Zöldebb otthonok és lakókörnyezet – Indul az OTP Társasházi Pályázata

Zöldebb otthonok és lakókörnyezet – Indul az OTP Társasházi Pályázata
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-02-21
 

Idén is támogatja az OTP Bank a lakóközösségeket. A 2021-es pályázatra beérkezett rekordszámú jelentkezés megerősítette a szervezőt, hogy idén is zöld utat adjon az immár 14. alkalommal kiírt Társasházi Pályázatnak, amely a zöldebb lakókörnyezet kialakításához és energetikai korszerűsítési célok eléréséhez kínál összesen 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

A hazai ingatlanállomány energiahatékonysága alacsony, az MNB adatai alapján a 2016 óta kiadott tanúsítványok alig egynegyede kapott korszerű, vagy annál kedvezőbb energetikai besorolást. Az EUROSTAT statisztikái szerint nem csak hazánkban, de európai szinten is jelentős üvegházhatású gázkibocsátás jellemző a lakóingatlanokra, ezen kíván segíteni az OTP Business Társasházi Pályázata, amelyben a társasházak és lakásszövetkezetek lakói pályázhatnak két kategóriában.

Az MNB-nek is fontos célja a zöld, fenntartható, modern hazai lakásállomány kiépítése. Ennek keretében magánszemélyek energiahatékony, új lakás vásárlására és lakóingatlan építésére igényelhetnek kedvezményes, legfeljebb 2,5% kamatozású támogatott lakáshitelt. Ezt a konstrukciót szokás Zöld hitelnek nevezni. 

Hirdetés

Hirdetés

Zöldebb, fenntarthatóbb és biztonságosabb

Az OTP Társasházi Pályázata keretében összesen 15 millió forint támogatás kerül szétosztásra a 20 díjazott lakóközösség között, akik két kategóriában pályázhatnak a vissza nem térítendő forrásra:

  • Zöldebb lakókörnyezet – például szabadtéri területek fejlesztése, zöld beruházások, hulladékgazdálkodás
  • Fenntarthatóbb otthonok – energiahatékonysági beruházások, állagmegóvás, akadálymentesítés stb.

A pályázat célja nem csupán a társasházak/lakásszövetkezetek környezetének korszerűsítése, fenntarthatóságának növelése és zöldebbé tétele, hanem a közösségi élet kialakítása, fenntartásának támogatása, sőt, a lakók biztonságát szolgáló fejlesztések is.

A pályázaton mindkét kategóriában 10-10 nyertest hirdetnek. Az elnyerhető támogatások az alábbiak alapján alakulnak:

OTP társasházi pályázat díjai.

Pályázati tudnivalók

A támogatásra kizárólag online pályázhatnak az érdeklődők. Fontos, hogy nem csak közös képviselők nyújthatnak be pályázatot, hanem bárki az adott lakóközösségből. 

A 15 millió forintos össztámogatáson túl a nyertes pályázók 100.000 forint értékű ajándékutalványt is kapnak, valamint az első 500 beérkező pályázatot Társasházi Háztartás szaklap előfizetéssel díjazza a hitelintézet.

Az OTP Business Társasházi Pályázat benyújtási határideje 2022. május 15. A pályázatokat február 14-től fogadja a szervező, a kiértékelésre június 5-ig kerül sor. A nyertes pályázókat pedig június 6. és július 13. között értesítik.

Az érvényes pályázatnak az alábbiakat mindenképpen tartalmaznia kell:

  • a társasház/lakásszövetkezet adatait
  • a képviseletét ellátó magánszemély/cég adatait
  • a pályázat kategóriáját
  • a tervezett pályázati költségvetést és ütemtervet
  • a megvalósítani kívánt munka rövid leírását
  • legalább 3 fotót a jelenlegi állapotról
  • esetlegesen tervrajz vagy látványterv mellékelhető.

A részletes feltételeket és egyéb fontos információkat a pályázati weboldalon lehet áttekinteni.

Hirdetés
Hirdetés