1,3 millió ember nem tévedhet – Hozd ki te is a legtöbbet a lakástakarékból!

1,3 millió ember nem tévedhet – Hozd ki te is a legtöbbet a lakástakarékból!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-12 Frissítve: 2021-08-06
 

Nagyon sokan ismerik hazánkban a lakás-takarékpénztárakat, ami nem is csoda, hiszen ha valamilyen lakáscélunk van, jó szolgálatot tehetnek nekünk. Kétségtelen előnye a rendszernek, hogy olyan megtakarítási lehetőséget biztosít, aminél keresve sem találunk jobbat jelenleg a magyar piacon. Már havi pár ezer forinttól elindítható, ráadásul a befizetésünk 30 százalékának megfelelő összeggel, de maximum évi 72 000 forinttal az állam is megtoldja a megtakarításunkat. Emellett a lakáshitelünk rendezésében is segíthet, de számos egyéb célra felhasználhatjuk a megtakarítást.

Nagyon jól mutatja a lakástakarékok népszerűségét, hogy az élő szerződések száma már az 1,3 milliót is eléri. Ugyanakkor a becslések szerint még 700-900 ezerre tehető a megköthető szerződések száma is, tehát az emberek körében még bőven van tér a példátlan mértékű állami támogatás kiaknázására. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megismerkedjünk a lakás-takarékpénztárakkal, hiszen nagy luxus otthagyni a befizetéssel nekünk járó állami támogatást.

Ha lakást vásárolnánk, vagy valamilyen felújítást, bővítést, korszerűsítést végeznénk a lakásunkon, bizonyára a lakás-takarékpénztár lehet számunkra az optimális megoldás. Manapság nagyon ritka, hogy az ember 10 százalékos hozammal, adómentesen és rugalmas módon tudja fialtatni a pénzét, de egy lakástakarék pontosan ezt kínálja. Az egyedüli megkötés, hogy a megtakarított összeget ténylegesen lakáscélra fordítsuk.

Hirdetés

Hirdetés

Rugalmas rendszerben fialtathatod a pénzed

Már érdemes lehet belevágni havi néhány ezer forinttól, hiszen hatalmas előnyt jelent a 30 százalékos állami támogatás. Ezt havi 20 ezer forintos befizetés esetén tudjuk kimeríteni, vagyis ekkor jár a legfeljebb évi 72 ezer forintos állami támogatás. Emellett a befizetéseink után 0,1-3 százalék betéti kamatot is fizet a lakástakarék.

Megtakarítási idő szempontjából is rugalmasnak mondhatók a lakástakarékok. A minimális megtakarítási idő 4 év lehet, ami azt jelenti, hogy a maximális 20 ezer forintos befizetéssel 1,2-1,3 millió forintot költhetünk el lakáscélra. Persze egy nagyobb összeg eléréséhez akár 5,6,8 vagy 10 éves megtakarítási időt is bevállalhatunk, természetesen ilyenkor az állami támogatás is jóval nagyobb összeget tesz ki.

Akkor sincs gond, ha a megtakarításunk lejárna, és még nem tudjuk mire költeni az összeget. Minden további nélkül megoldható a szerződés hosszabbítása és a megtakarításunk továbbra is kamatozik. Ha megvan a felhasználási célunk, arra viszont figyelni kell, hogy a 3 hónapos kiutalási időt meg kell várnunk. Szerencsére ez hamarosan 2 hónapra fog csökkenni. Ha viszont úgy hozná a sors, hogy az összeghez idő előtt kell hozzáférni, akkor sincs aggodalomra okunk, hiszen áthidaló kölcsönt is kaphatunk vagy ha ezzel nem élnénk, akkor a kamattal növelt befizetésünk visszakapjuk. Amennyiben 4 év után mondjuk fel a szerződést, és lakáscélra költjük, akkor még az állami támogatást is felhasználhatjuk!

Amit még mindenképpen fontos tudni, hogy ez esetben is érintenek minket bizonyos költségek. A szerződéskötési díj egyszeri költséget jelent számunkra, és a szerződéses összeg (vagyis a befizetések, betéti kamati, állami támogatás összege) 1 százalékát jelenti, de akár olyan ajánlat is található, ahol ezt elengedi a szolgáltató. Emellett havi szinten 150 forintos számlavezetési díjjal kell számolnunk.

A legjobb lakástakarék megtalálásban a következő kalkulátor is nagy segítségedre lehet!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Így hozd ki a legtöbbet a lakás-takarékpénztárból

    Alapszabály, hogy egy embernek (kedvezményezettnek) egy időszakra csak egy szerződés után jár az állami támogatás. Viszont a rendszer nagy előnye, hogy több lakástakarék szerződést is köthetünk, amivel a megtakarítás összegét is jelentősen feljebb lehet tornászni, így az állami támogatás is a lehető legnagyobb mértékben érvényesíthető. Ehhez mindösszesen azt kell tudni, hogy a lakástakarék szerződés kedvezményezettjeként bármelyik közeli hozzátartozónk megjelölhető, így a 20 ezer forintos határ sem jelent számunkra akadályt.

    Ez azért lehet így, mert nem az számít, hogy ki fizeti a szerződést, hanem hogy ki szerepel rajta kedvezményezettként, hiszen ő tudja érvényesíteni az állami támogatást. Ekkor, ha lejár a megtakarítás, a kedvezményezett tud rendelkezni a pénz fölött, és ő felajánlhatja bármely közeli hozzátartozó lakáscéljára is.

    A lakáshiteled terhe is jelentősen csökkenthető

    Ha előre tudjuk, hogy a lakáscélunkhoz hitelre is lesz szükségünk, a lakás-takarékpénztár is biztosít lehetőséget a hitelfelvételre a megtakarítási időszak végén. Ennek az az előnye, hogy a futamidő alatt fix kamatozású, vagyis előre tudhatjuk, mennyi lesz a törlesztő-részlet, továbbá a feltételeit már a lakástakarék megkötésekor előre lehet tudni.

    Ugyanakkor a lakáshitelünk mellé is érdemes lakástakarék szerződést kötni, mert így nagymértékben csökkenthető a fennálló hiteltartozásunk. Ebben az esetben a hitelünket kiegészítjük egy adott összegű lakástakarék befizetéssel is, és a lejáró összeget a lakáshitel előtörlesztésére fordíthatjuk.

    Ilyenkor a hitelünk tőkerészét érdemben tudjuk csökkenteni, tehát a havi törlesztőnket is letudjuk faragni. Összességében a hitelünket hamarabb vissza tudjuk fizetni, ami számunkra jelentős pénzügyi előnnyel jár, hiszen jóval kevesebb kamatot kell visszafizetnünk.

    A hatékonyság növelhető úgy is, hogy a lejárat után egy újabb lakástakarékot kötünk egészen addig, amíg a lakáshitelünk vissza nem fizetjük. Ráadásul ez esetben is gond nélkül köthető több szerződés is, így még inkább csökkenthető a hitelünk kamatterhe.

    Ezeket a felhasználási célokat se tévesszük szem elől

    A lakás-takarékpénztárban összegyűjtött összeg bármilyen lakáscélra felhasználható. Azonban olyan dolgok is beletartoznak, amelyekről nem is gondolnánk, hogy elérhetőek ezzel a megtakarítással. Így akár jóval többet is kihozhatunk a rendszerből, mint gondolnánk, hiszen akár a lakáscéllal összefüggő egyedi kívánságaink is megvalósíthatóak. Például gond nélkül belevághatunk egy nagyobb beruházást igénylő jakuzzi, szauna, kandalló megvalósításába is a lakás-takarékpénztári megtakarításunk által.

    Az a lényeg, hogy minden esetben számlával szükséges igazolnunk, hogy a lakáscél megvalósult, így erre fokozattan érdemes figyelnünk.

    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Hirdetés