Mit kell tudni a közjegyzői okiratról?
Hirdetés
Hirdetés

2014-02-18 Frissítve: 2016-10-28
 

A hitelszerződést nem csak a bankkal szükséges aláírni, de közjegyző okiratba is kell foglalni.

Amikor megkapjuk a hitelt, nem csak a bankkal kell aláírnunk erről a szerződést, hanem közjegyző előtt is meg kell ezt erősíteni. Erre azért van szükség, mert ezáltal ha az ügyfél nem a megkötött szerződésben foglaltaknak megfelelően teljesít (pl. nem fizet), a követelés bírósági eljárás nélkül közvetlenül végrehajtható.

A gyakorlatban kétféle közjegyzői okiratot alkalmaznak. Lehet szó egyoldalú tartozáselismerő okiratról, ilyenkor a banki szerződéskötés után felkeresünk egy közjegyzőt, aki okiratba foglalja a nyilatkozatunkat, amiben elismerjük, hogy kölcsönt kaptunk a banktól. A közjegyzői előtt tett tartozáselismerő okiratból ezután a banknak, valamint a földhivatalnak be kell nyújtani a szükséges példányokat.Az egyoldalú tartozáselismerő okirat akkor alkalmazható, ha a szerződésben szereplő adósok egyben ingatlan tulajdonosok is.

Lehet szó továbbá kétoldalú közjegyzői okiratról, ilyenkor egyszerre van jelen a szerződéskötéskor a bank, a közjegyző, valamint az ügyfelek. Ilyenkor is kellenek a banknak és a földhivatalnak a saját példányaik.Kizárólag kétoldalú közjegyzői okirat alkalmazható, ha a szerződésben több szereplő is van (pl. haszonélvező, özvegyi jog jogosultja), illetve ha a szerződésben szereplő adósok személye elválik az ingatlantulajdonosok személyétől.

A közjegyző azért felel, hogy a közjegyzői okirat a valóságnak megfelelően tartalmazza a közjegyző jelenlétében történt tényeket. A szerződés egyetlen eredeti példányát a közjegyző őrzi, a szerződő felek (bank, ügyfél) pedig a szerződés úgynevezett hiteles kiadmányát kapják. Ilyen hiteles kiadmányt kizárólag a szerződő, annak törvényes képviselője, meghatalmazottja kaphat.

A közjegyzői okirat elkészítéséhez két ügyleti tanú közreműködése is szükséges, ha a szerződő fél írástudatlan, illetve olvasásra vagy nevének aláírására képtelen, továbbá ha vak vagy süketnéma.

A szerződőt meghatalmazott képviselheti, ha a szerződésnél nem tud jelen lenni. A meghatalmazást vagy közokiratba kell foglalni, vagy olyan magánokiratba, amelyben az aláírást közjegyző, bíróság, más hatóság vagy külképviseleti szerv hitelesíti. Tartalmát tekintve a meghatalmazás elkészítése előtt a bankkal is célszerű egyeztetni.

Szerencsére a hitelválasztás már koránt sem olyan komplikált, mint néhány évvel ezelőtt. Most már ugyanis nincs szükség arra, hogy végig járd az összes bankot a legjobb kamatok után kutatva. Elég ha összehasonlítod a bankok ajánlatait online, kalkulátorunk segítségével:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés