Lekötés euróban
Hirdetés
Hirdetés

2012-06-14 Frissítve: 2021-08-25
 

Sokan gondolják azt, hogy egyes helyzetekben érdemes euróban lekötni pénzüket. Itt nem arról szeretnénk írni, hogy érdemes-e ezt tenni, inkább a gyakorlati teendőkre és tudnivalókra koncentrálunk.

Értelemszerűen eurós lekötéshez euróra van szükségünk, ezért először át kell váltanunk meglévő pénzünket. Ilyenkor eurót veszünk, ami máris több problémát okoz: az euró ára változó, legtöbbször a középárfolyammal találkozunk.

A középárfolyam a vételi és az eladási ár közt van félúton és a vétel mindig drágább, mint az eladás. Tehát ha 280 Ft-ért tudunk eurót eladni és 300 Ft-ért tudunk eurót venni, akkor a középárfolyam 290 Ft lesz egy euróra.

Mivel az árfolyam mozgása szinte megjósolhatatlan, ezért pénzünket átváltani, mindig kockázatot jelent – vagyis veszíthetünk is rajta és nyerhetünk is. Egy biztos, mivel a vétel és az eladás között különbség van, a vétellel és az eladással, ha az árfolyam változatlan marad, már biztosan elveszítjük a két ár közti különbséget.

E mellett minden pénzváltó és bank más és más árat határoz meg az euró eladására és vételére. Figyeljünk oda, hogy legtöbbször a bankok drágábban váltanak, mint a pénzváltó láncok üzletei.

Hirdetés
Hirdetés