A tökéletes bankkártya nyomában – Pro és kontra

A tökéletes bankkártya nyomában – Pro és kontra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-24
 

Létezik tökéletes bankkártya? Az olcsóbb vagy ingyenes bankkártya nem tud annyit, mint a drágább társai? Online vásárlásokhoz dombornyomott kártya kell, csak az biztonságos? – csak néhány kérdés a sok közül, ami gyakran felmerül a bankkártyákkal és használatukkal kapcsolatban. Utánajártunk és összefoglaljuk egy helyen a lényegi tudnivalókat a bankkártyákról.

Az MNB legfrissebb adatközlése szerint már majdnem 9,5 millió bankkártyája van a magyar lakosságnak, tehát majdnem minden magyarra juthatna egy bankkártya, csecsemőtől az aggastyánig. A 15-74 éves népességre vetítve ez azt jelenti, hogy az átlag 1,4 db, mely alapján kijelenthetjük, hogy Magyarországon már szinte minden felnőtt kártyabirtokos, használatukkal kapcsolatban azonban még mindig sok a kérdőjel. A mai modern bankkártyák között ugyan nincs már lényeges különbség, mégis sokszor merül fel a kérdés: milyen kártya tartozik a választott bankszámlához?

Hirdetés

Hirdetés

Számít, hogy vésett (elektronikus) vagy dombornyomott a bankkártya?

Manapság a két típus elfogadása között alig van különbség. Korábban a dombornyomott kártyák valóban presztízst jelentettek, mivel szükségesek voltak olyan fizetési módszerekhez, ahol a kártyaadatokat mechanikus (úgynevezett imprinter) eszköz olvasta le és azt külön továbbították a banknak. Azonban a modern elektronikus terminálok korában ennek már nincs jelentősége. 

Jó tudni
Az elektronikus kártyára gyakran használjuk a “vésett” jelzőt is, ami abból ered, hogy ennél a típusnál a plasztik lapon található információk (név, kártyaszám, dátum stb) nem emelkednek ki, hanem rá vannak nyomtatva vagy gravírozva a felületre.

Elektronikus kártyával ugyanúgy tudunk már fizetni szinte a világ bármely pontján, mint itthon, használhatjuk bátran online vásárlásokhoz és készpénzfelvétel alkalmával is. Előnye amellett, hogy olcsóbb, biztonságosabb is, ugyanis a dombornyomott kártya adatait könnyebben le tudják másolni hagyományos módszerekkel.

Ráadásul ma már fizikai kártya sem kell a vásárlásokhoz, hiszen egyszerűen hozzárendelhetjük a mobiltárcánkhoz, és csak arra kell figyelnünk, hogy megfelelő töltöttségi szinten legyen a okostelefonunk vagy -óránk. Az utóbbi időben pedig egyre több ATM-ből vehetünk fel mobiltárcán keresztül készpénzt is. A telefonunkba digitalizált bankkártyánkat pedig nehezebben hagyjuk el vagy tulajdonítják el tőlünk, mint fizikai társát.

Beszéljünk kicsit a biztonságról!

A bankkártyánkkal kapcsolatban is térjünk ki a biztonságra, hiszen a pénzünkről van szó. Mindkét kártyatípus többszörösen védett, egyedi PIN-kóddal, azonosítókkal rendelkeznek és többféle védelemmel ellátottak, például: mágnescsík, chipes technológia, CVC/CCV-kód, kérhetünk értesítéseket (PUSH vagy SMS), beállíthatunk fizetési limiteket, zárolhatjuk, extrém esetben le is tilthatjuk a kártyánkat.

Az online vásárlásaink védelmében is egyre több fejlesztés nyer teret, a tokenizációnak köszönhetően például a kártyaadatokat egy token helyettesíti, és feltörhetetlen kóddá alakítja azokat. Ugyanígy a biometrikus azonosítás terjedése is egyre nehezebbé teszi, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek az adataink.

A kártyakibocsátók (Magyarországon jellemzően Visa és Mastercard) is külön figyelmet fordítanak a bankkártyák védelmére, a 3D Secure protokoll keretében egy külön jelszót kér a tranzakció megerősítéséhez (Visa Verified és Mastercard SecureCode).

Fontos
Soha, semmilyen körülmények között ne adjuk ki másnak a PIN-kódunkat, ne adjuk meg telefonon keresztül a bankkártyánk adatait, CVC/CCV-kódját. Ha gyanús tevékenységet észlelünk, zároljuk azonnal a kártyánkat, és jelentsük be a bankunknak. Védjük adatainkat kétlépcsős vagy kétfaktoros hitelesítéssel, biometrikus azonosítással. És ne kattintsunk gyanús linkekre sem.

Virtuális kártya: egy igazi aduász az online térben

Már nem csak a neobankok, mint a Revolut és a Wise kínál úgynevezett virtuális (internetes) bankkártyát, hanem a magyarországi bankok is. Ez a kártya kimondottan és kizárólag internetes vásárlásokra használható. 

A virtuális kártya egyedi számsorral és azonosítóval rendelkezik, tetszőleges összeget tudunk rá feltölteni díjmentesen és azonnal. Így nem közvetlenül a főszámlánkról fizetünk és a főkártyánk adatait sem kell megadni. Egy adatlopás esetén sem férnek hozzá az egyenlegünkhöz, csupán ahhoz a pénzhez, amit az internetes vásárlást követően az alszámlán hagytunk.

Ingyenes kártyák a bankszámlák mellé

Számos bankszámlacsomaghoz kapcsolódik díjmentes vagy kedvezményes éves díjú bankkártya. A Bankmonitor bankszámla kalkulátorával könnyen végig tudjuk nézni, hogy melyik bank milyen bankkártyára vonatkozó kedvezményekkel vár ügyfelei között.

Jelen példánkban 400.000 forintos jövedelemmel számoltunk, havi 2 db készpénzfelvétellel, 2 db csoportos beszedéssel (20.000 Ft értékben), 2 db forint mobilbankos átutalással (40.000 Ft), 2 db állandó átutalással (80.000 Ft) és 30 db kártyás vásárlással, sms-értesítés nélkül. 

Több ingyenes csomag közül is tudunk választani, ahol az alapdíjak és -szolgáltatások ingyenesek, mint például:

  • 0 Ft számlavezetési díj
  • 0 Ft átutalási díj és tranzakciós illeték
  • 0 Ft csoportos beszedési költség
  • ingyenes készpénzfelvétel
  • ingyenes a PUSH-értesítés
  • ingyenes bankkártya: nincs kibocsátási díj és legalább az első évben ingyenes.

Nézzük meg a banki listát, mely bankszámlacsomagok most a legkedvezőbbek és milyen típusú bankkártya tartozik hozzájuk alapesetben:

Legkedvezőbb bankszámlacsomagok és a kapcsolódó bankkártyák

Látható, hogy túlnyomórészt az eleve olcsóbb, elektronikus kártyákat adják a kedvezményes csomagok mellé, de a fentiek figyelembevételével, nem kerülünk hátrányos helyzetbe elektronikus bankkártya tulajdonosaként sem. A megjelenített bankszámlák mindegyikénél elengedik illetve nem terhelik a bankkártya kibocsátási díját sem.

A jó hír az, hogy ha havonta alacsonyabb összeg érkezik csak a számlánkra – akár a nettó minimálbér összege, azaz 177.400 Ft – akkor is lehet ingyenes bankszámlánk, hiszen a CIB ECO és az UniCredit Partner Aktív Nulla csomagok is elérhetők számunkra, az Erste Privilégium 2.0 Partner számlát pedig 225.000 Ft nettó jövedelemtől választhatjuk.

Miért ilyen drágák a prémium kártyák?

Nos a prémium kártya már valóban presztízskérdés. Sok banknál ilyen kártyát csak prémium csomag mellé tudunk igényelni, magasabb jövedelemelvárás tartozik hozzá, és akkor is gyakran külön (kibocsátási és éves) díj ellenében. Ezekhez a kártyákhoz viszont exkluzív szolgáltatások (például reptéri váró használata, fast track, vásárlási kedvezmények), és magasabb szintű utas- és poggyászbiztosítás, online vásárlási biztosítás is tartozik általában. 

Sok esetben a bankok meghatározzák, hogy melyik csomaghoz milyen kártyá(ka)t igényelhetünk, de van ahol tetszőlegesen választhatunk a teljes kínálatából. Amennyiben ki tudjuk használni az exkluzív kártyák előnyeit, és megéri számunkra a díja.

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk erről: Prémium kártyák, exkluzív szolgáltatásokkal – Kinek valók ezek? (bankmonitor.hu)

Egy átlagos dombornyomott kártyához, legyen az Visa vagy Mastercard, nem prémium csomaggal is hozzájuthatunk, de azzal számoljunk, hogy még az egyébként ingyenes számla ellenére sem fogják ingyen adni. Éves szinten 6-15 ezer forintot jelenthet a kártyadíj és egy sima dombornyomott kártya nem tud többet vésett társainál, sok esetben még csak biztosítás, extra juttatás sem kapcsolódik hozzájuk. A bankszámla költségeken viszont tudunk azzal is spórolni, ha maradunk az ingyenes kártyánál. 

Hogyan találjunk rá a számunkra legjobb bankszámlacsomagra és bankkártyára a rengeteg opció között? Az alábbi kalkulátor használatával csupán néhány kattintással ki tudjuk választani a legszimpatikusabbat, de még itt sem kell végleges döntést hoznunk, hiszen bankszámla szakértők ingyenes segítségnyújtásával el tudjuk dönteni, hogy melyik bank irányába induljunk számlát nyitni, melyet akár már online is megtehetünk.

Hirdetés
Hirdetés