Zuhannak a befektetéseim! Mit tegyek?

Zuhannak a befektetéseim! Mit tegyek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-16 Frissítve: 2021-08-06
 

Aki csak követi a gazdasági élet eseményeit, árgus szemekkel figyeli a legapróbb jeleket is, ami sejteni engedheti, hogyan alakulhat, majd a szavazás az EU-ból való kilépésről. Más szóval, hogy lesz-e Brexit vagy nem. A szavazás kimenetelét senki nem tudhatja előre, de a bizonytalanság hatását mindenki jól láthatja megtakarításai árfolyamaiban, amelyek igen ijesztő zuhanásokat mutathattak be. Az alábbiakban átvesszük, mi a legjobb, amit hasonló helyzetekben csak tehetsz.

Nincs fontosabb esemény Európa gazdasága szempontjából, mint a június 23-i Brexit szavazás. Nem kevesebb múlik rajta ugyanis, mint hogy Nagy-Britannia kilép-e az Európai Unióból. A szavazás azonban még ennél többről is szól: ha a kilépés pártiak győznek, az közvetetten akár az egész Európai Uniót veszélybe sodorhatja.

Nem csak azért, mert a britek az egyik fontos gazdasági és pénzügyi erejét jelentik az EU-nak. Kilépésük az EU szintjén azért jelenthet kockázatot, mert akár több más ország is követheti a példáját.

Amikor ennyi kockázat van a levegőben, az a fix kamatozásúakon kívül minden más megtakarítás árfolyamában érezteti a hatását, legyen az egy részvény, befektetési alap stb. Az árfolyamok ugyanis komoly kilengéseket szoktak ilyenkor mutatni attól függően, hogy éppen milyen kimenetelt jósol a piac.

Tekintve pedig, hogy az utóbbi időszakban egyre több olyan adatról számolnak be, amelyek a kilépést valószínűsítik, az árfolyamok mélyrepülésbe kezdtek. Elég, ha a főbb európai és a magyar tőzsde indexének utóbbi időben mutatott teljesítményére vetünk egy pillantást, jól látszik az mindez.

reszvenyindexek_20160616

A magyar tőzsdeindex, a BUX például az év eleje összegyűjtött 15%-os emelkedéséből 7 százalékpontot el is vesztett múlt szerda óta. De nem jártak jobban a vezető európai tőzsdeindexek, köztük a londoni sem. Mivel azonban a szavazásig bőven van még idő, belefér, hogy a tőzsdék újabb kilengéseket tegyenek akár felfele, akár tovább a mélybe.

Hirdetés

Hirdetés

Mi a követendő ilyen esetben?

Hogy mi lesz a szavazás végeredménye és annak hosszabb távú hatásai, ma még senki sem tudhatja. Arra viszont adhatunk néhány jó tanácsot, mi a teendő, ha a megtakarításaid árfolyamai is hasonló kilengéseket kezdenének produkálni. Ilyen esetben több lehetőség közül válogathatsz attól függően, hogy milyen várakozásaid vannak a jövőt illetően:

  1. Nem csinálsz semmit. Ez akkor lehet követendő magatartás, ha arra számítasz, hogy az esésnek hamarosan vége lesz, és az árfolyam visszaemelkedik a korábbi szintekre vagy még azok fölé. Ezt a stratégiát támogatja a befektetések egyik aranyszabálya is, nevezetesen, hogy minél kevesebbet adod-veszed az értékpapírokat, annál magasabb lesz a hozamod. A tranzakciós díjak ugyanis akár hozamod nagy részét is felemészthetik, ha túl gyakran kereskedsz.
  2. A zuhanó árfolyam mellett vásárolsz még. Ezt a stratégiát akkor érdemes követni, ha az előbbihez hasonlóan az árfolyamok visszaemelkedését várod, és annyira biztos vagy a dolgodban, hogy abból további hasznot szeretnél húzni. Ez az előbbinél jóval kockázatosabb magatartás, hiszen, ha mégsem emelkedik vissza az árfolyam, akkor a zuhanás közben befektetett pénzednek is csökkenni fog az értéke.
  3. Kiszállsz. Kiszállni akkor érdemes, ha a meg vagy győződve róla, hogy az árfolyamok tovább fognak esni és hosszú ideig mélyen is maradnak. Bár ezzel a lépéssel minimalizálni tudod a további veszteségeidet, az addigi árfolyamesést is realizálod. Ennek a forgatókönyvnek vannak különböző fokozatai, nem kötelező ugyanis a teljes befektetésedet egyszerre felszámolni. Fokozatosan is leépítheted azt, és így arra is van esélyed, hogy egy esetleges visszaemelkedés során az akkor még bent levő befektetéseiden akár nyereséget is elérj.

Készülj fel a kockázatos helyzetekre!

Hogy melyik stratégia a helyes, azt sajnos mindig csak utólag fog kiderülni, a jövő ugyanis mindig bizonytalan. Van azonban egy olyan kockázati tényező, amit ki lehet zárni az egyenletből (vagy legalábbis gyengíteni lehet a hatását): Te magad. A döntéshozatalban ugyanis a saját személyiséged is komoly veszélyeket rejt.

Nem véletlen, hogy a pénzügyi világ egyik felívelő ágát éppen a viselkedési közgazdaság és pénzügytan jelentik, amelyek a pszichológia befektetésekre gyakorolt hatásaival (is) foglalkoznak. Az egyik hatásos módja lehet tehát a saját magad által jelentett veszély csökkentésének, ha pénzügyi tudásodat erre a területre is kiterjeszted. Ezzel jelentősen megnöveled az esélyét annak, hogy néhány potenciális hibát elkerülj.

Azt azonban, hogy egy hasonló helyzetben hogyan fogsz viselkedni, csakis éles szituációkban fogod megtudni. Hogy mégis ki tudd magad próbálni a pénzed kockáztatása nélkül, az alábbi befektetési szimulátorunk nagy segítséget nyújthat neked. A szimulátor lehetőséget ad, hogy valós piaci szituációkban próbálj helyt állni, ha pedig hibát követnél el, kielemezd, mire kell odafigyelned a jövőben.

<< KIPRÓBÁLOM A BEFEKTETÉS SZIMULÁTORT >>

Legvégül pedig sose felejtsd el szakértők véleményét is kikérni befektetési döntéseid előtt. A Bankmonitor.hu szakemberei is állnak rendelkezésedre, ha kérdésed van, add meg elérhetőséged, visszahívunk, és segítünk!

1

Hirdetés
Hirdetés