Visszapattant a forint, már 380 forintot se kell fizetni egy euróért

Visszapattant a forint, már 380 forintot se kell fizetni egy euróért
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-09 Frissítve: 2022-06-10
 

Az elmúlt hét a forint leértékelődéséről szólt, ennek csúcsa pedig március 7-én, hétfőn volt, amikor egyetlen euróért közel 400 forintot kellett fizetni. Az elmúlt napokban azonban a forint újra erősödésnek indult, már 380 forintot se kell fizetni egy euróért.

Az orosz-ukrán háború kitörését követően a forint érdemben gyengült, ez érthető is, hiszen ilyen helyzetben a befektetők inkább a fejlett piacokba csoportosítják át a megtakarításaikat. (Ezt jól mutatja, hogy a cseh korona és a lengyel zlotyi is gyengült, bár eltérő mértékben, mint a magyar fizetőeszköz.)

Az előző hét második felében azonban felgyorsultak az események, ami most hétfőn csúcsosodott ki, a forint árfolyama elérte a 400 Ft/EUR szintet. Gyakorlatilag február 28. és március 7. között 8,4 százalékot gyengült a hazai fizetőeszköz. (Tette mindezt úgy, hogy a jegybank március 3-án 0,75 százalékponttal megemelte az irányadó kamatot.)

A jegybank tegnapi döntése és az azt követő tájékoztató után a forint erősödésnek indult. 2022.03.09-én 17:00-kor a hazai fizetőeszköz árfolyama 377,69Ft/EUR volt, vagyis tényleg érdemben erősödött a forint.

Hirdetés

Hirdetés

Mi következik a forint erősödéséből?

Igazából nem lehet megmondani, hogy meddig fog tovább erősödni a forint. Az elmúlt napokból azt a következtetést lehet inkább levonni, hogy a jelenlegi bizonytalan környezetben a forint árfolyam igen szélsőséges mértékben tud ingadozni.

Érdemes euróba fektetni a pénzünket?

Az elmúlt hetekben sok helyen lehetett találkozni egy tanáccsal: eurót érdemes venni, mert a forint tovább gyengül. A mai nap eseményei megmutatták azt, hogy mennyire óvatosan kell kezelni az ilyen tanácsokat. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a forint újabb gyengülésére nincs esély az elkövetkező napokban, inkább az mutatkozott meg kézzelfogható módon, hogy milyen kockázatokat is hordoz magában egy eurós befektetés.

A befektetőknek az alábbiakat javasolják a Bankmonitor szakértői:

  • Egy ilyen döntést mindenki gondoljon át alaposan. A jelenlegi gazdasági helyzetben – szankciók, háború – nem szabad elhamarkodottan dönteni. Az elhamarkodott döntés gyakran veszteséget okoz.
  • Csak olyan pénzt fektessenek devizába, amely akár hosszabb távon is nélkülözhető.
  • Csak magas stressztűrő képességűek vásároljanak devizát, az árfolyam ugyanis igen kiszámíthatatlanul változhat akár óráról órára.
  • Gondolja át mindenki mit kezdene a vásárolt devizával, érdemes valamilyen biztos befektetéssel extra hozamot elérni. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy az euróban elérhető biztos kamatok elmaradnak a forint befektetések hozamától. (Például a forint állampapírhozamok meghaladják az eurós állampapírokon elérhető nyereséget.)

A legfontosabb az átgondoltság és a megfontoltság.

Érdemben csökkenhet az infláció a forint erősödése miatt?

A forint gyengülése az importált áruk drágulásán keresztül növelheti az inflációt is. Ebből az is következik, hogy a forint erősödése mérsékelheti az áremelkedést. Ez az alap összefüggés igaz, azonban arról nem szabad megfeledkezni, hogy a 377 Ft/EUR árfolyam hosszabb időtávot vizsgálva még mindig a gyengének tekinthető. Az infláció szempontjából természetesen az egy jó hír, hogy a 400-as árfolyamtól egyenlőre eltávolodtunk, de a forint jelenlegi erősödése miatt nem fog érdemben csökkenni az infláció mértéke. Erre sajnos az elkövetkező időszakban a háborús, bizonytalan környezet miatt kicsi az esély.

Hirdetés
Hirdetés