Árral szemben a forint – itt lenne a világ vége?

Árral szemben a forint – itt lenne a világ vége?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-02
 

A reggeli órákban még 398 forint környékén tanyázott a hazai fizetőeszköz árfolyama az euróval szemben. Délutánra több mint egy éves mélypontjára süllyedt. Valóban itt a világ vége, hogy elérte hazánk fizetőeszköze a 400 forintos lélektani határt? Vagy borítékolható volt a „mélyrepülés”? Mi áll a háttérben? Mit tehetsz és mit nem érdemes tenned a jelenlegi helyzetben?

Nem az okoz elsődlegesen problémát, hogy 398 vagy 401 forint között alakul a hazai fizetőeszköz árfolyama az euróval szemben, hiszen a különbség nem szembetűnő, inkább csak a lélektani határ elérése okoz fájdalmat. Ami viszont aggasztó lehet, ha folytatódik a trend és tartós marad a gyengülés.

Mi áll a forint gyengülésének háttérben?

Nem elhanyagolható gazdasági történések nemzetközi és hazai viszonylatban: A mai gyengülés első sorban az egyre élesedő közel-keleti háborús helyzetnek tudható be, melynek hatására a dollár is erősödik az euróval szemben. De a magyarországi gazdasági helyzet sem segít a forinton, elég, ha csak a költségvetési hiányra gondolunk, ahol ráadásul a hiánycél is folyamatosan egyre magasabb, hiszen az eredeti, 2500 milliárd forintos deficit most már a 4800 milliárdot verdesi. Mindeközben a gazdasági növekedés is messze elmarad a várakozásoktól.

Az általános nemzetközi trendben ráadásul a hazai fizetőeszköz gyengülése kardinálisabb, mint a cseh korona, vagy a lengyel zloty esetében.

Hirdetés

Hirdetés

Mit okoz a negatív trend, és mikor változhat?

Hosszú távon az infláció sínyli meg a forint gyengülését, hiszen a külföldi áruk beszerzési költsége emelkedik. A gazdasági bizonytalanság természetszerűleg tovább fokozódhat, és a magyar vagyontárgyak leértékelődése is borítékolható ebben az esetben.

Ahhoz, hogy változzon a trend, hazai és nemzetközi viszonylatban is jó hírek kellenek: bizakodásra adhatna okot, ha elindulnának a stabilizálódás felé a hazai gazdasági trendek, és végre bekövetkezne a nemzetközi feszültségek várva-várt enyhülése.

Mit tehetsz és mit érdemes átgondolnod?

Jó eséllyel azoknak, akik megtakarításaik egy részét forintban és devizában is tartják van egy hosszabb távú stratégiájuk az egészséges devizaösszetételre. A választás a hazaihoz legközelebb álló devizák közül kerülhet ki, ami elsődlegesen az euró, majd a dollár és természetesen nem készpénz, hanem valamilyen kamatozó befektetési forma, pl. rövid távon a bankbetét vagy az állampapír.

A jelenlegi helyzet tehát közel sem rózsás, bízunk benne, hogy csak átmeneti és belátható időn belül kedvező változások álhatnak be magyar és nemzetközi szinten is. A legfontosabb minden helyzetben, hogy ne hirtelen felindulásból döntsünk a befektetéseket illetően, ne tévesszük szem elől a hosszú távú céljainkat. Kérdés, hogy kinél hol a lélektani határ. 401 forintnál? 420 forintál? Vagy ennél magasabban? Egyik esetben sem éri meg impulzív döntést hozni.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés