A Kádár-kockák feltámasztása: észnél kell lennie annak, aki az új lakástámogatással szeretné felújítani otthonát (podcast)

A Kádár-kockák feltámasztása: észnél kell lennie annak, aki az új lakástámogatással szeretné felújítani otthonát (podcast)
Hirdetés
Hirdetés

Podcast2024-04-16
 

Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a programról, a szűkös határidő miatt azonban annak, aki gondolkodik a részvételen, érdemes már előre rákészülnie a pályázásra. Hogy hogyan, mire érdemes figyelni, és kinek lesz egyáltalán jó ez a támogatás, arról Haász Jánossal, a 444 gazdasági újságírójával és Argyelán Józseffel, a Bankmonitor vezető elemzőjével beszélgettünk.

 

Részletesebben:

 • 0:00 – Mit lehet eddig tudni az új otthonteremtési programról? Papíron jól hangzik, pláne, hogy nem csupán a gyerekeseket támogatja meg.
 • 5:15 – Kereslet és kínálat: ahhoz képest, hogy hány házat és hány családot érinthet, kevesek számára lesz elérhető. Szegényebb vidékeken nagyobb lehet a támogatás. De még ez sincs tisztázva.
 • 9:52 – Néhány szó a kizáró tényezőkről. 1 millió forintnyi önerő azért nem kevés, és hát a jövedelemnek is el kell bírnia a történetet.
 • 11:45 – Igen, de a finanszírozható munkálatok köre meg szűkebb, ami viszont leegyszerűsíti a dolgokat. Józsi, mi van, ha túlléped a keretet?
 • 14:13 – Ideje előkeresni az energetikai szakember telefonszámát. Meg úgy általában véve elkezdeni rákészülni a pályázásra. Aztán hogy lesz-e elég burkoló meg kazánszerelő, az már a jövő zenéje.
 • 17:09 – Június elején indul a folyamat, de azért ne kockás papíron nyújtsuk be, hogy mit akarunk csinálni. Tervdokumentáció, validálás, kötelezettségek, szakemberek díjazása és egyéb dolgok, amikre lélekben tréningezhetjük magunkat. Józan paraszti ész: nem úgy megy, hogy akkor megveszem az ablakot, és otthon bepattintom.
 • 22:02 – Klasszikus éhezők viadala helyzet: az első napokban (vagy inkább órákban) óriási roham lesz. Szóval előre gondoljunk át néhány dolgot, onnantól, hogy mikor épült a házunk, egészen odáig, hogy tényleg ott lakunk-e. Hitelképesség, TB-jogviszony, büntetlen előélet – korábban ezek is kellettek többek közt, hogy most is így lesz-e, azt nem tudni egyelőre.
 • 26:47 – Amíg nincsenek meg a részletszabályok, a mesterembereket felesleges lekötni. És ne vegyük meg az új nyílászárókat se.
 • 28:22 – A felújítási munkálatok költsége nagy valószínűséggel nőhet a pályázat elindulása után – ezt azért jó, ha belekalkuláljuk a számításba.
 • 30:39 – Az ingatlanárakat nem igazán fogja megborítani a program, de nem is nagyon lesz érdemes ezzel trükközni.
 • 36:34 – Mi van, ha megsértjük a szabályokat, akár akaratlanul is?
 • 41:02 – Az azért egy politikai döntés volt, hogy ez a program most a családi házakra fókuszáljon. Pedig a panelekkel is kezdeni kéne valamit. Sebaj, lesznek még választások.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés