4 millió Ft-ot dob ki az ablakon, aki nem él ezekkel a lehetőségekkel

4 millió Ft-ot dob ki az ablakon, aki nem él ezekkel a lehetőségekkel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-06-06 Frissítve: 2016-06-09
 

Soha nem állt rendelkezésre lakásvásárláshoz olyan mértékű támogatás, mint ma. CSOK, lakástakarék (LTP), munkáltatói lakáshitel törlesztési támogatás (lakáshitel cafeteria)… Megéri minden lehetőséget igénybe venni, mert még használt lakás esetében is 1-9 millió Ft közötti összeg a tét! Írásunkban átlagos család példáján keresztül mutatjuk be, hogyan segíthetnek az állami támogatások a vásárlást megelőző és az azt követő időszakban.

Az elérhető támogatások

Az ingatlan vásárlást megelőző időszak méltán legnépszerűbb támogatott megoldása a lakástakarék (LTP). Az állami garancia biztonsága mellett – támogatás révén – akár 12%-os éves fix hozamot is elérhetünk, mely egy szerződés esetén 288 ezer Ft állami támogatást jelent 4 év alatt. Tekintettel arra, hogy családtagokra, akár gyerekekre is köthető szerződés, ezen támogatási mérték többszöröse is elérhető.

Lakásvásárlás pillanatában a CSOK játszhat meghatározó szerepet a maga 600 ezer Ft-tól 2,75 millió Ft-ig terjedő támogatásával (gyermekek számának függvényében) használt lakás esetén. Ugyanez új lakás esetében akár 10 millió Ft-ig is terjedhet, melyhez 10 millió Ft-os 3%-os fix kamatozású támogatott hitel is kapcsolódhat.

A hiteltörlesztés időszakában – bár több éve elérhető – még mindig méltatlanul kevés figyelmet kap a munkáltatói lakáshitel törlesztési támogatás, mely 5 év alatt maximum 5 millió Ft lehet. A támogatási összeg felső határa ezen esetben havi szinten 83 ezer Ft-tal segítheti a családot (keresőnként), ami ma egy közel 14 millió Ft-os 20 éves hitel havi törlesztőrészletével egyenlő. A realitás talaján maradva természetesen érdemes megjegyezni, hogy a munkáltatói lakáshitel törlesztési támogatásnak szigorú szabályozása van, melynek a legfontosabb gyakorlati tényezője, hogy nem lehet a fizetéshez képest aránytalanul magas.

Lakásvásárláshoz elérhető támogatások

Hirdetés

Hirdetés

Egy két gyermekes család 20 millió Ft-ért használt lakást vásárol…

A család a lakásvásárlást megelőzően 3 lakástakarék szerződést kötött, melynek keretében havonta 3×20 ezer Ft-ot fizetett be megtakarításként. A szerződés lejártakor a 4. év végét követően 810 ezer Ft támogatást realizálhatnak, mellyel a teljes rendelkezésre álló összeg 3,5 millió Ft-ot tesz ki. Két gyermekkel használt lakás vásárlásra 1,4 millió Ft-ot vissza nem térítendő CSOK-ot tudnak igénybe venni. Egyéb megtakarításaikból 3 millió Ft áll rendelkezésre, s így a hiányzó összeg a 20 millió Ft-os ingatlan megvásárlásához 12 millió Ft, melyet hitelből kívánnak fedezni. Az ingatlan értékéből a hitel 60%-ot tesz ki, mely a mai magyar gyakorlatban átlagosnak tekinthető.

A család két felnőtt tagja átlagos, havi 160 ezer Ft-os nettó fizetéssel rendelkezik, melyhez a munkáltatónál havi 16 ezer Ft-os lakáshitel törlesztési támogatást tudnak elérni (a hiteltörlesztés első 5 évében.)

Elérhető támogatások

Ahogy a fenti ábra is mutatja, a támogatások teljes összege 4,2 millió Ft-ot tesz ki, mely a 20 millió Ft-os ingatlanértékre vetítve több mint 20%…

Ez egy olyan jelentős tétel, melyet felelősen gondolkodó családoknak mindenképpen muszáj figyelembe venni. Fontos látni azonban, hogy a támogatások maximális kihasználásához elengedhetetlen az előre gondolkodás, a precíz pénzügyi tervezés és a megfontolt döntés. Ha álmaink lakásának megpillantásakor kezdjük el áttekinteni a lehetőségeket, akkor egészen biztosan milliós támogatásokról mondunk le a sietségnek köszönhetően…

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés