loading

4 millió Ft-ot dob ki az ablakon, aki nem él ezekkel a lehetőségekkel

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

Soha nem állt rendelkezésre lakásvásárláshoz olyan mértékű támogatás, mint ma. CSOK, lakástakarék (LTP), munkáltatói lakáshitel törlesztési támogatás (lakáshitel cafeteria)… Megéri minden lehetőséget igénybe venni, mert még használt lakás esetében is 1-9 millió Ft közötti összeg a tét! Írásunkban átlagos család példáján keresztül mutatjuk be, hogyan segíthetnek az állami támogatások a vásárlást megelőző és az azt követő időszakban.

Az elérhető támogatások

Az ingatlan vásárlást megelőző időszak méltán legnépszerűbb támogatott megoldása a lakástakarék (LTP). Az állami garancia biztonsága mellett – támogatás révén – akár 12%-os éves fix hozamot is elérhetünk, mely egy szerződés esetén 288 ezer Ft állami támogatást jelent 4 év alatt. Tekintettel arra, hogy családtagokra, akár gyerekekre is köthető szerződés, ezen támogatási mérték többszöröse is elérhető.

Lakásvásárlás pillanatában a CSOK játszhat meghatározó szerepet a maga 600 ezer Ft-tól 2,75 millió Ft-ig terjedő támogatásával (gyermekek számának függvényében) használt lakás esetén. Ugyanez új lakás esetében akár 10 millió Ft-ig is terjedhet, melyhez 10 millió Ft-os 3%-os fix kamatozású támogatott hitel is kapcsolódhat.

A hiteltörlesztés időszakában – bár több éve elérhető – még mindig méltatlanul kevés figyelmet kap a munkáltatói lakáshitel törlesztési támogatás, mely 5 év alatt maximum 5 millió Ft lehet. A támogatási összeg felső határa ezen esetben havi szinten 83 ezer Ft-tal segítheti a családot (keresőnként), ami ma egy közel 14 millió Ft-os 20 éves hitel havi törlesztőrészletével egyenlő. A realitás talaján maradva természetesen érdemes megjegyezni, hogy a munkáltatói lakáshitel törlesztési támogatásnak szigorú szabályozása van, melynek a legfontosabb gyakorlati tényezője, hogy nem lehet a fizetéshez képest aránytalanul magas.

Lakásvásárláshoz elérhető támogatások

Egy két gyermekes család 20 millió Ft-ért használt lakást vásárol…

A család a lakásvásárlást megelőzően 3 lakástakarék szerződést kötött, melynek keretében havonta 3×20 ezer Ft-ot fizetett be megtakarításként. A szerződés lejártakor a 4. év végét követően 810 ezer Ft támogatást realizálhatnak, mellyel a teljes rendelkezésre álló összeg 3,5 millió Ft-ot tesz ki. Két gyermekkel használt lakás vásárlásra 1,4 millió Ft-ot vissza nem térítendő CSOK-ot tudnak igénybe venni. Egyéb megtakarításaikból 3 millió Ft áll rendelkezésre, s így a hiányzó összeg a 20 millió Ft-os ingatlan megvásárlásához 12 millió Ft, melyet hitelből kívánnak fedezni. Az ingatlan értékéből a hitel 60%-ot tesz ki, mely a mai magyar gyakorlatban átlagosnak tekinthető.

A család két felnőtt tagja átlagos, havi 160 ezer Ft-os nettó fizetéssel rendelkezik, melyhez a munkáltatónál havi 16 ezer Ft-os lakáshitel törlesztési támogatást tudnak elérni (a hiteltörlesztés első 5 évében.)

Elérhető támogatások

Ahogy a fenti ábra is mutatja, a támogatások teljes összege 4,2 millió Ft-ot tesz ki, mely a 20 millió Ft-os ingatlanértékre vetítve több mint 20%…

Ez egy olyan jelentős tétel, melyet felelősen gondolkodó családoknak mindenképpen muszáj figyelembe venni. Fontos látni azonban, hogy a támogatások maximális kihasználásához elengedhetetlen az előre gondolkodás, a precíz pénzügyi tervezés és a megfontolt döntés. Ha álmaink lakásának megpillantásakor kezdjük el áttekinteni a lehetőségeket, akkor egészen biztosan milliós támogatásokról mondunk le a sietségnek köszönhetően…

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.


BM logo white

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
5 Hozzászólás
 1. DRESCHER J. ATTILA

  Tisztelt Szerkesztőség!

  Ezer cikket olvasok a médiában a CSOK és társai nyújtotta kiváló lehetőségekről…
  De mi van s lesz azzal, aki – önhibáján kívül, sorsa szerencsétlen alakulása folytán –
  már nem indulhat ezen remek pályázatokon, pl. mert nyugdíjassá lett, pl. mert ő
  is belekeveredett a devizahiteles banki és állami (!) manipulációkba, s többszörösen
  bukott, s ezért súlyos hitelekre (is) kényszerült, és mert nem nemzhet már babákat
  az állami támogatások elérhetésére…
  Vele, velük, velem mi lesz?
  Erre van válasz???
  Tisztelettel:
  (Drescher J. Attila
  (Siófok)
  attila56@msn.com)

 2. Tamás

  Ez egy lehetőség, ami mostanában indult. Visszamenőleg nem lehet kiterjeszteni, örülni kell annak, hogy végre, innentől a közeljövőben vannak családok akik hozzáférnek. Ami nem volt korábban azt nem lehet , nem érdemes a jelenben követelni Irigyelni sem túl elegáns, örülni kellene, hogy végre van ismét valami. Sajnos sok ember sétált bele a devizahiteles, stb csapdába, sőt akkoriban el is hitték, hogy a lakáshitelek ,,piaci alapúvá alakítása” megold minden problémát. Sajnos kiderült, hogy az állami támogatások elvétele, a piaci alapokra helyezés rengeteg ember , család életét megkeserítette, miközben az életük évei teltek el. Ma is nyögik a piaci alapú lakáshitelezést. Végre, ismét vannak állami támogatások a lakáshitelezésben, végre megint van támogatott hitel, komoly vissza nem térítendő támogatás, sőt a magánerős építkezők visszakaphatnak újra 5 M Ft ÁFA-t is. Az már nem is 10 + 10 , hanem 10 + 10 + 5 amiből 15 M az állami támogatás három gyermeket vállalóknál. (Ajándék) Ha előtakarékoskodik akkor plusz a lakástakarékhoz adott ajándék pénz is ott van az államtól. Ez nagyon is szép. Sajnos hosszú évek teltek el , vannak akik abban az időszakban kerültek otthonteremtési helyzetbe amikor épp a lakáshitelek piacosítása volt az elképzelés. . Ez van. Örülni kell inkább, hogy a jelenben végre van lehetőség és a közeljövőben is látszik, hogy sokakat elér. Más korosztály van most otthonteremtésben, de legalább ők már támogatva vannak erősen.

 3. ekevas

  Figyelemreméltó,és jogos a fövetés,csak az a baj hogy akinek olvasni kellene ezeket a kommenteket, na az nincs sehol.

 4. Mezei Ilona Nikolett

  Ja persze meg elfelejtetétek hogy ez a remek támogatás a jobb módu embereknek lett kitalálva. Mi van azokkal akik 2gyermekesek, gyesen vagyok a párom pedig munkanélküli és albérletben élünk, mert ezt a jó vagy nem is tudom minek hivjam a támogatást? Nem lehet kihasználni irjon már aki ki tudta használni, mert még nem hallottam olyanról.

 5. Molnár Péter

  Kettő gyermekünk van,akikre annak idején megkaptuk a szocpol-t. Építkeztünk, lakáshitelünk van. Mindketten 40 év alatt vagyunk. Szeretnénk a házat bővíteni. Igényelhetünk valamilyen formàban CSOK-ot?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!