Vízválasztó lesz 2017 – A pénztárak ismét visszaszállnak a ringbe!

Vízválasztó lesz 2017 – A pénztárak ismét visszaszállnak a ringbe!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-23 Frissítve: 2021-07-01
 

Igazán jól sikerült a 2016-os év a nyugdíjpénztáraknál, aki nagyobb részvényarányt is be mert vállalni, az megüthette a főnyereményt. A tagok látva a szép eredményeket, egyre többet fizetnek be, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő nyugdíj-kiegészítést kaphassanak. A pénztárak számára kihívás jelent az év elejétől megváltozó cafetéria rendszer, viszont az kedvező, hogy a tanácsadók végre ismét visszaemelhetik a palettájukra a pénztárakat – mondta el Ludvai Judit, az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Mi volt az általános tapasztalat az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztárnál a 2016-os évről?

A legfontosabb tapasztalatunk az, hogy úgy látjuk, egyre tudatosabbak az emberek, egyre többen fizetnek magasabb díjat a pénztárakba, ezért évről évre (17-20%-kal) növekszik a díjbevételünk és ez 2016-ban is igaz volt. Különösen az egyéni befizetéseknél volt ez megfigyelhető, bár az elmúlt két évben a vállalati befizetések is növekedésnek indultak. Az utóbbi szempontjából a jövő év lesz kritikus, annak a jogszabályi változásnak köszönhetően, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések kikerültek a cafetériából. Szabályozói oldalon azonban történt a pénztárak számára kedvező változás is, magasabb szintre emelkedett a tanácsadói jutalék, ami elősegíti, hogy minél több emberhez jusson el üzletkötőkön keresztül ennek a nyugdíjcélú-megtakarítási formának a híre. Erre nagyon nagy szükség van még akkor is, ha köztudott, hogy ez az egyik legkedvezőbb megtakarítási forma az ügyfelek szempontjából.

Hagyományosan sokat fizetnek be a pénztártagok az év végén, hogy kihasználják az állami adókedvezményt. Hasonló volt a helyzet most is?

Igen, az egyéni ügyfelek a befizetéseik jelentős részét, akár 40-50%-át az év utolsó negyedévében fizetik be. Ez alól ez az év sem lesz kivétel, már látható, hogy novemberben és decemberben jelentősen megugrottak az egyéni befizetések, vagyis valóban nagyon erős az év vége a szektorban. A pénztárak ezért nagyon sokat tesznek, célzott kampányokkal és rengeteg kommunikációval hívják fel az ügyfeleik figyelmét az adó-visszatérítés lehetőségére.

A fiatalabb generáció számára létkérdés lehet az öngondoskodás. Mennyire tudják elérni az akár 30 év alattiakat?

Tapasztalatom szerint, akik pályakezdőként nyitnak önkéntes nyugdíjpénztári számlát, azok ezt a foglalkoztatójukon keresztül teszik meg, nem a saját döntésük alapján. Ők nagyon szerencsések, mert olyan vállalatnál kezdenek dolgozni, ahol a vezetők fontosnak tartják, hogy a munkavállalóik nyugdíjáról is gondoskodjanak, s mivel még nagyon fiatalok, hosszú idő áll rendelkezésükre, hogy jelentős összeg halmozódjon fel a számlájukon. Nyilván vannak olyanok is, akik valamilyen más okból, például a szüleik indíttatására lépnek be a pénztárba, de ez nem igazán jellemző. Már csak azért sem, mert ha például a fiatalok a cafetéria keretükről dönthetnek, akkor inkább az azonnali juttatásokat választják és nem a hosszútávra szóló megtakarítást. Nem hinném, hogy 30 év alatt reális lenne, hogy valaki a nyugdíjára gondoljon, ebben az életkorban sokkal inkább a karrierépítés, majd házasság és a családalapítás van fókuszban. 30-35 felett viszont nagyon ajánlom, mert csak hosszú távon lehet megfelelő összeget felhalmozni a havi 10-15 ezer forintos megtakarításból.

Jövő évben alapvetően átalakul a cafetéria rendszer. A vállalatokkal való beszélgetés során mi derült ki, sikerül ezt az új helyzetet is átvészelni?

Nagyon sok mindent tettünk annak érdekében, hogy felkészüljünk a változásokra. Külön honlapot hoztunk létre, tájékoztató levelet küldtünk a vállalatoknak, sőt, személyesen, tanácsadók segítségével is megkerestük a munkáltatókat, hogy tájékoztassuk őket a 2017. januárjától esedékes változásokról. Meglátásunk szerint a nyugdíjpénztárak kiesése a cafetéria keretből nem okoz akkora költségnövekedést a vállalatoknak, mint azt elsőre a cégvezetők gondolhatták. Sőt, a napokban kihirdetett egészségügyi hozzájárulás csökkentése (27%-ról 22%-ra) mérsékli ennek negatív hatását. Mindent egybevéve az alacsonyabb 34,51%-os teher 43,66%-ra nő, nem pedig 49,98%-ra, mint ahogy azt előzőleg gondoltuk. A visszajelzések is azt mutatják, hogy a vállalatok nagyon nagy része nem tervezi, hogy csökkenteni fogja a nyugdíjpénztári hozzájárulás mértékét.

Nagy állampapír vásárlók a nyugdíjpénztárak. Hogyan sikerült ez az év a befektetések terén?

Több, nagyobb jelentőségű esemény is volt idén (Brexit, amerikai elnökválasztás, olasz népszavazás) amely nehéz helyzetbe hozta a pénztár vagyonkezelőjét. A tagok végső soron ebből keveset érzékeltek, viszont a pénztár működése szempontjából egyáltalán nem volt mindegy, hogy az eddig biztos hátteret nyújtó kötvénybefektetéseknek jelentősen megnövekedett az árfolyammozgása. A nem fizető tagok esetében ugyanis csak akkor tud negyedévente költséget levonni a pénztár, ha van hozam, márpedig ebben az évben ezt a magasabb volatilitás hátráltatta. Alacsony hozamkörnyezetben nagyon nehéz jó hozamot elérni, emelkedő hozamkörnyezetben viszont még nehezebb, különösen, ha a kockázatokat is viszonylag alacsonyan akarjuk tartani.

Ennek ellenére 2016-ban összességében a pénztárak kimagasló teljesítményt, magas reálkamatot hoztak a bankbetétekhez és az inflációhoz képest. Az Aegonnál élen járnak idén a magasabb részvénysúllyal rendelkező portfóliók, illetve a közkedvelt abszolút hozamú alapokhoz hasonlóan aktív befektetési politikájú szakértői portfólió.

Mit vár a jövő évtől, folytatódhat a kedvező tendencia?

A tőkepiaci trendeket vizsgálva az amerikai elnökválasztás felgyorsította a kötvénypiaci hozamok emelkedését, és elsősorban a fejlett részvénypiacok és a dollár felé terelte a befektetőket. Mi jelenleg ezen trendek folytatódására számítunk. Ebben a környezetben a magasabb részvénysúlyú portfóliók teljesíthetnek jobban, mindez azonban magasabb kockázatot is jelent, ezért az óvatosabbak számára ideális választás lehet a szakértői portfólió, amely rugalmasan változtatja például a részvénysúlyt, szemben a konzervatívabb portfóliókhoz képest.

A nyugdíjpénztári folyamatokat tekintve is további növekedésre számítunk. Az elmúlt években nem volt lehetőségünk arra, hogy az egyéni ügyfelekhez eljussunk a rendkívül alacsony jutalékszabályozás miatt, új tagot szinte csak a vállalati piacról tudtunk toborozni. Azonban az új jogszabálytól azt várjuk, hogy a nyugdíjpénztári termék ismét visszakerül a tanácsadók és alkuszok értékesítési palettájára, így reméljük, hosszú idő után a pénztárak taglétszáma ismét növekedésnek indul.

Ki lehet jelenteni, hogy nő az öngondoskodás?

Igen egyértelműen, ez látható a megnövekedett nyugdíjbiztosítások eladásából is. Biztos vagyok benne, hogy aki megismerkedik ezekkel a megtakarítási formákkal az belátja, hogy hosszú távon óriási jelentősége van a takarékoskodásnak. Sőt, nyugdíj-kiegészítésre elegendő összeget csakis hosszú évek alatt lehet felhalmozni.

Hirdetés
Hirdetés