogy a kedvezményezett számlaszáma megváltozott, új számlaszámként pedig a sajátjukat adják meg. A megtévesztett vállalkozás, intézmény által átutalt összegeket gyorsan továbbutalják, rendszerint külföldre. A csalások megelőzéséhez és kiszűréséhez szükséges a számlatulajdonos ügyfelek fokozott körültekintése és aktív közreműködése – hangsúlyozza a Bankszövetség.

A szervezet azt javasolja, hogy a számlatulajdonosok a velük kapcsolatban álló üzleti partnertől érkező, bankszámlaszám-változásra vonatkozó értesítést kezeljék fokozott óvatossággal, tartalmát ellenőrizzék a közléstől eltérő csatornán is, lehetőleg a megszokott kapcsolattartón keresztül, illetve a partner egyéb publikus adatközléseiben. Amennyiben egy vállalkozás, intézmény hasonló visszaélési kísérletet észlel, illetve ilyen jellegű csalás áldozatául esik, azonnal értesítse a számlavezető bankját, valamint a rendőrséget – áll a bankszövetség közleményében.

Kalkulátorunkkal most kiválaszthatod a számodra leginkább megfelelő bankszámlacsomagot!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés