12 pont: mit kíván a magyar hitelfelvevő?

12 pont: mit kíván a magyar hitelfelvevő?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-15 Frissítve: 2023-03-16
 

A hitel ma már az életünk szerves része, hiszen szükség lehet rá lakásvásárláshoz, építéshez, de akár egy autó megvételéhez vagy egy költséges orvosi beavatkozás megfinanszírozásához. A hitelfelvevő azonban nincsenek most könnyű helyzetben, mert a kamatok az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek, a bankok hitelbírálati gyakorlata szigorodott, miközben az állami támogatások egy részét kivezették. Ezért a Bankmonitor.hu 12 pontban összegyűjtötte, hogy mit akarhatnak most a hitelfelvétel előtt állók. A lista természetesen erősen szubjektív.

1. Alacsonyabb hitelkamatokat!

Jelenleg 8,25-10,85% között vannak a fix lakáshitelek kamatai (20 millió Ft, 20 éves futamidő, 450 ezer Ft nettó igazolt jövedelem), míg egy évvel ezelőtt még 5,05 és 8,40% között szóródtak az ajánlatok. A személyi kölcsönöknél még drasztikusabb a drágulás, ezeknél 12-18% körüli kamatokat láthatunk jelenleg, míg egy éve még akár 8% alá is becsúszhatott egy-egy jobb ajánlat. Jó hír, hogy a Bankmonitor szakértői szerint már vannak bankok, amelyek csökkentették hitelük kamatát, ám az igazi áttörés még várat magára.

Hirdetés

Hirdetés

2. Kevesebb önerő kelljen egy lakáshitelhez!

A lakást hitelből vásárlók számára a szükséges önerő előteremtése jelenti rendszerint a legnagyobb nehézséget, hiszen a vételár legfeljebb 80%-át hitelezik meg a bankok, 20%-ot mindenképpen saját forrásból kell biztosítani. A pénzintézetek ráadásul általában óvatosabbak ennél, így településtől és ingatlantípustól függően reálisabb 50-70%-os hitelaránnyal kalkulálni.

Meglévő gyereknél a CSOK támogatás önerőként használható egy mellé igényelt lakáshitelhez, de vannak bankok, amelyek vállalt gyereknél is így veszik figyelembe. A Babaváró hitel is segíthet az önerő előteremtésében: amennyiben a két kölcsön között 90 napnál kevesebb telik el, akkor a Babaváró összegének 75%-a számít önerőnek, ha azonban ennél nagyobb a különbség, akkor akár teljes egészében saját forrásként funkcionál.

3. Olcsóbb lakásokat!

Bár lehet arra számítani, hogy az ingatlanok drágulása mérséklődik, illetve bizonyos ingatlantípusok ára csökkenni fog a következő időszakban, komoly árzuhanásra aligha számíthatunk. Az előnytelen lokációban lévő, korszerűtlen, nagy energiaigényű ingatlanok azonban mind nehezebben lesznek eladhatók, így itt komolyabb árcsökkenés is elképzelhető.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4. Fix kamatokat!

Jó hír, hogy ez mára teljesült, hiszen mind a lakáshitelek, mind a személyi kölcsönök esetében szinte kizárólag végig fix kamatú hiteleket igényelnek az emberek. Az ilyen hitelek kamata és havi törlesztője a futamidő alatt nem módosulhat, vagyis nem nőhet, de nem is csökkenhet.

Az ingatlanok árát azonban komolyan befolyásolja a gazdaság és a pénzügyi környezet, ezért is nehéz előre jósolni. Ha az infláció csökken és olcsóbbak lesznek a lakáshitelek, a gazdaság tartós konszolidációja miatt pedig ismét növekedésnek indulnak a reálbérek, akkor ez mindenképp az árak emelkedése irányába hathat majd.

5. Legyen könnyebb hitelhez jutni!

A bankok jelenleg rendkívül óvatosan hiteleznek, ami nem csak abban nyilvánul meg, hogy nagyobb jövedelmet kérnek az adóstól, valamint magasabb megélhetési költséggel számolnak, hanem még azt is megvizsgálják, hogy a munkáltató mennyire megbízható, nincs-e kitéve esetleg a magas energiaáraknak. Ezért jelenleg a korábban hitelképesnek számító igénylők egy része most nem hitelezhető, vagy ha kaphatnak is kölcsönt, csak kisebb összegre számíthatnak.

Ahhoz, hogy ez a kívánság teljesüljön, a gazdasági bizonytalanságoknak mérséklődniük kell, máskülönben a felelősen hitelező bankok fenntartják a jelenlegi óvatosságukat.

6. Legyen magasabb a Babaváró hitel összege!

A Babaváró hitel maximális összege 10 millió Ft, ami a 2019. júniusi indulás óta nem változott, így a vásárlóértéke ma lényegesen kisebb, mint anno. Ez azért is probléma lehet, mert a Babavárót a többség lakáscélra – vásárlás, felújítás – fordítja, 2019 óta pedig az ingatlanok jelentősen drágultak.

7. Legyen magasabb a felvehető CSOK-hitel összege!

A CSOK-hitel egy fix 3%-os kamatú lakáshitel, aminek összege két gyerekre 10 millió Ft, míg három gyerekre 15 millió Ft igényelhető. A kedvezményes hitel feltételei és a maximális összege is változott az indulás óta. Viszont az elmúlt 3-3,5 évben már érdemi módosítás nem történt, miközben mind az új, mind a használt lakások ára jelentősen emelkedett. Emiatt mind többször van szükség arra, hogy a CSOK-hitel mellé piaci lakáshiteleket is felvegyenek a családok a vásárláshoz.

8. Legyen magasabb a CSOK támogatás összege!

A CSOK támogatás összege is változatlan az indulása óta, ami miatt a reálértéke jelentősen csökkent.

  • Használt lakásra: 1 gyerekkel 600 000 Ft, 2 gyerekkel 1 430 000 Ft, 3 gyerekkel 2 200 000 Ft, 4 vagy több gyerekkel 2 750 000 Ft az igényelhető összeg.
  • Új építésű lakásra: 1 gyerekkel 600 000 Ft, 2 gyerekkel 2 600 000 Ft, 3 vagy több gyerekkel 10 000 000 Ft az igényelhető összeg.

Sokan gondolják úgy, hogy legalább a 2 gyerekre járó támogatási összeget meg kellene emelni, ugyanis sok fiatal nem mer 3 gyereket vállalni.

9. Újra legyen zöld hitel

A zöld lakáshitel óriási siker volt, a rendelkezésre álló 200+100 milliárd forintos keret hónapok alatt elfogyott. Érthető, hiszen 2,5%-os kamattal juthattak sokan akár 70 millió Ft összegű hitelhez, ha korszerű, új építésű, alacsony energiaigényű ingatlant szerettek volna vásárolni vagy építtetni.

10. Az otthonfelújítási támogatás visszahozatala

Az otthonfelújítási támogatással meghatározott munkálatok esetében a költség felét, akár 3 millió Ft-ot is visszaigényelhettek a legalább egy gyereket nevelő családok. A támogatás 2022. december 31-ig volt elérhető. Ez jelentős segítséget jelentett, miközben a kisvállalkozói szektort is munkához juthatta, az állam pedig jelentős adóbevételre tett szert, hiszen kizárólag számlával igazolt munkák esetében volt lehetőség a visszatérítésre.

11. A lakáshitel felvételéhez kapcsolódó induló költségek csökkentése

A lakáshitelek igénylése jelentős összegű egyszeri kiadással jár, ugyanis az értékbecslés, a szerződés közjegyzői okiratba foglalása és a földhivatali ügyintézés összességében akár több százezer forint kiadást is jelenthet. Vannak azonban bankok, amelyek ezek egy részét vagy egészét akció keretében elengedik, pontosabban a hitel folyósítását követően jóváírják.

12. Hozzák vissza a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét!

Sok nagycsalád számára jelentett segítséget, hogy az állam akár 2,5 millió Ft támogatást nyújtott a legalább 7 üléses, új személyautók vásárlásához. A program 2022. december 31-ig élt, ezt követően felfüggesztésre került.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés