10 különbség a lakáshitelek között, amelyekről feltétlenül tudnod kell

10 különbség a lakáshitelek között, amelyekről feltétlenül tudnod kell
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-02
 

Megtalálni a számunkra legkedvezőbb lakáshitelt óriási kihívás, ugyanis a bankok nagyon sok szempont alapján döntik el, hogy kit, milyen feltételekkel hiteleznek, így előfordulhat, hogy valahol hitelképesek vagyunk, míg máshol kikosaraznak bennünket, vagy ha kapunk is kölcsönt, csak kevesebbet vagy magasabb kamattal. Éppen ezért összegyűjtöttük a bankok közötti legfontosabb különbségeket, amelyeken könnyen múlhat a hiteligénylésed sikere. 

Minimálisan elvárt önerő

Egy lakáshitel esetében a minimális önerő az ingatlan vételárának legalább 20%-a, ám a bankok ennél többet is kérhetnek. Az arány függ a banktól, az ingatlan típusától, minőségétől és elhelyezkedésétől egyaránt. Éppen ezért, ha nagyon a jogszabályi határ környékén van a rendelkezésre álló önerő, érdemes előre tájékozódni, nehogy a foglaló kifizetése után derüljön csak ki, hogy végül mégsem kapjuk meg a vásárláshoz szükséges hitelösszeget.  

Hirdetés

Hirdetés

Átfutási idő

Bár a lakáshitel igénylések csaknem fele nagyjából egy hónapon belül lezárul, átlagos átfutási idő tekintetében hatalmas különbségek vannak az egyes bankok között. Van, ahol a beadott – és pozitívan elbírált – hitelek 10%-a két héten belül megérkezik az ügyfél számlájára, miközben olyan pénzintézettel is találkozni, ahol egyetlen ügylet végére sem került pont ennyi idő alatt. Talán ennél is beszédesebb azonban, hogy míg átlagosan minden ötödik ügylet húzódik el két hónapnál hosszabb ideig, van bank, ahol ez az arány mindössze 8%-os, de olyat is találni, ahol az igénylések 60%-ának végére nem kerül pont ennyi idő alatt. A bankok közötti jelentős különbségek azért lényegesek, mert egy elhúzódó hitelügylet miatt a vevő könnyen kicsúszhat a szerződésben vállalt fizetési határidőből.

Elfogadható jövedelem

A bankok között talán ezt illetően van a legtöbb különbség, ráadásul olyan sok jövedelem-típus létezik, hogy rendkívül nehéz laikusként átlátni, melyik pénzintézetnél járhatunk nagyobb eséllyel sikerrel. A pénzintézetek például eltérően kezelik a készpénzes, a külföldi, az ingatlankiadásból származó és a vállalkozói jövedelmeket, ami azt jelenti, hogy valahol egyáltalán nem, vagy csak szigorúbb feltételekkel számolnak ezek valamelyikével. Ez azért okozhat problémát, mert az elfogadott nettó jövedelem határozza meg, hogy mekkora lehet a maximálisan bevállalható hiteltörlesztő, illetve a felvehető legnagyobb hitelösszeg.

Futamidő

A bankok eltérő maximális futamidőket határoznak meg, így előfordulhat, hogy míg az egyiknél kapsz hitelt 30 évre is, addig a másiknál nem. Jól látható ez abból is, hogy a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor ugyanazokra az igénylői paraméterekre egyre kevesebb piaci hitelajánlatot ad aszerint, hogy 20, 25 vagy éppen 30 éves futamidőt állítunk be. Fontos tudnod, hogy végig fix kamatú konstrukció a kalkulátor szerint jelenleg maximum 20 éves futamidővel érhető el, ami azért lehet érdekes, mert ez jelenti kamatkockázat szempontjából a legnagyobb biztonságot. A hosszabb futamidő akkor lehet kardinális kérdés, ha a havi törlesztőt szeretnéd lefaragni, például azért, mert a jövedelmed csak így bírja el a szükséges hitelösszeget. Azt azonban tudnod kell, hogy a hosszabb futamidő miatt tovább használod a bank pénzét, így összességében nagyobb lesz a visszafizetendő összeg is.

Előtörlesztési díj

Hitelfelvételkor kevesen foglalkoznak egy esetleges előtörlesztés költségeivel, ám amikor váratlanul pénz áll a házhoz, ezért a hitelük egy részét vagy egészét idő előtt fizetnék vissza, akkor már bosszankodnak a felszámolt díjon. A részleges vagy teljes betörlesztés költsége általában a befizetett összeg 1-2 százaléka szokott lenni, de egyes bankok meghatároznak egy meghatározott maximális összeget, például 30 ezer forintot. Jó tudnod, hogy a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek lakástakarékból díjmentesen előtörleszthetők, ami általában néhány tízezer forintos pénzügyi előnyt jelenthet.

Életkor

Abban, hogy hány éves kortól kapatunk lakáshitelt, minimális eltérés van a bankok között, a legtöbb helyen 18 év az alsó korhatár, illetve van olyan bank, ahol a fogyasztóbarát lakáshitel 21 éves kortól igényelhető. Érdekesebb a felső korhatár, már csak azért is, mert itt a szerződés szerinti lejáratkori maximális életkort határozzák meg a bankok. Ez utóbbi 65-75 éves kor között változik, ami azt jelenti, hogy például egy 55 éves ember valahol kaphat 20 éves futamidőre lakáshitelt, míg máshol nem. (Maga a nyugdíjas lét egyébként egyáltalán nem hátrány a hitelezhetőség szempontjából, ugyanis az öregségi nyugdíj kiszámítható, biztos jövedelem, ezért a bankok elfogadják.) A korhatár felettiek számára megoldást jelenthet, ha adóstársként egy fiatalabb személy is belép a hitelbe.

Minimális jövedelem

A bankok minden esetben meghatározzák a hitelezhetőséghez szükséges minimális jövedelmet, ami valahol 100 ezer forint, de a többség az aktuális minimálbér összegénél húzza meg a határt. Fontos, hogy ez ahhoz szükséges, hogy egyáltalán hitelképesek legyünk, hogy pontosan mekkora összegre számíthatunk, ez más kérdés.

Nem minden bank ad hitelt bármilyen ingatlanra

A lakásként vagy lakóházként nyilvántartott ingatlanok esetében nincs probléma, ezeket minden bank meghitelezi, ám más a helyzet például a nyaralókkal, üdülőkkel, hétvégi házakkal és építési telkekkel, vagy éppen a lakó és irodai funkciót kombináló ingatlanokkal. Éppen ezért célszerű ingatlanszakértő segítségét kérni, hogy az adott ingatlan egyáltalán hitelezhető-e, és ha igen, mely bankok jöhetnek szóba. Jó tudni, hogy az ingatlan falazatának építőanyaga is lehet gátja a hitelfelvételnek, ugyanis vannak bankok, amelyek a vályog és a vegyes falazatú ingatlanok megvásárlására nem adnak lakáshitelt, míg másoknál ez bizonyos feltételekkel sikerülhet. A könnyű szerkezetes épületeknél is lehetnek megkötések, ezért ha ilyet vásárolnál, előtte mindenképp egyeztess hitelszakértővel. 

Elfogadott ingatlanfedezet

Előfordulhat, hogy a megvenni kívánt lakáson vagy házon felül egyéb ingatant is fedezetként vonnánk be, ami például akkor lehet hasznos, ha csökkentenénk a hitelhez szükséges önerőt. Van bank, amelyik nyaralót üdülőt, építési telket, de még akár zártkertet is elfogad fedezetként, míg más pénzintézeteknél ez nem fog menni.

Maximális hitelösszeg

Az egyes bankok között eltérés lehet a felvehető hitelösszeg nagyságában: van, ahol 60 millió forintnál, míg máshol 100 milliónál van a plafon egy piaci lakáshitelnél. Éppen ezért célszerű erre is odafigyelni, ha nagyobb hitelre van szükségünk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés