0,1% vs. 10% – Most melyik igaz a lakástakaréknál?

0,1% vs. 10% – Most melyik igaz a lakástakaréknál?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-04 Frissítve: 2021-12-29
 

„Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy a lakástakarék EBKM-je hogy lehet 10%-os, ha 4 évre havi 20 ezer forint befizetése mellett betéti kamat mindössze 2500 forint. Meg tudnák nekem ezt magyarázni?” A fenti kérdést kaptuk az egyik érdeklődőtől, amit most egy szakértőnk megválaszol.


A kérdés nagyon is logikus egy a lakástakarékkal még csak ismerkedő érdeklődő részéről. A válaszhoz viszont nagyon az elején kell kezdeni, hogy utána kristály tiszta legyen a magyarázat is.

Vegyük alapul a kérdező élethelyzetét, vagyis azt, hogy egy lakástakarék szerződést kötne havi 20 ezer Ft befizetése mellett, azt a legrövidebb időszakra (4 évre) és a megtakarítást lakáscélra használná fel.

A kalkulátorunk szerint a 48 hónapos befizetésű lakástakarék 1 250 496 Ft-os megtakarítás összegyűjtését teszi lehetővé, ami a következő részekből áll össze:

Mint látható, ennél a lakástakaréknál a betéti kamat összege 2500 forint, azt csak mi tennénk hozzá, hogy a betéti kamat, amit biztosít a pénztár, az 0,1%. A betéti kamatot viszont nem szabad összetéveszteni az egységes betéti kamatláb mutatóval, vagyis az EBKM-mel.

A szabályok szerint az EBKM kiszámításakor nemcsak a betéti kamatot veszik figyelembe, hanem a havi befizetéseket, az állami támogatást is, sőt az egyszeri számlanyitási díjat és a havi számlavezetési díjat is.

Az EBKM azért nagyon fontos mutató, mert egy számba sűrítve eldönthetővé teszi, hogy melyik lakástakarék biztosít adott időtávon magasabb átlagos éves hozamot. A betéti kamat között például lehetnek eltérések, de mivel az EBKM egységes feltételeket teremt, kérdés nem nagyon lehet.

Az általunk korábban kifejtett lakástakarék EBKM-je a 4 éves időtávra 10,5%. Azt mi is beláthatjuk, hogy ez azért lehet ilyen magas, mert a befizetésekre jár 30%-os állami támogatás. Ha ez nem lenne benne az EBKM-ben, akkor önmagában a betéti kamat nem lenne elég arra, hogy az EBKM nulla feletti szinten maradjon.

Az elnevezések ne tévesszenek meg bennünket, az egy dolog a lakástakaréknál, hogy mekkora a betéti kamat, mert az EBKM számítási módja szerint az állami támogatás is részét képezi a mutatónak. A lényeg, hogy az EBKM-be minden be van sűrítve, ez okozhatott a kérdezőnek is feloldhatatlan problémát. Remélhetőleg így már jobban informálva tud az érdeklődő is dönteni.

Nézd meg a következő kalkulátorral, hogy a lakástakarékkal mennyi gyűlhet össze a lakásra!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés