20% feletti hozam ilyen környezetben?

20% feletti hozam ilyen környezetben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-27 Frissítve: 2021-10-11
 

Gyenge forint, alacsony, de emelkedő félben lévő kamatok, egyes részvénypiacokon visszaesés. Ilyen körülmények között is találhatunk bőven kétszámjegyű hozamokat nyújtó befektetési alapokat. A legjobban teljesítők 20% feletti hozammal kényeztették tulajdonosaikat.

Piaci helyzetkép

A kamatemelkedések már elkezdődtek a világban, ami rossz hír a befektetőknek. Elsősorban a kötvény típusú befektetést birtoklók nézhetnek borúsan a jövőbe. Ugyanis, ha a hozamkörnyezet emelkedik, akkor a már kibocsátott kötvények értéke csökken, ami közvetlen veszteséget okoz a kötvénytulajdonosoknál (még ha kötvényalapon keresztül is tulajdonolják a kötvényeket).

Viszont bizonyos befektetői kör dönthet úgy, hogy neki már kellően magas a kamatozó eszközökkel elérhető hozam, így kiveszi a pénzét a magasabb kockázatú befektetésekből (például részvényekből), amiknek ára így esni kezd. Ez természetes folyamat, nem kell egyből válságot vizionálni, ám ha túl drasztikusak és hirtelenek a változások, akkor elképzelhető némi piaci turbulencia.

Meg szeretnéd találni a legjobb alapokat? Használd keresőnket!

Hirdetés

Hirdetés

Legjobb alapok forint alapon

Nézzük meg, hogy 2018-ban eddig mely alapok teljesítettek a legjobban!

Végignézve a listán úgy tűnik, hogy a bevezető túlzottan pesszimista, és nincs itt semmi probléma. Ám, ha a felszín alá tekintünk, már nem ilyen pozitív a kép, mint amit a táblázat sugall.

Ugyan a legjobban teljesítő kötvényalapok 7% feletti hozamokat produkáltak, de ezek nemzetközi alapkezelők alapvetően devizás papírjaik forintos sorozatai. Azaz ugyan forintban lehet őket megvásárolni, de a mögöttes befektetések devizában vannak nyilvántartva, és többségében az árfolyam elmozdulás ellen nem is kötöttek fedezeti ügyletet. Így, ha a forint gyengül (soha nem volt még ilyen gyenge a forint, mint mostanában), akkor az alapok forintban kimutatott hozama emelkedik. Ha megnézzük a többi kötvényalapot is, és átlagot vonunk, akkor sajnos kiderül, hogy még az egy éves teljesítménye is negatív, míg az átlagos YTD hozam -2,24%. Szerencsére az ötéves éves átlagos teljesítménye a kötvényalapoknak még így is 3,87%.

Az ingatlanbefektetési alapok teljesítménye közül egyértelműen kiugrik a Biggeorge alapja. Jó, ha tudjuk, hogy ez az alap 2016-ig a töredékét sem érte a jelenlegi értékének. Volt olyan időszak, amikor az értékének majdnem 90%-át (!) elvesztette. Az átlagos ingatlanalap ebben az évben elért 2,07%-a (vagy egy évre visszatekintő hozamban 6,99%) sokkal reálisabb érték, mint az éllovas alap.

Az abszolút hozamú alapok idei teljesítményére se lehet panasz, ha az elsőkre tekintünk. Viszont már a top háromban is találhatunk negatív teljesítményt az egyéves, illetve az ötéves teljesítményben is. Ráadásul az átlagos abszolút hozamú alap éven belüli teljesítménye is negatív (-0,8%). Ha a mezőny első feléről válogatunk, akkor általában 4-6% közötti teljesítményeket találhatunk az idei évben.

A vegyes alapok kategóriája egyébként is elég változatos, attól függően, hogy mennyi magas kockázatú, illetve kamatozó típusú befektetés található a befektetéseik között. Meglepetésre a magasabb kockázati szintet képviselő dinamikus alapok közé befért teljesítmény alapján egy közepes kockázati kategóriába eső kiegyensúlyozott alap is (Equilor Optimus Alapok Alapja). Mivel a vegyes alapok is nagyban támaszkodnak a kötvényekre, így talán nem meglepő, hogy itt is negatív az egyéves átlagos visszatekintő hozam: -0,7%. Ötéves időtávra azért már egy évi átlagos 4,13%-kal már nem olyan vészes a helyzet. (Azt azért megjegyezzük, hogy a Concorde (már HOLD) alapkezelő Molto Forte Alapja csak vagyonkezelésben részt vevő ügyfelek által elérhető.)

És végül essen szó a részvényalapok teljesítményéről is. Itt tradicionálisan nagy eltérések vannak a legjobb teljesítményt nyújtó alapok és a leggyengébbek között. Az elmúlt egy évben átlagosan 5,78%-ot hoztak a részvényalapok, míg 5 év alatt átlagosan 7,83%-ot. Ez messze elmarad ugyan a legjobbak kétszámjegyű teljesítményétől, de a realitáshoz mégis ez áll közelebb.

 

Hirdetés
Hirdetés