Milyen feltételek befolyásolhatják az elérhető kamatot?
Hirdetés
Hirdetés

2012-03-26 Frissítve: 2016-10-28
 

A nagy kamatok reményében a bank néha többet is vár, mint egyszerűen csak a pénzünket. Na nem kell mindjárt lehetetlenre gondolni, de szükség lehet rá

A nagy kamatok reményében a bank néha többet is vár, mint egyszerűen csak a pénzünket. Na nem kell mindjárt lehetetlenre gondolni, de szükség lehet rá, hogy megfeleljünk egy-két feltételnek. Mik is lehetnek ezek a feltételek? Álljon itt a négy leggyakoribb:

a.       jövedelem érkeztetés

A banknál vezetett számlánkra kell, hogy érkezzen a fizetésünk havi rendszerességgel. Sokszor az sem mindegy, hogy mennyi az annyi, a bank meghatározza azt is, hogy mennyi az a minimum jövedelem, melynek minden hónapban meg kell jelennie a számlánkon a kívánt kamatszint eléréséhez.

b.      másik banki termék vásárlása / megléte

A nagy kamat érdekében feltétel lehet az is, hogy két bankbetétet kössünk le egy időben vagy pedig egy bankbetét mellett még egy számlát vagy bármilyen más banki terméket, pl bankkártyát vegyünk igénybe.

c.       új forrás

Az új forrás sem feltétlenül egyértelmű elsőre: ezzel a feltétellel annak kell megfelelni, hogy a betétben lekötni szándékozott pénz a bankon kívülről érkezzen. Tehát a számlánkon lévő pénz itt nem a nyerő megoldás, sőt sajnos az se működik, ha gyorsan átutaljuk egy rokonnak, majd ő visszautalja. De ha már a párnahuzatból visszük a bankba, vagy másik banktól hozzuk el, annak működnie kell. Az „új forrás” pontos definíciója bankról bankra változik (sőt időről időre még adott bankon belül is), így a részletes definíciót az egyes bankbetéteknél a Bankmonitor mindig megadja. 

d.      aktív bankkapcsolat

Ilyenkor a bank arra „gondol”, hogy használjuk a vezetett számlát és az ahhoz tartozó kártyát például átutalásra, csoportos beszedési megbízásra, vásárlásra vagy más hasznos banki műveletre. A betét leírásában minden esetben meghatározzák, hogy pontosan mit kell csinálni és hányszor ahhoz, hogy betétünk elérje a magas kamatot.

Nézzük meg, hogy az elvárásokért cserébe mit kapunk:
1

Hirdetés
Hirdetés