Félsz kártyával fizetni az interneten? Próbáld ki a virtuális bankkártyát!

Félsz kártyával fizetni az interneten? Próbáld ki a virtuális bankkártyát!
Hirdetés
Hirdetés

A bankolás bizalmi dolog, amit azonnal érzékelünk, ha beüt a krach, például pénzt emelnek le a számlánkról, visszaélnek a bankkártya adatainkkal, vagy éppen nem érkezik meg a számlára az általunk elutalt összeg. Különösen nagy a kockázat manapság, amikor érintésmentesen fizetünk bankkártyával, mind többször mobiltelefonon keresztül, valamint mindennapos, hogy az interneten vásárolunk, akár egy amerikai, ázsiai internetes üzletben. Csökkentheti azonban a kockázatot egy virtuális bankkártya. Megnéztük a kínálatot.

A pénzügyek digitalizációjával mind többször hallani visszaélésekről, például hallottunk már olyanról, hogy valaki a PayPal számlájáról utalt nagyobb összeget a magyar bankszámlájára, aminek útközben lába kélt. Most ott tart a dolog, hogy mindkét szolgáltatótól van hivatalos jegyzőkönyv: az egyiktől arról, hogy elküldték a pénzt, a másiktól arról, hogy nem érkezett meg.

Érdekes, vagy inkább aggasztó az a sztori is, amit a magyarországi Forbes dolgozott fel részletesen, amikor egy ügyfél Revolut számlájáról loptak el csalók 800 ezer forintot. Itt a Revolut szerint az Apple Pay szolgáltatás használatával csapolták meg a számlát, és hiába mondta az ügyfél, hogy az adott időben biztosan nem indított ilyen tranzakciókat, a cég mossa kezeit.

Ehhez tudni kell, hogy ha egy bolti bankkártyás tranzakció a PIN kód megadásával történik, vagy online vásárol valaki, és ehhez a kártyaadatokon túl az egyszer használatos SMS kódot és az állandó, 4 számjegyből álló internetes PIN-t is megadja, akkor bizony utólag nem nagyon fogadnak el reklamációt a bankok. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az Apple Pay vagy a Google Pay rendszerekbe digitalizált bankkártyával történik a tranzakció, hiszen az ügyfél ilyenkor is azonosítja magát kóddal, ujjlenyomattal vagy arccal.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tudnak a virtuális bankkártyák? 

Valamikor szinte lehetetlen utólag kinyomozni, hogy milyen módszerekkel történt a csalás, ám az biztos, hogy már azzal jelentősen csökkenthető a kockázat, ha az online vásárlásokra külön bankszámlát, bankkártyát használunk. Ez akár egy internetes – más néven virtuális – kártyával is megoldható, hiszen ez sokszor külön alszámlához kapcsolódik, maga a kártya pedig kizárólag online fizetésre használható. A dolog működése rendkívül egyszerű: ha olyan helyen fizetnénk online, amiben nem vagyunk száz százalékosan biztosak, akkor a folyószámlánkról átteszünk pénzt az alszámlára, majd a virtuális bankkártya adatait adjuk meg, és máris indíthatjuk a kártyás fizetést.

Ha ellopják a kártyaadatainkat, akkor így legfeljebb az alszámlán tárolt pénzt bukhatjuk el.  A kártyás fizetés költségét a virtuális kártya nem befolyásolja, mert a tranzakció ebben az esetben is díjtalan, a saját számlák közötti átvezetésnek pedig ugyancsak nincs költsége.

Milyen virtuális kártyái vannak a szolgáltatóknak?

A magyar bankok közül jelenleg az OTP Banknak (OTP Webkártya), a CIB Banknak (CIB Visa Internetkártya), az Erste Banknak (Erste Virtuális Bankkártya) és a Gránit Banknak (Gránit Digital Kártyaszolgáltatás) van virtuális kártyája, valamint az elektronikus pénzügyi szolgáltatók közül a Wise-nál és a Revolutnál igényelhetünk még ilyet. Az egyes szolgáltatások azonban nem teljesen azonosak.

OTP Webkártya

Az OTP Bank Webkártyája kizárólag online vásárlásra használható a Mastercard elfogadóhelyeken, és akciósan díjmentesen kérhető az Aktív, Bázis, Junior, Klasszikus, Prémium és Smart számlacsomagokhoz. A webkártyához társkártya azonban nem igényelhető, így ha több kártyát használnak egy számlához, akkor nekik egy webkártyájuk lehet.

A kártya egy külön alszámlához kapcsolódik, ez és a folyószámla közötti pénzmozgás pedig költségmentes. Maga a webkártya fizikailag nem létezik, ám egyébként éppen úgy használható az online térben, mint egy plasztiklap, hiszen minden szükséges adatot tartalmaz.

CIB Visa Internetkártya

A CIB Visa Internetkártya annyiban más, hogy ez egy kézbe vehető plasztiklap, amin van név, kártyaszám, CVC2 biztonsági azonosító és lejárati dátum. (A fizikai valójában nem létező virtuális kártyáknál is megvannak ezek az adatok, hiszen ezekre minden esetben szükség van a fizetéshez.) A kártyához elkülönített alszámla tartozik, amin elegendő akkora összeget tartani, amekkorára az adott tranzakcióhoz szükségünk van.

Az éves kártyadíj 2 120 Ft, illetve ugyanekkora költsége van annak is, ha virtuális társkártyát igényel valaki. Ugyanakkor a CIB Online Számlacsomaghoz díjmentesen igényelhető a Visa Internetkártya.

A CIB Visa Internetkártyával naponta legfeljebb 50 000 forint értékben lehet magyar és külföldi internetes felületeken fizetni.

Erste Virtuális Bankkártya

Az Erste Virtuális Bankkártya bármely Keretszerződéses („A” kategóriás) számlához (HUF, EUR, USD, GBP, CHF, CAD) díjmentesen hozzákapcsolható, vagyis magának a szolgáltatásnak nincs költsége. Fontos ugyanakkor, hogy ez a kártya a normál számlánkhoz kapcsolódik, nincs mögötte külön, kifejezetten az internetes vásárlások során használható alszámla.

Hasznos ugyanakkor hogy a vásárlási limit itt alapból 1 forintra van beállítva, de ez egyszerűen és azonnal módosítható mobil- és netbankok keresztül egyaránt. Érdekesség még, hogy ha a felhasználó aktiválja a Moneyback Kedvezményprogramot, akkor a virtuális kártya forgalma után is járhat pénzvisszatérítés.

Gránit Digital Kártyaszolgáltatás

Gránit Digital Kártyaszolgáltatás az új ügyfelek esetében automatikusan aktiválódik, így már akkor használhatják a digitális kártyájukat, amikor a műanyag verziót még nem kapták kézhez. Az úgynevezett Instant Bankkártya azonban a fizikai kártya aktiválását követően megszűnik így nem érdemes ismétlődő tranzakcióknál megadni az adatait.

Az Instant Bankkártya megszűnését követően új digitális kártya lesz használható, ennek adatai azonban már megegyeznek a fizikai kártyán szereplőkkel, és külön alszámla sem kapcsolódik hozzá. Vagyis ez nem más, mint a meglévő fizikai bankkártya digitális változata. Ezért ez a megoldás nem nyújt nagyobb biztonságot a kibertérben történő vásárlások során.

Gránit Digitális Kártyaszolgáltatás díja akciósan (2023.06.30. és 2023.08.31. között) 0 Ft, akció nélkül 990 Ft.

Revolut virtuális bankkártya

A Revolut esetében a számla megnyitását követőn azonnal igényelhetünk virtuális kártyát, mégpedig két típus közül választhatunk. Egyrészt lehetőségünk van egyszer használatos Visa virtuális kártyát létrehozni, ami egy tranzakció erejéig „él”. Ezen kívül egyidejűleg akár 20 darab „állandó” Mastercard virtuális kártyánk is lehet, így megoldható, hogy az egyikkel például kizárólag online vásároljunk, míg egy másikkal a számlákat fizessük be… Ez a fajta virtuális kártya azért is előnyös, mert már akkor használhatjuk, amikor a fizikai lap még nem érkezett meg postán.

A nem egyszer használatos virtuális kártyákat beregisztrálhatjuk a Google Pay és az Apple Pay rendszerekbe, ettől kezdve pedig máris fizethetünk velük akár az üzletek pénztárainál is. És ami legalább ennyire fontos, a Revolut csomagok mindegyikéhez díjmentes a szolgáltatás.

Ugyanakkor bár nem azonosak a Revolut virtuális kártyák és a fizikai bankkártya adatai, így a visszaélés kockázata minimalizálható, ezek mögött nincs külön alszámla. Ezért érdemes olyan zsebekben tárolni a számlán lévő összeg nagy részét, amihez kártyával nem lehet hozzáférni. Ezek a zsebek gyakorlatilag megfelelnek annak, mintha lekötnénk a pénzünket, csak kamatot nem fizet rá a cég.

Wise virtuális bankkártya

A Wise ügyfelei egyszerre 3 darab vitruális kártyát tarthatnak fenn, mégpedig ingyenesen. Ezek is beregisztrálhatók a Google Pay és az Apple Pay rendszerekbe, ezt követően tehát bárhol lehet fizetni velük.

Megoldás lehet akár egy ingyenes bankszámla is

Ha szeretjük a Revolut és a Wise szolgáltatásait, például az ingyenes és jól használható virtuális kártyák és az olcsó devizaváltás miatt, akkor érdemes lehet ezeket egy magyar bankszámla mellett kiegészítésként használni. Ha pedig a bankszámla ingyenes – mint például a CIB ECO, az Unicredit Partner Aktív Zéró, az Erste Privilégium 2.0 Partner, a Raiffeisen Premium Gold 2.0 és a Raiffeisen Select -, akkor akár költségmentesen megúszhatjuk mindkettőt.

Hiszen az ingyenes számlákhoz díjmentesen jár a bankkártya, a kártyáról pedig ingyenesen feltölthetjük a Revolut és Wise számlánkat, hogy azután ezek virtuális kártyáival fizessünk, akár forintban, akár devizában. Így mindig annyi pénzt tarthatunk ezeken, amennyire éppen szükségünk van. Persze az ingyenes bankszámlát nyújtó bankok közül a CIB Banknak és az Erste Banknak is van digitális kártyája, így akár ez is elegendő lehet.

Hirdetés
Hirdetés