Elég a bankkártyához alapból járó utasbiztosítás, vagy kössünk mellé másikat is?

Elég a bankkártyához alapból járó utasbiztosítás, vagy kössünk mellé másikat is?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-19 Frissítve: 2024-08-02
 

Itt a nyár, lassan vége a tanévnek, ezzel pedig hivatalosan is megkezdődik a nyaralási szezon. Azt már mindenki tudja remélhetőleg, hogy utasbiztosítás nélkül óriási kockázat elindulni, hiszen egy bekövetkező baleset vagy betegség esetén akár milliós kiadást is jelenthet az orvosi ellátás, de egy repülőjárat kimaradása, egy elveszett poggyász vagy útlevél, esetleg egy lerobbant autó is komoly költséggel járhat. Gyakori kérdés ugyanakkor, hogy kell-e plusz utasbiztosítás akkor, ha a bankkártyánkhoz jár ilyen szolgáltatás? Megnéztük.

Mivel Magyarországon ma már szinte mindenkinek van bankkártyája, adódik a kérdés, hogy az ezekhez alapból járó utasbiztosítás elegendő, vagy emellé is érdemes pluszban bebiztosítani magunkat? A válasz nem egyértelmű, ugyanis egyrészt nem minden bankkártyához jár utasbiztosítás, de ahol van ilyen, ott sem azonos a szolgáltatási kör. Bonyolítja a helyzetet, hogy a bankok gyakran más-más biztosítási csomagot adnak a sztenderd és a prémium kártyáik mellé, ezek szolgáltatásai és térítési összegei pedig eltérőek lehetnek.

Hirdetés

Hirdetés

Amiket mindenképpen érdemes tudni az utasbiztosításokról

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy az extrém sportokra, a vitorlázásra vagy éppen a síelésre – bár ez nem igazán most aktuális – a legtöbb kártyához járó biztosítási csomag nem vonatkozik, mint ahogy a terhesség alatt bekövetkező egészégügyi ellátásnak is érdemes előre utánanézni.

A térítési összeg is lényeges, mert nagyon nem mindegy, hogy például 5 vagy 50 millió forintig állja a biztosító az orvosi kezelések költségét, de a beépített életbiztosítás összege is nagyon különböző lehet.

Fontos tudni, hogy az utasbiztosítások meghatározott idejű kint tartózkodásnál érvényesek csak, mégpedig akkor is, ha maga a biztosítás egyébként hosszabb időre, mondjuk egy évre, valamint ezen idő alatt korlátlan számú kiutazásra szól. Ez az idő rendszerint 30 nap, de van olyan prémium csomag, ami akár egy 90 napos utazás alatt is védelmet nyújthat.

A bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítások érvényessége minden esetben a bankkártyák érvényességéhez igazodik, így amennyiben a lejáró kártya érvényessége meghosszabbításra kerül, a biztosítás érvényessége is meghosszabbodik.

Mely számlákhoz milyen utasbiztosítási szolgáltatások járnak a bankoknál?

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Bank számos bank- és hitelkártyájának díja (Mastercard Gold, VISA Gold, Mastercard Premium Gold, Mastercard Premium Platina, VISA Business, Mastercard Business Silver, Mastercard Business Premium World, OneCard Gold Hitelkártya) automatikusan tartalmazza az utasbiztosítást. Ez azt jelenti, hogy a bank többi bankkártyájához (VertiCard, OneCard, Start OKOSkártya, Mastercard Business, OneCard Standard Hitelkártya) utazás előtt mindenképp célszerű utasbiztosítást igényelni a banknál, vagy akár más szolgáltatónál.

A kiegészítő biztosítás a bank- és hitelkártya igénylésével egyidejűleg, illetve azt követően a kártya érvényessége alatt bármikor igényelhető. A szolgáltatást személyesen bármelyik bankfiókban, valamint telefonon lehet megigényelni. A Raiffeisen biztosítási partnere az UNIQUA Biztosító.

Mit kell tudni a Raiffeisen kártyákhoz járó utasbiztosításról? Magyarországon kívül a világ bármely más országára kiterjed. (Kivétel az Antarktisz területe, valamint a magyar külügyminisztérium által beutazásra nem javasolt országok.) A biztosítás egyszerre tartalmaz baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítást, a biztosító által szervezett Magyarországra szállítást, valamint felelősségbiztosítást.

MBH Bank

Az MBH Bank három fajta biztosítási csomagot kínál – Bázis 5, Komfort 10, Prémium 50 -, ezek neveiben a szám azt jelöli, hogy hány millió forintig állja a biztosító megbetegedés vagy baleset esetén a költségeket. A csomagok között azonban ezen felül is számos fontos különbség van, például a Bázis 5 és a Komfort 10 csomagnál 30 nap, míg a Prémium 50-nél 60 nap lehet legfeljebb egy kiutazás maximális hossza. A területi hatály is különböző, mert míg a legkisebb csomag csak Európára érvényes, a másik kettő az egész világon védelmet biztosít. A biztosítással fedezett amatőr sportok köre is különböző, bár az mindenképp figyelemre méltó, hogy már a legolcsóbb csomag is tartalmazza síelést, a snowboardot, a búvárkodást és a raftingot, de a többivel akár tengeri kajakozni vagy lovagolni is lehet.  

Az MBH Bank bizonyos lakossági bankkártyáihoz alapból jár egyéni utasbiztosítás, de külön is megvásárolható melléjük egyéni vagy családi biztosítási csomag.

  • Bázis 5 csomag: Mastercard Befektetési Debit kártya, Prémium Befektetési kártya, Visa Elektronikus, Visa Dombornyomott, Visa Classic, Visa Prémium, Budapest Visa Classic, Prémium Visa Classic, Mastercard Standard hitelkártya, Miles & More Standard hitelkártya, Mastercard Diákhitel Bankkártya
  • Komfort 10 csomag: Budapest Arany kártya, Mastercard Gold kártya, Budapest Arany hitelkártya, Mastercard Gold hitelkártya, Miles & More Gold hitelkártya, EasyCard Gold hitelkártya, Mastercard Platinum
  • Prémium 50 csomag: Mastercard World Elite, Word Elite Metal, Platinum Metal, GO! Platinum Hitelkártya, Takarék GO! Platinum Hitelkártya

OTP Bank

Az OTP Bank bizonyos bankkártyáihoz ugyancsak jár utasbiztosítás, ami Magyarországon kívül a világ összes országába történő utazás esetén véd, ám a szolgáltatások kártyatípusonként eltérőek.

Az OTP Mastercard Gold betéti kártya esetében a csomag a következő szolgáltatásokat nyújtja: külföldön történt sürgősségi ellátás biztosítása baleset és betegség esetén, balesetbiztosítás, segítségnyújtási (asszisztencia) szolgáltatás, jogvédelmi és magánszemélyi felelősségbiztosítási szolgáltatások, poggyászkárral kapcsolatos szolgáltatások.

A Mastercard Standard, Mastercard Prémium, Mastercard Online, VISA Online, VISA Classic, Mastercard Standard OKÉ, Lakossági Mastercard Devizakártya beépített biztosítása ugyanakkor baleseti halálra térít csak, valamint asszisztencia szolgáltatást nyújt, ami például segítséget jelenthet a tolmácsolásban, szükség esetén a kórházak, szervizek felkutatásában, az elveszett csomag felkutatásában.

Az OTP Bank a nála számlával rendelkezőknek kifejezetten kedvező feltételekkel kínál 1 éves időintervallumra utasbiztosítást, amit net- és mobilbankon keresztül is meg lehet kötni. Ez hasznos lehet akár az alacsonyabb szintű utasbiztosítás kiegészítésére is, így növelve az elérhető védelmet.

A csomag baleset- és betegségbiztosítást, poggyászbiztosítást tartalmaz, valamint repülőjárat kérése esetén a várakozás alatti étel-ital vásárlás költségeit is téríti. Fontos kiemelni, hogy a téli sportok közben elszenvedett balesetekre is térít, ami nem minden esetben igaz alapból. A biztosítás éves díja egy főnek 5 990, illetve 9 990 Ft attól függően, hogy az Európa vagy a Világ csomagot választja valaki. Ugyanakkor a családok (2 felnőtt és két gyerek) jelentős kedvezményt kapnak, mint ahogy a további biztosított személyek bevonása is olcsóbb.

Erste Bank

Az Erste bank- és hitelkártyáihoz is alapból jár utasbiztosítás, a szolgáltatási csomag azonban kártyától függően eltérő. A biztosító minden esetben az UNION Biztosító.

Standard utasbiztosítási csomag jár a Mastercard Standard, a Mastercard Standard Devizakártya, a Visa Classic, a Visa Classic Hitelkártya és a Mastercard Standard Hitelkártya lapokhoz, Gold utasbiztosítás a Mastercard Gold kártyához, míg Platinum utasbiztosítás a Mastercard Platinum Hitelkártyához. A Standard, a Gold és a Platinum csomagokban közös, hogy mindegyik tartalmaz beleset-, betegség-, poggyász- és felelősségbiztosítást, valamint jogvédelmet és egyéb asszisztenciát. Különbség közöttük a térítési limitösszegek között van.

Az Ersténél is van lehetőség a számlatulajdonosoknak utasbiztosítást kötni. Az így elérhető Erste Európa, Erste Európa Autó asszisztenciával és Erste Világ csomagok egyéni és családi változatban egyaránt megtalálhatók, ezek havi díja 650 – 1 680 Ft között lehet. A családi csomagban a kártyatulajdonoson kívül még legfeljebb három 18 év alatti gyermek lehet biztosított.

K&H Bank

A K&H Mastercard alap bankkártya díja nem tartalmaz utasbiztosítást, míg a K&H Mastercard érintőkártya és a K&H Mastercard arany bankkártya igen, sőt ez utóbbi az Europ Assistance által nyújtott prémium asszisztencia szolgáltatást is tartalmazza. A biztosítás Magyarországon, Oroszországon, Fehéroroszországon, valamint a magyar külügy által kockázatosnak minősített országokon kívül a világ minden államára érvényes. A csomag baleset-, egészség- és poggyászbiztosítást, valamint asszisztencia szolgáltatást egyaránt tartalmaz, de a biztosító a magadott összeghatárig az útiokmányok pótlásának költségét is állja.

Ugyanakkor itt mindenképpen érdemes figyelni a biztosítási összeghatárokra, ugyanis például baleset vagy betegség esetén legfeljebb 5 millió Ft összeghatárig térít a biztosító, mint ahogy a veszélyes sportokra sem terjed ki a védelem. Ez utóbbi esetben pedig a síelés, vagy akár egy búvárkodás során bekövetkező balesetnél sem feltétlenül számíthatunk térítésre.

Amennyiben nem elégedett valaki a kártyájához tartozó alap térítési díjakkal, akkor lehetőség van olyan, kifejezetten a bankkártyák mellé kínált utasbiztosítást választani, amelynél magasabbak a térítési összegek. Ezen kívül számos, kifejezetten úti cél szerinti utasbiztosítások közül is lehet választani, így például egy tengeren túli vagy tengerparti nyaraláshoz, egy vitorlázáshoz vagy akár egy rafting túrához más-más típusú biztosítást lehet kötni, különböző térítési összegekkel.

Gránit Bank

A Gránit Bank esetében a Platinum Mastercard kártyához a spanyol Mapfre társaság utasbiztosítása jár, ami beleset-, betegség- és poggyászbiztosítást, valamint asszisztencia szolgáltatást egyaránt tartalmaz, sőt, a repülőjárat késve indulása, a túlfoglalás miatti késedelem, a csatlakozójárat lekésése esetén is térít, mégpedig kifejezetten magas összegeket. Itt az is különbség a legtöbb bankkártyához járó biztosításhoz képest, hogy a folyamatos külföldi kint tartózkodás hossza akár 90 nap is lehet, míg ez általában 30 nap.

Arra azonban figyelni kell, hogy egy tengeri hajóút alatt vagy extrém sportolás közben bekövetkező esemény esetén nem térít a biztosító, így ezeknél külön biztosítást szükséges kötni.

CIB Bank

A CIB Bank utazási védelem biztosításának díja a CIB Bank Gold kártya díjában már benne van, míg a többi bankkártyához külön meg lehet rendelni. A szolgáltatás három csomagban (Standard, Standard Senior, Standard Családi) érhető el, ezek éves díja 4 990 Ft, 9 980 Ft, illetve 10 990 Ft. (A családi csomagban maximum 4 fő lehet.)

UniCredit Bank

Az UniCredit Bank kártyáihoz beépített utasbiztosítás kapcsolódik, ám a szolgáltatási csomag kártyánként különböző lehet.

  • Standard: Mastercard Standard bankkártya, Mastercard Business bankkártya, UniCredit Kék hitelkártya, Ezüst üzleti hitelkártya
  • Gold: Mastercard Arany bankkártya, Mastercard Business Arany bankkártya, Arany hitelkártya, Arany üzleti hitelkártya, Premium Banking dombornyomott Mastercard bankkártya
  • Platina: Platina hitelkártya, Mastercard Platina bankkártya, Mastercard World Elite betéti kártya

A három csomag egyaránt tartalmaz egészség-, baleset- és életbiztosítást, valamint utazási segítségnyújtást, jogvédelmi és felelősségbiztosítást, ám a térítési összegek nagyon különbözőek. Egyik csomag sem tartalmaz ugyanakkor betegbiztosítást sportolás vagy terhesség esetére!

A beépített utasbiztosítások mellé a szélesebb körű védelemért Extra utasbiztosítás és Sport utasbiztosítás választható kiegészítésként, 1 éves határozott időtartamra. A beépített utasbiztosítással nem rendelkező UniCredit bankkártyabirtokosok, illetve a bankkártyabirtokosok családtagjaik számára önállóan köthető Extra utasbiztosítás és mellé Sport kiegészítő utasbiztosítás érhető el, ugyancsak 1 éves határozott időtartamra.

Hirdetés
Hirdetés