A bankkártyák Szent Gráljai – prémium kártyák, exkluzív szolgáltatásokkal

A bankkártyák Szent Gráljai – prémium kártyák, exkluzív szolgáltatásokkal
Hirdetés
Hirdetés

Médiatár2024-09-23
 

A prémium bankkártyák igazi státuszszimbólumok, melyek nem csupán magasabb vásárlási limiteket, extra előnyöket és exkluzív szolgáltatásokat kínálnak, de igazi presztízst is képviselnek. Cikkünkben bemutatjuk a prémium kártyák előnyeit, a magyarországi kínálatot és azt is, hogy kik számára ideális választás a VIP plasztiklap.

Mit kell tudni a prémium bankkártyákról?

A prémium kártyák – legyen betéti vagy hitelkártya – különleges előnyöket, szolgáltatásokat és kedvezményeket nyújtanak a tulajdonosaik számra. Általában gold, platina, metal vagy elite megnevezéssel ellátottak, és megjelenésükben is különböznek az egyszerűbb elektronikus vagy dombornyomott társaiknál. Küllemük is eleganciát és luxust sugároz, illetve anyagukban is eltérnek a plasztik lapoktól, gyakran fémből készülnek.

Magas éves díjjal rendelkeznek és sokszor szigorúbb feltételekhez kötöttek, csak prémium számlacsomagok mellé igényelhetők. Cserébe számost előnyt nyújtanak: magasabb vásárlási és készpénzfelvételi limiteket, hitelkeretet, prémium ügyfélszolgálatot, asszisztenciát, klubtagságokat, visszatérítéseket és különféle biztosításokat is.

Milyen előnyöket nyújtanak?

Bankonként is eltérő lehet, hogy milyen szolgáltatáscsomag kapcsolódik melléjük, de általánosságban összegyűjtöttük a fontosabbakat:

  • soron kívüli ügyintézés, privát bankolás: A magasabb tagsági díj, magas jövedelemérkeztetés, befektetések exkluzív kiszolgálást is kívánnak. A legtöbb banknál privát banki tanácsadó, külön tárgyaló és soron kívüli ügyintézés is jár egy ilyen szolgáltatás mellé.
  • magasabb hitelkeretek, vásárlási limitek, egyedi áras devizaváltás lehetősége
  • utas- és poggyászbiztosítás, járatkésés, járattörlés: Magas szintű, egész világra kiterjedő biztosításcsomag. Eleve magasabb biztosítási összeg az alapcsomagokhoz képest, és extra szolgáltatásokkal kiegészített. Poggyász- és járatkésésekre, járattörlésekre, poggyászkárokra, utazás idő előtti megszakítására is vonatkozik a baleseti és egészségügyi ellátások mellett. Szintén kapcsolódik még hozzá az értéktárgyak pótlása, jogi segítségnyújtás és akár gépjármű-asszisztencia is.
  • online vásárlási biztosítás: az online vásárlásokra kiterjedő biztosításfajta, amely védi és további előnyökhöz juttatja a kártya tulajdonosát. Tartalmaz kiterjesztett garanciát a vásárolt termékre vonatkozóan, legjobb ár garanciát és termékbiztosítást is (lopás, rongálódás esetére).
  • reptéri prémium várók használata: díjmentes vagy kedvezményes belépés a reptéri lounge-okba, elsősorban a Budapesti Liszt Ferenc Repülőtéren és a Bécsi Nemzetközi Repülőtéren, valamint a világ több repterének exkluzív váróiba, csomagtól és kártyától függően
  • reptéri gyorsítósáv (fast track) használata: a budapesti reptéren elsőbbségi és kényelmes bejutás a biztonsági ellenőrzéshez, kártyától függően kísérőt is vihetünk magunkkal
  • asszisztencia és concierge: személyi asszisztencia szolgáltatás, mely személyre szabottan nyújt szervezési szolgáltatást, legyen az utazás, helyi kulturális vagy sportprogram, orvosi segítségnyújtás vagy akár háztartási probléma (például csőtörés, meghibásodás)
  • exkluzív kedvezmények, partneri csomagok, hűségprogramok, visszatérítések: a kártyatulajdonosok jelentős kedvezményekhez és előnyökhöz juthatnak számos szerződött partnernél történő vásárlás esetén.

A két fő kártyakibocsátó, azaz a Visa és a Mastercard a prémium kártyáik mellé széleskörű szolgáltatáscsomagot kínálnak. Részletei nem csupán az adott bank, hanem a Mastercard Prémium előnyök és a Visa Prémium Program keretében elérhetők.

Mastercard prémium bankkártyákhoz kapcsolódó szolgáltatások

Visa prémium bankkártyákhoz kapcsolódó szolgáltatások

Hirdetés

Hirdetés

Prémium kártyák elérhetősége Magyarországon

Majdnem az összes magyarországi bank kínál elit bankkártyákat különféle feltételekkel és előnyökkel, a szolgáltatások széles skálája elérhető. Az alábbi gyűjtésben a nagyobb bankok kínálatát láthatjuk.

Prémium betéti kártyák elérhetősége magyarországi bankoknál

Szinte mindegyik pénzintézet szigorúbb feltételekhez köti az ilyen típusú kártya birtoklását, és sztenderd csomagok mellé nem is választhatjuk azt. Ez alól kivétel a Gránit Bank, valamint a táblázatban nem szereplő neobankok: a Revolut és a Wise, melyeknél szintén exkluzív csomagokhoz és kártyákhoz juthatunk.

Érdemes prémium bankkártyát választani?

A prémium bankkártyák egyfajta életmódbeli kiegészítők is és számtalan lehetőséget kínálnak a használójuk számára. Azok, akik sokat utaznak, prémium termékeket és szolgáltatásokat vásárolnak, sokat tudnak profitálni a használatukból.

A döntés előtt tegyük fel a kérdést: ki tudjuk használni az előnyeit? Hiszen elég magasak a kártyadíjak és nem biztos, hogy megéri befektetni ilyesfajta exkluzív szolgáltatásba. Aki ritkán utazik vagy az utazásai során nem igazán vesz igénybe prémium szolgáltatásokat, nem vásárol prémium termékeket, vagy például nem felsőbb kategóriájú szállodák kínálata közül válogat általában, nem igazán tudja kihasználni a kártya nyújtotta előnyöket. Bár esetükben is találhatunk olyan szolgáltatásokat, amelyeket miatt megérheti.

A döntés meghozatalához ingyenes segítséget kérhetünk a Bankmonitor szakértőitől is, a bankszámla kalkulátor használatával rá tudunk nézni, hogy a költési szokásaink alapján mely pénzintézetek kínálják számunkra a legmegfelelőbbet.

Hirdetés
Hirdetés