Betöltés

4 millió Ft-ot dob ki az ablakon, aki nem él ezekkel a lehetőségekkel

szerző: Bankmonitor.hu
2016-06-06

Soha nem állt rendelkezésre lakásvásárláshoz olyan mértékű támogatás, mint ma. CSOK, lakástakarék (LTP), munkáltatói lakáshitel törlesztési támogatás (lakáshitel cafeteria)… Megéri minden lehetőséget igénybe venni, mert még használt lakás esetében is 1-9 millió Ft közötti összeg a tét! Írásunkban átlagos család példáján keresztül mutatjuk be, hogyan segíthetnek az állami támogatások a vásárlást megelőző és az azt követő időszakban.

Az elérhető támogatások

Az ingatlan vásárlást megelőző időszak méltán legnépszerűbb támogatott megoldása a lakástakarék (LTP). Az állami garancia biztonsága mellett – támogatás révén – akár 12%-os éves fix hozamot is elérhetünk, mely egy szerződés esetén 288 ezer Ft állami támogatást jelent 4 év alatt. Tekintettel arra, hogy családtagokra, akár gyerekekre is köthető szerződés, ezen támogatási mérték többszöröse is elérhető.

Lakásvásárlás pillanatában a CSOK játszhat meghatározó szerepet a maga 600 ezer Ft-tól 2,75 millió Ft-ig terjedő támogatásával (gyermekek számának függvényében) használt lakás esetén. Ugyanez új lakás esetében akár 10 millió Ft-ig is terjedhet, melyhez 10 millió Ft-os 3%-os fix kamatozású támogatott hitel is kapcsolódhat.

A hiteltörlesztés időszakában – bár több éve elérhető – még mindig méltatlanul kevés figyelmet kap a munkáltatói lakáshitel törlesztési támogatás, mely 5 év alatt maximum 5 millió Ft lehet. A támogatási összeg felső határa ezen esetben havi szinten 83 ezer Ft-tal segítheti a családot (keresőnként), ami ma egy közel 14 millió Ft-os 20 éves hitel havi törlesztőrészletével egyenlő. A realitás talaján maradva természetesen érdemes megjegyezni, hogy a munkáltatói lakáshitel törlesztési támogatásnak szigorú szabályozása van, melynek a legfontosabb gyakorlati tényezője, hogy nem lehet a fizetéshez képest aránytalanul magas.

Lakásvásárláshoz elérhető támogatások

Egy két gyermekes család 20 millió Ft-ért használt lakást vásárol…

A család a lakásvásárlást megelőzően 3 lakástakarék szerződést kötött, melynek keretében havonta 3×20 ezer Ft-ot fizetett be megtakarításként. A szerződés lejártakor a 4. év végét követően 810 ezer Ft támogatást realizálhatnak, mellyel a teljes rendelkezésre álló összeg 3,5 millió Ft-ot tesz ki. Két gyermekkel használt lakás vásárlásra 1,4 millió Ft-ot vissza nem térítendő CSOK-ot tudnak igénybe venni. Egyéb megtakarításaikból 3 millió Ft áll rendelkezésre, s így a hiányzó összeg a 20 millió Ft-os ingatlan megvásárlásához 12 millió Ft, melyet hitelből kívánnak fedezni. Az ingatlan értékéből a hitel 60%-ot tesz ki, mely a mai magyar gyakorlatban átlagosnak tekinthető.

A család két felnőtt tagja átlagos, havi 160 ezer Ft-os nettó fizetéssel rendelkezik, melyhez a munkáltatónál havi 16 ezer Ft-os lakáshitel törlesztési támogatást tudnak elérni (a hiteltörlesztés első 5 évében.)

Elérhető támogatások

Ahogy a fenti ábra is mutatja, a támogatások teljes összege 4,2 millió Ft-ot tesz ki, mely a 20 millió Ft-os ingatlanértékre vetítve több mint 20%…

Ez egy olyan jelentős tétel, melyet felelősen gondolkodó családoknak mindenképpen muszáj figyelembe venni. Fontos látni azonban, hogy a támogatások maximális kihasználásához elengedhetetlen az előre gondolkodás, a precíz pénzügyi tervezés és a megfontolt döntés. Ha álmaink lakásának megpillantásakor kezdjük el áttekinteni a lehetőségeket, akkor egészen biztosan milliós támogatásokról mondunk le a sietségnek köszönhetően…

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

5 Hozzászólás

 1. DRESCHER J. ATTILA

  Tisztelt Szerkesztőség!

  Ezer cikket olvasok a médiában a CSOK és társai nyújtotta kiváló lehetőségekről…
  De mi van s lesz azzal, aki – önhibáján kívül, sorsa szerencsétlen alakulása folytán –
  már nem indulhat ezen remek pályázatokon, pl. mert nyugdíjassá lett, pl. mert ő
  is belekeveredett a devizahiteles banki és állami (!) manipulációkba, s többszörösen
  bukott, s ezért súlyos hitelekre (is) kényszerült, és mert nem nemzhet már babákat
  az állami támogatások elérhetésére…
  Vele, velük, velem mi lesz?
  Erre van válasz???
  Tisztelettel:
  (Drescher J. Attila
  (Siófok)
  attila56@msn.com)

 2. Tamás

  Ez egy lehetőség, ami mostanában indult. Visszamenőleg nem lehet kiterjeszteni, örülni kell annak, hogy végre, innentől a közeljövőben vannak családok akik hozzáférnek. Ami nem volt korábban azt nem lehet , nem érdemes a jelenben követelni Irigyelni sem túl elegáns, örülni kellene, hogy végre van ismét valami. Sajnos sok ember sétált bele a devizahiteles, stb csapdába, sőt akkoriban el is hitték, hogy a lakáshitelek ,,piaci alapúvá alakítása” megold minden problémát. Sajnos kiderült, hogy az állami támogatások elvétele, a piaci alapokra helyezés rengeteg ember , család életét megkeserítette, miközben az életük évei teltek el. Ma is nyögik a piaci alapú lakáshitelezést. Végre, ismét vannak állami támogatások a lakáshitelezésben, végre megint van támogatott hitel, komoly vissza nem térítendő támogatás, sőt a magánerős építkezők visszakaphatnak újra 5 M Ft ÁFA-t is. Az már nem is 10 + 10 , hanem 10 + 10 + 5 amiből 15 M az állami támogatás három gyermeket vállalóknál. (Ajándék) Ha előtakarékoskodik akkor plusz a lakástakarékhoz adott ajándék pénz is ott van az államtól. Ez nagyon is szép. Sajnos hosszú évek teltek el , vannak akik abban az időszakban kerültek otthonteremtési helyzetbe amikor épp a lakáshitelek piacosítása volt az elképzelés. . Ez van. Örülni kell inkább, hogy a jelenben végre van lehetőség és a közeljövőben is látszik, hogy sokakat elér. Más korosztály van most otthonteremtésben, de legalább ők már támogatva vannak erősen.

 3. ekevas

  Figyelemreméltó,és jogos a fövetés,csak az a baj hogy akinek olvasni kellene ezeket a kommenteket, na az nincs sehol.

 4. Mezei Ilona Nikolett

  Ja persze meg elfelejtetétek hogy ez a remek támogatás a jobb módu embereknek lett kitalálva. Mi van azokkal akik 2gyermekesek, gyesen vagyok a párom pedig munkanélküli és albérletben élünk, mert ezt a jó vagy nem is tudom minek hivjam a támogatást? Nem lehet kihasználni irjon már aki ki tudta használni, mert még nem hallottam olyanról.

 5. Molnár Péter

  Kettő gyermekünk van,akikre annak idején megkaptuk a szocpol-t. Építkeztünk, lakáshitelünk van. Mindketten 40 év alatt vagyunk. Szeretnénk a házat bővíteni. Igényelhetünk valamilyen formàban CSOK-ot?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.