17 trükk, amivel megkönnyítheted a pénzügyi életed

 • 2017.02.19.
 • szerző: bankmonitor.hu

Minden hónapban elfogy a fizetésed? Nem tudsz egyről a kettőre jutni? Összeszedtünk 17 tippet, amivel megkönnyítheted az életed.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

1.) Készítsd el a saját pénzügyi naptáradat

Amennyiben nehezedre esik megjegyezni a számláid fizetési határidejét, jegyezd fel őket. Csak így fogod tudni elkerülni, hogy egyfolytában késedelmi kamatokra költsd a pénzed. Használd ugyanazt a módszert, mint a többi időpontra: elektronikus, vagy papír alapú naptár, parafa tábla, hűtő ajtaja, mindegy. Csak minden időben el legyen intézve.

2.) Legyenek pénzügyi céljaid

Mit szeretnél elérni az életed során? Saját házat, kocsit, gyereket? Mindegyikhez tartozik egy-egy pénzügyi cél is. Gondolkodj el rajtuk, és jegyezd fel őket! Amikor már megvannak a céljaid, állítsd őket sorba, és kezdj el dolgozni rajtuk. Legyen határideje mindegyiknek, amit igyekezz betartani.

3.) Fizesd vissza az adóságaidat

Bármilyen kis összeget is fizetsz adósságtörlesztésre, megterheli a pénztárcád. Diákhitel, személyi kölcsön, lakáskölcsön vagy bármilyen hiteltartozás. Egy dolog összeköti őket: jobb minél hamarabb visszafizetni. Ugyanis azt a pénzt meg is takaríthatnád. Sajnos jelenlegi kamatkörnyezetben nem éri meg megtakarítani hitel mellett. (Egyetlen kivétel a lakáshitel melletti lakástakarék szerződés kötése.)

4.) Ne egyedül vágj bele

Hasonlóan egy fogyókúrához, vagy konditermi bérlet elkezdéséhez, a pénzügyeid rendbetételénél is elkellhet a támogatás. Érdemes bevonni a párod, hasonló helyzetben lévő barátod, aki segíthet megtartani az elképzeléseidet, és nem ítél el, ha néha hibákat követsz el.

5.) Kezdj el takarékoskodni most

Eldönteni, hogy meg fogsz takarítani, egyszerű. Viszont valóban elkezdted a megtakarítást? Ha még nem, akkor kezdj hozzá azonnal. Ne várd meg a jövő hónapot, jövő hetet, csináld még ma, és váljék szokásoddá. Minden hónapban, a hónap elején különítsd el a megtakarításokra szánt összeget, nehogy ne maradjon rá a hó végén.

6.) A megtakarításaidat tartsd külön

Amennyiben a számládon, vagy a fiókban tartod a megtakarított pénzed, akkor könnyen elköltheted azt. Külön számlán gyűjtsd a pénzed. Ez segít, hogy elkülönítsd (fizikailag és gondolati szinten is) a nap kötésre szánt pénzedtől.

7.) Alakíts ki egy vésztartalékot

Mindenkivel megtörténhet. Elveszted a munkádat, vagy egyszerűen huzamosabb ideig betegállományba kerülsz egy baleset, vagy betegség miatt. Erre az időre jön jól egy vésztartalék, ami könnyen hozzáférhető formában (lekötött betét, rövid állampapír) tartalmazza 3-12 havi kiadásaidnak ellenértékét.

8.) Alkudj

Az autóvásárlástól a bértárgyalásig mindenhol próbálj meg alkudni. Még ha nem is sikerül, legalább megpróbáltad. És akkor valamit olcsóbban vettél, vagy többet keresel.

9.) Vállalj másodállást

Azt gondolod, hogy a jelenlegi fizetésedből éppen, hogy megélsz, nem marad megtakarításra, adósságszolgálatra? Vállalj másodállást! Természetesen nem kell feláldozni magad a munka oltárán, de ha napi pár óra (akár fizetett túlóra kertében), vagy havi pár nap többletmunka belefér, akkor érdemes másodállást vállalnod.

10.) Hagyj fel a drága szokásaiddal

Hagyj fel, vagy legalább csökkentsd a drága szokásaidat. Minden nap beugrasz valahová egy kávéra? Vagy még dohányzol? Hagyj fel a drága (és káros) szokásaiddal, és spórold meg az erre költött pénzt.

11.) Használd ki az akciókat

Ha valamihez (amire valóban szükséged van) olcsóbban tudsz hozzájutni, az így spórolt pénzt másra is költheted. Érdemes ezért a leárazásokat és kedvezményeket kihasználni. Ha valamit kinéztél, érdemes megvárni, míg csökken az ára. Legyen az szezon végi kiárusítás a ruhaboltba, kedvezményes konditerem bérlet, vagy tanfolyam.

12.) Az ingyenes dolgok a legolcsóbbak

Nem felétlenül kell megvenned minden könyvet. Porold le az olvasójegyed, és juss kultúrához olcsón. Ráadásul sok helyen a wifi is ingyenes. De konditermi bérlet árából is vehetsz egy jó cipőt, és onnan ingyen futhatsz.

13.) Legyen „nem költök napod”

Hogyan kerülheted el az impulzusvásárlásokat? Ha nem költesz egyáltalán semmit. Havonta legyen egy nap, amikor nem költesz semmire. Otthonról viszel ebédet, kávét, és minden szükséges dolgot korábban beszerzel.

14.) Kerüld át az ATM-eket

Amit lehet fizess kártyával, hogy beleférj a törvényileg garantált ingyenes készpénzfelvételbe. Ugyanis a készpénzfelvétel drága mulatság tud lenni, amit érdemes elkerülni. Amennyiben mindenképp pénzhez kell jutnod, a saját bankod ATM-jét részesítsd előnybe.

15.) Tedd fel a kérdést: biztos jó helyen bankolok?

Megfelelően olcsón tudsz ott bankolni? Közel van a bankfiók, ATM a munkahelyedhez, vagy az otthonodhoz? Néha érdemes felülbírálni korábbi döntéseinket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

16.) Legyél pénzügyileg művelt

Ne csak a szépségtippeknek vagy focinak olvass utána. Próbáld meg a pénzügyi tudásodat is gyarapítani. Olvass a témát boncolgató cikkeket, könyveket. Mint minden befektetés, ez is hosszú távon térül meg.

17.) Használd a Bankmonitor kalkulátorait

Kalkulátoraink segítenek, hogy mindenből megtaláld a legkedvezőbbet. Legyen az lakáshitel, lakástakarék, befektetés, vagy nyugdíjmegoldás, nálunk megtalálod a legjobbakat!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.12.29.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 2,40% 6,25% 5,88% 8,60% 1
  OTP Supra Alap 9,86% 3,99% 5,63% 16,71% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -7,38% 3,77% 5,33% 13,96% 3
  OTP G10 Euró Alap -10,00% -8,90% -2,20% 5,34% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,86% 5,87% 5,36% 5,83% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 5,90% 21,77% 9,84% 7,20% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 2,09% 1,79% 5,21% 4,40% 7
  OTP Trend Alap 15,14% 10,57% 17,13% 13,90% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

1 Hozzászólás

 • Nagy Zsófia 2017-02-21 16:13:48 - Válasz

  Szerintem nagyon jó ez a 17 pontos “trükk” .Amivel segíthet mindenki magának abban, hogy

  megtakaritása legyen, és pénzügyileg is müvelt legyen. A mai világban ez nagyon fontos.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.