Az átlagfizetés több mint felét elviszi az albérleti díj Budapesten

Az átlagfizetés több mint felét elviszi az albérleti díj Budapesten
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-16
 

Tavaly Budapesten az átlagfizetés több mint felét kellett kifizetni egy 60 négyzetméteres lakás bérleti díjára. Érdekes módon ez a helyzet még egészen jónak tekinthető, 7-8 évvel ezelőtt akár a fővárosi átlagfizetés kétharmadát is felemésztette a lakbér.

Egyre olcsóbbak a budapesti albérletek a nettó átlagbérhez viszonyítva, legalábbis ez olvasható ki a KSH adataiból. A Covid-járvány okozta egyszeri sokkhatástól eltekintve trendszerűen csökkent a 60 négyzetméteres budapesti lakás albérleti díjának és a fővárosi nettó átlagkeresetnek a hányadosa. Igaz, hogy tavaly ismét enyhe növekedésnek indult a mutató: 2023-ban a fővárosi átlagfizetésből 53%-ot kell kifizetni lakbérre.

Hogyan változott egy 60 m2-es albérlet díja Budapesten?

A Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com közös adatbázisából tudjuk, hogy 2015-től napjainkig jellemzően mekkora lakásokat hirdettek kiadásra az ország különböző pontjain, valamint átlagosan mennyi pénzért kínálták az albérleteket.

Fontos, hogy nem szabad pusztán a kínálati árakból kiindulni, hiszen a hirdetett ingatlan mérete is nagyban befolyásolja az albérleti díjat. A könnyebb értelmezés érdekében először kiszámoltuk az egy négyzetméterre jutó lakbért, majd az így kapott „egységárat” megszoroztuk 60-nal, ezáltal megkaptuk egy 60 négyzetméteres lakás bérleti díját.

Az első ábrán látható, hogy egy 60 négyzetméteres budapesti lakás bérleti díja 2015-ben 133 ezer forint volt, majd az évek során fokozatosan emelkedett. A Covid hatására némileg csökkent a bérleti díj, de 2023-ban már új csúcsra, 247 ezer forintra emelkedett.

A lakbért feltétlenül érdemes a nettó átlagkeresettel összehasonlítani, ezért az ábrán azt is feltüntettük, hogy a vizsgált időszakban miként változott a budapesti nettó átlagfizetés.

Ezen adatokra alapozva azt mondhatjuk, hogy a 2015-től 2023-ig terjedő időszakban összességében sokat javult a budapesti lakhatási helyzet. Miközben a nettó átlagbér összesen 2,28-szorosára nőtt, addig a lakbér „csak” 1,86-szorosára drágult. Ha az évesített dinamikákra vagyunk kíváncsiak: az átlagbér évente átlagosan 10,9%-kal emelkedett, míg a lakbér évi 8,0%-kal lett magasabb.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora részét viszi el a fizetésnek az albérleti díj?

Ugyancsak a lakhatási helyzet trendszerű javulására következtethetünk abból, ha felrajzoljuk a lakbér és a nettó átlagkereset hányadosának alakulását. A 60 négyzetméteres lakás bérleti díja 2015-ben még a fizetés 65,5%-ára rúgott, 2023-ban viszont már „csak” az 53,4%-át vitte el.

Természetesen sok esetben két (vagy még több) kereső osztja meg egymással az albérlet díját, ami jelentős mértékben enyhíti a bérarányos lakhatási költségüket. A magyar mediánkereset jellemzően az átlagkereset 78,5%-ára rúg: ebből kiindulva azt mondhatjuk, hogy a 2023-as nettó mediánkereset Budapesten havi 363 ezer forint lehetett. Két mediánbért összeadva havi 727 ezer forintos háztartási bevétel adódik, melyből 34,0%-ot vitt el a tavalyi lakbér.

Fontos
2024-ben feltehetően ismét csökkenni fog az átlagos lakbér és a nettó átlagkereset hányadosa. Az első fél év dinamikái alapján az látszik, hogy a keresetek akár 14%-kal nőhetnek idén, míg a bérleti díjak jó eséllyel 7-8% körüli növekedést fognak produkálni.

Saját lakásra vágysz? Az önerő összegyűjtésében segítségedre lehet egy lakástakarék-pénztár. Találd meg a legjobb megtakarítást a Bankmonitornál!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés