Betöltés

100 forintból csak 2 hozott nagy sikert a gazdájának!

szerző: Bankmonitor
2018-01-08

Igazán izgalmas éved volt, ha befektetési alapban volt a pénzed egy része vagy egésze. Például kiderült, hogy a korábban érinthetetlen pénzpiaci alapokkal is lehet veszteni. De az is, hogy ha a régió részvénypiacán fektettünk be, akkor közel 30%-os hozam üthette a markunk. A gyűjtésünkből megtudhatod, hogy melyek voltak kategóriájuk legjobb alapjai. Így a te alapodat is ehhez mérheted. Lássuk a számokat!

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Ha eltelik egy év, akkor legtöbbször a számvetést sem úszhatjuk meg. Mi is éppen így tettünk, amikor részletesen megnéztük, hogy miként is teljesítettek a forintos befektetési alapok. Sokat elmond a 2017-es évről, hogy 100 forintból kicsivel több mint 2 volt olyan alapban, ami kategóriájának legjobb három alapja közé be tudott kerülni. Persze nem várhatjuk el, hogy a legnagyobb alapok hozzák a legjobb teljesítmény, de azért jó lett volna látni, hogy a legtöbb pénzt kezelő alapok jobban szerepelnek.

A gyűjtésünkből szándékosan kihagytuk a pénzpiaci alapokat, mivel azok nagyobb része 2017-ben minimális veszteséget hozott a tulajdonosának. Már korábban szót ejtettünk róla, hogy az ellenszélben nem tudnak mit csinálni az alapok kezelői. Nem véletlen, hogy a korábban az egész tortából a legnagyobb szeletet kihasító alapok fénye mára megkopott és nem is van rá sok esély, hogy a közeljövőben ebből a gödörből kimásszanak. De hozzátesszük, hogy ez nem az alapkezelők hibája, egyszerűen a nulla közeli kamatok miatt fulladtak le a pénzpiaci alapok.

Aki azt hitte, hogy a kötvényalapok nem tudnak még egyszer nagyot durrantani, azoknak csalódniuk kellett 2017-ben. Igaz, csak azok örülhettek igazán, akik a hosszabb lejáratú államkötvényeket vásároló alapok mellett tették le a voksot korábban. A legjobb alapok 7-8% körüli hozamot is elérhettek. A jó szériájuk folytatódhat, ha a jegybank új intézkedései valóban elérik a céljukat és a hosszabb hozamok esni fognak, mert az árfolyamnyereséget jelent a hosszú kötvényalapoknak.

Az ingatlanalapok között is találhattunk nagyon jó teljesítményű alapokat, a legjobb 3 alap 7-9% között hozott éves szinten. Mindez a bankbetétekkel vagy éppen a lakossági állampapírokkal elérhető hozamokat jelentősen meghaladja, de persze kockázatban is nagyobbat kell felvállalni, még ha ez először nem is látszik. Nincs mit csodálkozni az ingatlanalapok menetelésén, hiszen hazánkban és világszerte kedvező a széljárás.

Tagadhatatlanul az egyik legnépszerűbb kategória az abszolút hozamú alapok köre, melyek a befektetési környezettől függetlenül pozitív hozam elérésére törekednek. Nem is olyan régen írtunk arról, hogy a tavalyi év megtizedelte az eddig nagyon is jól teljesítő alapkezelőket. Erre a legjobb példa, hogy a három legmagasabb hozamot elérő alap az OTP, az Amundi és a Diófa berkein belülről került ki, és a korábban jól csengő alapokkal nem találkozhattunk az élmezőnyben. De tegyük hozzá, hogy szorosan ott volt mögöttük a kategória legnagyobb alapja, az OTP Supra is.

A vegyes alapok most is bebizonyították, hogy érdemes volt kockázatot vállalni, és ebbe az irányba nyitni. Az alapok sajátossága, hogy vegyesen tartanak kötvényeket és részvényeket is. Most éppen azoknak állt a zászló, akik nagyobb részvényarányt tartottak fent. A 9-10%-os hozamot tehát náluk kereshettük. Némi meglepetés, hogy a legjobbak nem voltak képesek például az ingatlanalapok vagy az abszolút hozamú alapok teljesítményét lekörözni.

A hagyományoknak megfelelően most is elhúztak a többi alap mellett a részvényalapok, azok között is azok, melyek a közép-kelet-európai régióban fektetnek be. A tőzsdék a régióban szárnyaltak, és aki igazán jól sáfárkodott a befektetők pénzével, az 24-28%-ot is megcsíphetett. Vegyük észre, hogy ehhez viszont az átlagnál jóval nagyobb kockázatot kellett bevállalni, és továbbra ott van a rizikó, hogy mikor szakadnak össze a részvénypiacok. Más szóval, óva intenénk mindenkit attól, hogy csak a múltbeli hozamokra alapozva mindenki szaladjon részvényalapokat vásárolni.

A legjobb tanács, amit adhatunk, az éppen az, hogy ne csak az egy éves hozamokat figyeljük. Hosszabb távot is nézni kell, így például az 5 éves hozamokat. Sok olyan alap volt a listánkon, ami például még nem is létezett 5 éve. Sőt, arra sincs semmi garancia, hogy az alapok minden évben a legjobbak között végezzenek, vagyis csak körültekintéssel szabad letenni egyik vagy másik alap mellett a voksot.

Befektetési alap keresőnkkel könnyedén megtalálhatod a legjobb ajánlatokat!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.