Változnak a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés feltételei

Változnak a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés feltételei
Hirdetés
Hirdetés

Médiatár2023-08-31
 

Szeptember 1-től némileg változnak a gyerekek után járó jelzáloghitel-tartozás csökkentés feltételei, ami bizonyos esetekben kedvező lehet a családok számára. A Bankmonitor szakértői összefoglalták a legfontosabb módosításokat.  

A jelzáloghitel-tartozás csökkentésének legfontosabb feltételeihez nem nyúlt hozzá a kormány, vagyis továbbra is a második gyerek születését követően 1 millió forinttal csökkenthető a fennálló lakáshitel tartozás összege, míg a harmadik gyereknél 4 millió forinttal faragható le a tőketartozás. Minden további gyerek érkezésekor pedig 1-1 millió forint a támogatás összege.

A Bankmonitor szakértőinek számításai szerint a 4 millió forint hitelelengedés egy 5 évvel ezelőtt igényelt, 4,99%-os végig fix kamatú hitel esetében például csaknem 32 ezer forinttal csökkenti a havi törlesztőt, ami teljes visszafizetésben 5,7 millió forint megtakarítást jelent.

A támogatás feltétele azonban az, hogy a gyerek megszületését, az örökbefogadást vagy a magzat 12 hetes korát megelőzően a családnak legyen folyósított lakáscélú jelzáloghitele. Ez azzal egészül ki 2023. szeptember 1-től, hogy abban az esetben is igénybe vehető a támogatás, ha a meglévő vagy örökbefogadott, vagy a 12 hetes kort meghaladó magzat esetleg az igénylést megelőzően elhalálozik. Erre a halálesetet követő 180 napon belül van lehetőség, feltéve, hogy az igénylő a jogosultsági feltételeknek egyébként megfelel.

Hirdetés

Hirdetés

Könnyítést kapnak az építkezők

Az építkezők számára fontos szeptember 1-től érvényes változás, hogy amennyiben a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő már folyósított lakáscélú jelzáloghitel-tőketartozása és annak járulékai összege alacsonyabb, mint a megkötött jelzáloghitel szerződésben meghatározott teljes kölcsönösszeg, akkor a szerződés szerinti teljes kölcsönösszegre vonatkozóan használhatja ki a lehetőséget.

Ez az építési célú hiteleknél jelenthet komoly könnyítést, hiszen ezeknél a bankok szakaszosan, a meghatározott készültségi fok elérésekor folyósítják az adott összeget, így hitelszerződésben szereplő teljes összeg rendszerint a lakhatási engedély kiadását követően kerül csak kifizetésre.

Módosul a büntetés is

Ha a kormányhivatal a támogatás jogosulatlan igénybevételre utaló adat birtokába jut, a támogatott személyt írásban felszólítja a támogatás összeg visszafizetésére, mégpedig a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten.

Ezt illetően annyi változik szeptember 1-től, hogy amennyiben a támogatás visszafizetésére kötelezett személy igazolja, hogy tartozásának azonnali vagy egy összegben való megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire való tekintettel számára aránytalanul súlyos anyagi megterhelést jelentene, akkor a kormányhivatal méltányosságból legfeljebb 12 hónapos fizetési halasztást, vagy 36 hónapos időtartamra részletfizetést engedélyezhet. Arra azonban ügyelni kell, hogy amennyibe valaki nem teljesíti teljes egészében a méltányosságból megadott kedvező feltételeket, akkor a tartozást egy összegben kell visszafizetnie.

Több idő lesz a gyerek bejelentésére, ám abból már nem szabad kifutni

Az új szabály szerint vér szerinti magzatot a várandósság betöltött 12. hetét követően, a gyermek vagy ikergyermekek születését, örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 180 napon belül nyújtható be. (Ez a határidő korábban 60 nap volt.) Ugyanakkor ebből a határidőből már nem szabad kifutni. Ugyanis, míg korábban a kérelmező benyújthatott igazolást arról, hogy önhibáján kívül mulasztotta el a határidőt, szeptembertől erre nincs mód.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Június végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés