Elegendő-e önmagában a CSOK+ egy lakás megvásárlására?

Elegendő-e önmagában a CSOK+ egy lakás megvásárlására?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-14
 

Az akár 50 millió Ft összegű, kedvezményes kamatozású CSOK+ egy nagyon jó lehetőség a lakásvásárlás előtt álló családok számára. De önmagában mekkora ingatlan megvásárlására lehet elég ez támogatás?

Azt mindenképpen szögezzük le, hgy ma Magyarországon kizárólag lakáshitelből ingatlanvásárlást megfinanszírozni nem lehet. A jogszabály ugyanis azt mondja ki, hogy alapesetben a lakáskölcsön összege legfeljebb az ingatlan értékének – alapesetben ez a vételár – 80%-át teheti ki. Vagyis legalább 20% saját megtakarításra, önerőre is szükség lenne a vásárláshoz, Ez alól könnyítést kaphatnak azok a fiatalok, akik első otthonukat vennék meg, számukra elég lehet 10% önerő is.

A minimális önerőt az alábbi esetekben csökkenthetjük:

  • Ha pótfedezet is felajánlunk a vásárláshoz, akkor a két ház összértékének 80%-át tehetné ki legfeljebb a lakáshitel össszege. Ez adott esetben azt is jelentheti, hogy a teljes vételár megfinanszírozható lehet jelzáloghitelből.
  • A Babaváró hitel is önerőnek minősülhet. Ha a Babaváró és a lakáscélú jelzálogkölcsön igénylése között nem telt el 90 nap, akkor a Babavárónak legfeljebb a 75%-a számít önerőnek, a maradékra lakáshitelként tekintenek.
  • A Falusi CSOK-ot is elfogadják az egyes bankok önerőként, de ezt a támogatást ugye csak 5 ezer főnél kevesebb lakosú preferált kistelepüléseken lehet igényelni.

Hirdetés

Hirdetés

A fővárosi árak mellett nem sokra elég a támogatás

De mire elég a CSOK+ összege? Induljunk ki abból, hogy a családnak legalább 20% önerőre szüksége van az ingatlan megvásárlásához. A kölcsönösszeg maximális nagysága pedig attól függ, hogy hány gyermekünk van, illetve vállalnák.

  • Egy gyermek esetén a támogatott hitel maximális összege 15 millió Ft, ez jelen esetben egy 18,75 millió Ft vételárú lakásra lehet elég.
  • Két gyermek esetén a támogatott hitel maximális összege 30 millió Ft, ez jele n esetben egy 37,5 millió Ft vételárú lakásra lehet elég.
  • Három, vagy több gyermek esetén a támogatott hitel maximális összege 50 millió Ft, ez jelen esetben egy 62,5 millió Ft vételárú lakásra lehet elég.

Budapesten a KSH adatai alapján egy átlagos hazsnált lakás négyzetméterára 918 ezer Ft volt 2024. első negyedévében. Az előbb meghatározott minimális vételár a fővárosban egy gyermeknél egy 20,42 négyzetméteres lakásra, két babánál egy 40,85 négyzetméter alapterületű lakásra, míg három gyereknél egy 68,08 négyetméteres lakásra lenne elegendő.

Mekkora lakás megvásárlására lehet elegendő a CSOK Plusz maximális összege Budapesten?

Vidéken az árak érdemben alacsonyabbak, ez megjelenik az országos árakban is, egy négyzetméter átlagos használt lakás ára a KSH adatai alapján 521 ezer forint volt az év elején. Ilyen négyzetméterár mellett a CSOK Plusz gyermekszámtól függően egy 35,99, egy 71,98 és egy 112 négyzetméter alapterületű lakás megvásárlásához lenne elég 20% önerő felhasználása mellett.

A minimálisan elvárt alapterület is komoly korlátot jelenthet

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a CSOK Plusz esetében minimális alapterületre vonatkozó elvárás is van. Ez függ a gyerekek számától és az ingatlan típusától is.

Minimális alapterület elvárás lakás esetén

  • Egy gyermeknél 40 négyzetméter
  • Két gyermeknél 50 négyzetméter
  • Három gyermeknél 60 négyzetméter

Minimális alapterület elvárás önálló ház esetén

  • Egy gyermeknél 70 négyzetméter
  • Két gyermeknél 80 négyzetméter
  • Három, vagy több gyermeknél 90 négyzetméter

Budapesten még többlakásos épületben lévő lakás esetén sem elegendő a CSOK Plusz maximális összegével megvásárolható ingatlan alapterülete. Egyedül a három gyermeknél elérhető 68 négyzeméter felel meg az elvárásnak. Két gyermeknél még legalább 9,18, míg egy gyereknél minimum 19,58 négyzetméterrel nagyobb lakás megvásárlására lenne szükség.

Az önálló családi házakról ne is beszéljünk, ott ugyanis 30 négyetméterrel nagyobb az elvárt alapterület. Gyakorlatilag a fővárosban a maximális támogatás és 20% önerő kombinációbal megvásárolható házak alapterülete messze elmarad ettől a minimális szinttől.

Mekkora lakás megvásárlására lehet elegendő a CSOK Plusz maximális összege Magyarországon?

Ha az országos átlagot nézzük, akkor a helyzet érdemben jobb. Többlakásos épületben lévő lakás esetén egyedül egy gyermek esetén bizonyul kicsinek a maximális támogatott hitelből és 20% önerőből megvásárolható ingatlan alapterülete. Családi házak esetében már az egy- és kétgyermekes párok sem tudnának a maximális CSOK Pluszból megfelelő alapterületű házat vásárolni.

A fővárossal ellentétben azonban a hiányzó alapterület nem olyan jelentős, így a szükséges plusz pénzügyi forrást is könnyebb lehet előteremteni.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

De ne aggódj, megtaláljuk a megoldást!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés