Életbiztosítás: Mikor éri meg igazán a biztosítási védelem?

Életbiztosítás: Mikor éri meg igazán a biztosítási védelem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-02
 

„Van már biztosításom! Nem tudom, hogy pontosan milyen, de köszi, nem kérek még egyet!” – Sokszor elhangzik ez a mondat az ügyfelek szájából. Nagyon jó, hogy van már egy biztosítási szerződés, de csak akkor van értelme, ha fedezetet nyújt arra az élethelyzetre, amiben vagy.

A biztosítási szerződések védelmet jelentenek a számodra, de tudnod kell mire akarod használni őket. A lakásod, vagy az autód biztosításánál ez nem okozhat túl nagy fejtörést, viszont az élet-, baleset- és egészségbiztosítások esetében egy kicsit jobban meg kell gondolni, hogy vajon mi a célod velük.

Biztosítás ajándékba!

Vannak olyan konstrukciók, amelyeknek nincs sok hasznuk, főleg azoknak, amelyeket ajándékba adnak. Ha van egy ilyen biztosításod, az valószínűleg olyan, mint amikor a népszerű vetélkedőműsorban a győztes kapott egy hangszórót, vagy akár többet is. Nagyon klassz, de igazából semmire sem jó. Az ilyen termékeknek semmi köze sincs az élethelyzetedhez, nem az igényeidnek megfelelőek. Általában néhány százezer vagy milliós összegű baleseti haláleseti szolgáltatást nyújtanak, és egy évig tartanak.

Baleseti halálesetek ritkán következnek be, ezért ez a biztosítástípus nagyon olcsó. Főleg, ha rövid távra nyújtja a védelmet. Szóval az ajándékod olyan, mint az a bizonyos hangszóró.

Hirdetés

Hirdetés

Melléktermékek

Ennél egy fokkal jobb a helyzet a bankkártya, bankszámla vagy hasonló pénzügyi termékek mellé nyújtott csoportos balesetbiztosítások esetében. Ezek a termékek sincsenek rád szabva, de legalább több évre szólnak. A biztosítási összegük szintén alacsony.

Legjobb az élethelyzetedhez igazított biztosítási védelem!

Ha te magad szeretnél a családod és saját magad biztosítási védelméről gondoskodni, akkor nem vagy könnyű helyzetben. A piacon található rengeteg termék között akkor tudsz igazán eligazodni, és megfelelő védelmet találni, ha először a saját élethelyzetedet gondolod végig.

Hitel mellé biztosítási védelem kell!

Viszonylag könnyű a helyzet, ha hitelt vettél fel és biztosítási védelmet keresel a hitel futamidejére. Ebben az esetben a cél egyértelmű: a hitel visszafizetését oldja meg helyetted a biztosító, ha te ezt már nem tudod megtenni. A hiteltartozásod öröklődni fog, így a biztosítási védelem lehetővé teszi, hogy az ingatlant ne veszítsétek el.

A biztosítási összeg ebben az esetben a hitelösszeg nagyságával, a biztosítási időtartam hossza a futamidővel lesz egyenlő. A futamidő alatt a biztosítási összeg a hiteltartozásodhoz fog igazodni, így folyamatosan csökken, amíg el nem fogy.

A legolcsóbb hitelfedezeti biztosítások a csoportos törlesztésvédelmi konstrukciók.

A csoportos biztosítások már valamennyire igazodnak hozzád és az élethelyzetedhez, de inkább a hiteled nagyságához. Ezek a konstrukciók még nem adnak olyan szabadságot a szolgáltatások és azok nagyságának kiválasztásában, mint az egyéni biztosítási konstrukciók.

Dupla védelem

Még mindig a hitelfedezetnél maradva, van olyan biztosítási konstrukció, amely nemcsak a hitel visszafizetését, hanem a jövedelemkiesést is pótolhatja. Ez egy egyéni kockázati életbiztosítás, amelynek a biztosítási összege állandó marad a hitel futamideje alatt. Halál esetén a biztosító az kezdeti hitelösszeget fizeti ki, ebből törleszthető a hiteltartozásod, és az összeg fennmaradó része a családé lesz. Így a jövedelemkiesésedet pótolhatja.

Jó tudni
A Bankmonitor termékválasztékában vannak olyan egyéni kockázati életbiztosítások, amelyek így működnek, de a Bankmonitor Biztonság csoportos személybiztosítás is ezt a dupla védelmet nyújtja.

Az egyéni kockázati életbiztosítást kiegészítő fedezetekkel pontosan a saját élethelyzetedre szabhatod.

Kockázati életbiztosítás hitel nélkül

Ha nem vettél fel hitelt, de mégis gondoskodni akarsz a családod és önmagad védelméről, akkor erre is megoldást jelenthet egy kockázati életbiztosítás. Viszont ebben az esetben kellene valamilyen támpont, hogy mégis mekkora biztosítási összeg, illetve milyen időtartam az, amely megfelelő védelmet biztosít a számodra.

Így határozd meg az életbiztosítási összeget!

Életbiztosításod esetében indulj ki abból, hogy te vagy a családfenntartó. Ha elveszíted az életed mekkora az a jövedelem, ami kiesik a családi kasszából. Az életbiztosítási védelem nem rólad szól, hanem a családod biztonságáról. Ha az életbiztosítási összeget minimálisan három, öt évnyi nettó jövedelmed alapján határozod, meg, akkor valódi védelmet fogsz biztosítani a családod számára. Miért? Mert körülbelül 3-5 év szükséges ahhoz, hogy a családfenntartó elvesztését követően a család anyagi helyzete egyenesbe jöjjön.

Kockázati életbiztosítás havi díja 20 éves tartam és 20 millió forint biztosítási összeg esetén

Gondoskodj magadról is!

A baleset- és egészségbiztosítások esetében arra kell gondolnod, hogy mennyi pénzre lesz szükséged akkor, ha a munkaképességed csökken, ha már nem tudsz dolgozni, a jövedelmedet nélkülözi a családod, de te életben vagy. Egy komolyabb baleset vagy betegség esetén megváltozik az életed. Lehet, hogy gyógyszerekre, rehabilitációra több pénzt kell költened, mint amit az állami gyógykezelés biztosítani tud neked.

A biztosítási összeg egy részével az életminőségedet tudod javítani vagy a gyógyulásodat tudod elősegíteni, vagy lerövidíteni.

Ebből is látható, hogy az életbiztosítási összeggel azonos, vagy még annál is magasabb biztosítási védelemre van szükség, ha baleset vagy komolyabb betegség ér, mert egy ilyen esemény az életedet ugyan nem veszi el, de drasztikusan megváltoztatja. Ebben az esetben nemcsak a családról, hanem magadról is gondoskodnod kell.

Az egészségbiztosítások, vagy más néven rokkantsági biztosítások a rokkantság foka alapján fizetik ki a biztosítási összeget.

Fontos
Van két nagyon fontos információ, amit tudnod kell egy rokkantsági biztosítás megkötése előtt: az egyik, hogy mi a legalacsonyabb rokkantsági fok, amelytől már fizet a biztosító, a másik, hogy bármely okú rokkantságra, vagy csak balesetből eredő rokkantságra fizet.

A baleseti szolgáltatások mindig olcsóbbak, a betegséget is magába foglaló biztosítás drágább, de komplex védelmet biztosít.

Időtartam

A biztosítás időtartamának megválasztásakor lehet egy szempont, hogy addig tartson a védelem, amíg a gyermekeid fel nem nőnek. Ha a gyerekek már rendelkeznek jövedelemmel, nem szorulnak rá az anyagi támogatásodra, így a jövedelmed nagy részét nem a róluk való gondoskodásra kell fordítanod.

Az időtartamot úgy is meghatározhatod, hogy a biztosítás az aktív életkorod végéig, vagyis 65 éves korodig tartson. Ezt általában akkor fordul elő, ha 40 éves korod körül kötöd meg a biztosítási szerződést. Fontos tudnod, minél tovább vársz a szerződéskötéssel, annál drágább lesz a biztosítás.

Kalkulátor

Kalkulátorunk segítségével te magadnak is kiszámolhatod kockázati vagy hitelfedezeti életbiztosításod díját. Három kiegészítő lehetőség közül is választhatsz: baleseti, rokkantsági és kritikus betegségre szóló kiegészítővel is bővítheted a védelmet. Biztosítás kalkulátorunk átlagos, a piacon elérhető díjjakkal számol tájékoztató jelleggel. A konkrét biztosító és termékének kiválasztása után, új szerződésed díja kalkulátorunk eredményeitől eltérhet.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Bonyolult? A Bankmonitor segít!

Ahogy a fentiekből láthatod elég sok mindenre oda kell figyelni, ha egy jó biztosítási szerződést akarsz kötni. A jó ebben az esetben nemcsak azt jelenti, hogy a biztosítás díja alacsony, hanem hogy a neked megfelelő védelmet nyújtsa. Csak ilyen biztosítás megkötésének van értelme.

A Bankmonitor tanácsadói szakértők az életbiztosításokkal kapcsolatos kérdésekben. Feltérképezik, hogy pontosan mire van szükséged, és a piacról azt a terméket ajánlják neked, amire leginkább szükséged van.

Hirdetés
Hirdetés