10 dolog, amit mindenképpen tudnia kell egy vállalkozónak, ha hitelt venne fel

10 dolog, amit mindenképpen tudnia kell egy vállalkozónak, ha hitelt venne fel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-17 Frissítve: 2021-10-11
 

Szinte mindenki számolja a napokat, s várja, hogy mikor térhet vissza az élet a normális kerékvágásba a járvány után. A vállalkozások jelentős része is megkönnyebbülne, ha végre újra nyithatnának a szállodák,  kávézók, éttermek, és szabadon látogathatók volnának az utóbbi pár hónapban szinte elfelejtett sportközpontok. De vajon miből fognak felkészülni a majdan várható fellendülő keresletre, ha nem hitelből?

Az olcsón felvehető vállalkozói hitelekről már korábban készítettünk összeállítást. Mostani cikkünkben ahhoz próbálunk meg tanácsot adni a vállalkozásoknak, hogy miként kezdjenek hozzá a hitelfelvételhez.

1. Csak céltudatosan!

Az első és talán legfontosabb dolog – miként az élet más területein is – hogy legyünk tisztában azzal, hogy pontosan mit is szeretnénk. Vagyis milyen célra és mennyi hitelre van szükségünk, s azt mennyi idő alatt tudjuk majd a vállalkozás pénzforgalmából visszafizetni. Ez ugyanis rögtön leszűkíti a szóba jöhető hiteltermékek tárházát.

Hirdetés

Hirdetés

2. Jól jön a segítség

A második legfontosabb dolog, hogy hogyan állunk neki a hitelfelvételnek. Önállóan, külső segítség nélkül csak azok számára javasoljuk elindulni, akik már rendelkeznek gyakorlattal ebben a témában. De még számukra is jól jöhet egy hiteltanácsadó, aki segít kiválasztani a megfelelő kölcsönterméket és végig vezeti a hitelfelvétel folyamatán a vállalkozót.

3. Az időfaktor

A harmadik tényező az időfaktor, amivel kevesen számolnak. Egy hiteligénylés ugyanis még nagyon optimális esetben is legalább néhány hétig, de akár több hónapig is eltarthat. A Széchenyi Kártya Plusz Program hitelkonstrukciói a mostani tudásunk szerint csak június végéig állnak rendelkezésre. Az NHP Hajrá esetében azonban nem kell ezzel az időponttal számolnunk és ahogy azt már a sajtóban olvashattuk, érkezik a 10 milliós ingyenhitel, ahol még kidolgozás alatt vannak a feltételek. Érdemes a szükséges dokumentumok összeállítására időt szánni, és figyelni a benyújtási, szerződéskötési határidőt is.

4. Állj két lábbal a földön!

A negyedik dolog, amit számításba kell vennünk, az a realitás, vagyis hogy mennyire vagyunk hitelképesek. Minden banknál működik egy adósminősítési rendszer, ami alapján eldöntik, hogy milyen pénzügyi mutatók mellett mekkora hitelre van esélyünk. Mivel ez bankonként más és más, egy jó hiteltanácsadó tud segíteni abban, hogy a számunkra megfelelő pénzintézethez kopogtassunk be. De ettől még ne várjuk azt, hogy kezdő vállalkozásunk fedezet nélkül jut majd százmilliós hitelhez.

5. Önerő

Ha a hitelből beruházást akarunk megvalósítani, rendelkeznünk kell a szükséges forrás egy bizonyos részével. A bankok jellemzően legalább a 10-30%-os önerőt írnak elő, a hitel nagyságától és futamidejétől függően – kérdés, hogy ezt miként tudjuk előteremteni.

6. Milyen fedezetet tudunk felajánlani?

A hatodik fontos dolog, amin el kell gondolkodnunk, hogy milyen fedezetet tudunk felajánlani a hitel mögé. Számos támogatott hitel esetében ugyan alapesetben állami hitelgarancia áll a kölcsön mögött, a hitelfelvevő vállalkozástól pedig csak a tulajdonosok legalább 51%-ának készfizető kezességét várják el. De nem támogatott, vagy nagyobb összegű hitelnél már azzal is számolnunk kell hogy a bank valamiféle tárgyi biztosítékot – leginkább ingatlant – igényel fedezetként.

7. Számoljunk a költségekkel!

A hetedik tényező, amit számításba kell vegyünk, az a hitelfelvétel költsége. Hiszen sokszor már az előkészítés is pénzbe kerül – például az értékbecslés díja, vagy az ügyintézési díj -, aztán pedig számolni kell a hitel közjegyzői okiratba foglalásának díjával, aztán pedig a hitelfolyósítás díjával.

8. Utólagos fizetnivalók

A nyolcadik dolog szintén a költségekről szól, csak már azokról, amelyeket a hitelfelvétel után kell hogy kifizessünk. A legfontosabb költségtényező itt az éves kamatok, de sokszor van kezelési költség és más költségelem is, amivel számolni kell: például a már említett hitelgarancia díjával. Jó, ha ezekkel előre tisztában vagyunk, esetleg összehasonlítást tudunk végezni több konstrukció között. A költségek kordában tartását segítheti, ha fix kamatozású kölcsönfajtát választunk.

9. Egyéb kötelezettségvállalások

Fontos tájékozódnunk arról is, hogy a hitelt nyújtó bank milyen egyéb kötelezettségvállalás teljesítését kéri tőlünk. Van-e esetleg elvárt minimális számlaforgalom, amit a banknál vezetett számlán kell lebonyolítanunk, vagy egyéb más adminisztratív kötelezettség – pl: rendszeres monitoring beszámoló. Ezek teljesítése sok időnkbe kerülhet.

10. Megfelel vállalkozásunk a feltételeknek?

Végül – ha már megvan a kiválasztott hiteltermék – célszerű gyorsan kideríteni, hogy a vállalkozásunk megfelel-e az igénylési feltételeknek? Egy banki előminősítés sokat segíthet abban, hogy ne fussunk felesleges köröket, s mielőbb megtaláljuk a számunkra elérhető megoldást. Márpedig egy előzetes hitelminősítés a Bankmonitor.hu-nál 2 nap alatt, szakértőnk segítségével, akár online módon is elintézhető!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Széchenyi hitel
    Bankmonitor
    Hirdetés
    Hirdetés