Visszaerősödött a forint, most érdemes eurót vásárolni?

Visszaerősödött a forint, most érdemes eurót vásárolni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-16 Frissítve: 2022-06-10
 

Egyetlen euróért 370 forintot 2022.03.16-án 15 óra körül, a március 7-i 400 Ft/EUR árfolyamhoz képest ez egy jelentős erősödés. Most érdemes eurót vásárolni? A Bankmonitor szakértői ezt a kérdést járták körül.

Eddig március egy hatalmas hullámvasút volt a forint életében. A hazai fizetőeszköz árfolyama a hó elején 371 Ft/EUR volt, innen indult a forint jelentős, 7,8 %-os gyengülése. Március 8-án egyetlen euróért közel 400 forintot kellett fizetni. Ezt követően a hazai fizetőeszköz erősödésnek indult, a hazai fizetőeszköz árfolyama a mai napon pedig visszatért a március kezdetekor érvényes 371 Ft/EUR szintre.

Ez az ingadozás érhető is, nagyon képlékeny a gazdasági környezet: a szomszédban háború dúl, ráadásul az oroszok elleni szankciók hazai gazdasági hatásai sem ismertek még teljes egészében. Egy ilyen bizonytalan helyzetben érthető is lehet a forint gyengülése, egyes külföldi befektetők ugyanis megtakarításukat a fejlődő országokból a fejlett régióba csoportosítják át. Ugyanakkor a közel 8 százalékos gyengülést semmi nem indokolta – az MNB bejelentése alapján sokan spekuláltak a forint árfolyamával -, ezt támasztja alá az a tény is, hogy a hazai fizetőeszköz visszaerősödött a hó eleji szintre.

Hirdetés

Hirdetés

Érdemes akkor most eurót venni?

Azt mindenképpen látni kell, hogy a bizonytalanság nem szűnt meg a piacon, a forint árfolyama akár tovább is ingadozhat. Egyáltalán nincs garancia jelen helyzetben semmire. (A forint tovább erősödhet, de akár újra gyengülésnek is indulhat.)

A befektetők mit tegyenek ebben a helyzetben? A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány tippet, amire mindenképpen érdemes figyelni:

  • Milyen devizában vannak a kiadásaink? Megtakarításunk jelentős részét – minimum a likvid, könnyen hozzáférhető elemeket – abban érdemes tartani. Ha forintban jelentkeznek a kiadásaink, akkor ne tegyünk mindent át más devizába.
  • Csak  olyan pénzt tegyünk át euróba, amit akár hosszú távon is nélkülözni tudunk. Az már a fent leírtakból is látszik, hogy az árfolyam nagyon rövid idő alatt komoly mozgásokra képes. Nem érdemes olyan pénzt euróban tartani, amelyre rövid távon szükségünk van, vagy amelyet vésztartaléknak szánunk.
  • Azon pénzünket se tegyük át teljes egészében euróba, amelyre várhatóan hosszú távon nem lesz szükségünk. Lehetnek várakozásaink az árfolyamok alakulásával kapcsolatban, de azt látnunk kell, hogy semmi garancia nincs az árfolyamok kedvező irányú elmozdulására. Sőt a piaci rezdüléseire talán az egyik leggyorsabban az árfolyam reagál. Mindezek miatt érdemes a befektetéseket kockázati szempontból is felosztani, vagyis nem szabad minden pénzünket kitenni a forint árfolyammozgásának.
  • Az euróra váltott összeget sem érdemes lekötetlenül tartani. Azonban az árfolyamkockázat mellé nem érdemes újabb komolyabb extra kockázatot a nyakunkba venni. Valamilyen alacsony kockázatú, vagy épp kockázatmentes befektetés választásával a pénzünk tovább kamatozhat. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy jelenleg az alacsony kockázatú forint befektetések – például a lakossági állampapír hozamok – magasabbak, mint a hasonló eurós befektetéseké.

Természetesen hosszabb időtávra visszatekintve az euró vásárlás azért jó befektetésnek tűnik. 5 év alatt 20,77 százalék hozamot érhetett el az, aki a pénzét euróba tette.

Hogyan alakult a forint euró árfolyam az elmúlt 5 évben?

Ez éves szinten nagyságrendileg 4,15 százalékos hozamnak felel meg. Ezt az értéket azért egy lakossági állampapír választásával is el lehet érni manapság. (A Magyar Állampapír Plusz hozama éves szinten 4,95%, míg a prémium állampapíron elérhető nyereség az első évben 6,6%.)

Természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy az euró befektethető bármibe, vagyis az árfolyam mellett még extra profitot is elérhetünk. Ugyanakkor a kockázatok is igen magasak, a fenti ábrán is jól látszik, hogy a forint gyengülése nem egy egyenletes folyamat volt. Az árfolyam jövőbeni értékeire a múltbeli számok nem jelentenek semmilyen garanciát.

 

Hirdetés
Hirdetés