Megtudhatod, hogy miként sáfárkodnak a pénzeddel az alapok

Megtudhatod, hogy miként sáfárkodnak a pénzeddel az alapok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-09 Frissítve: 2021-07-01
 

Bármennyire is az állampapírok vannak a befektetések népszerűségi listájának az élén, nagyon sokan részben vagy egészben befektetési alapban tartják a vagyonukat. Számukra készítettünk egy összefoglalót arról, hogy az alapoktól mit várhatunk és melyek esélyesek jó teljesítményre. Azt már az elején leszögeznénk, hogy az alapkezelők és a portfóliómenedzserek keze meg van kötve sok esetben, ők csak azt hajthatják végre, ami az alap befektetési politikájában szerepel. Lássuk a listát és a részleteket!

Egy évtizede még a legnagyobb alapkategóriának számítottak a pénzpiaci alapok, mára azonban elmúlt felettük az idő. Mivel ezek az alapok szinte csak banki betétekből és rövid állampapírokból válogathatnak, tőlük most sokat várni őrültség lenne. Kész csoda, ha az alapkezelési költségek kigazdálkodása után még egy kismértékű hozamot elérhetnek velük a befektetők. Még egyszer hangsúlyozzuk, ha egy alap csak néhány hónapos lekötött betétek tud vásásrolni, vagy éppen 0,6%-os hozam alatti rövid állampapírokat, akkor az elvárásaink se legyenek túl magasak. A hozamok emelkedése idővel javíthat a pénzpiaci alapok helyzetén, de ennek ellenére nincsenek az erősen ajánlott kategóriában.

A kötvényalapok voltak az utóbbi fél év hozamemelkedésének egyik legnagyobb kárvallottjai, találtunk olyan alapot, ami 5-6%-os veszteséget is elszenvedhetett. Rég nem volt ilyenre példa, de érdemes ahhoz hozzászokni, hogy a kedvező hátszél megfordult az alapoknál. Lakossági állampapírokat ezeket az alapok nem vehetnek, a hagyományos államkötvényeknél a hozamemelkedés árfolyamveszteséggel járt együtt. Mostani állás szerint a 2018 vérzivataros lehet a kötvényalapoknál. De ilyenkor emlékezzünk, hogy a korábbi években mennyire tudtunk örülni, amikor kétszámjegyű hozamokkal örvendeztettek meg minket az alapok.

Az ingatlanalapok a válságot követő nehézségek után most újfent az aranykorukat élik, nem csoda, hiszen a magyar ingatlanpiac szép menetelésen van túl és a jó széria folytatódhat. A kockázatokkal tisztában kell lenni, de egészen kedvező a környezet az alapok működéséhez. Ügyeljünk arra, hogy vannak olyan alapok, melyek az ingatlanokon felül sok szabad befektetést tartanak, de olyanokkal is találkozhatunk, akik nem közvetlenül, hanem közvetetten szállnak csak be a piacba. Az ingatlanpiacon is vannak ciklusok, a fák nem nőnek az égig, tehát itt sem szabad túl nagy kockázatot felvállalni. Az előbb említett két alapkategóriához képest viszont úgy látszik, itt több babér teremhet a befektetőknek.

1

Az egyik legváltozatosabb kategóriának számítanak a vegyes alapok, ahol a kötvények és részvények részaránya a portfólión belül nagyon széles határok között mozoghat. Nem is nagyon találkozunk csak hazai befektetést választó alapokkal, sokkal inkább nemzetközi piacokon szerencsét próbálókkal. Itthon nem lett volna sok köszönet a befektetésben, mert míg például a 10 éves állampapírhozam közel duplázódott, addig a magyar részvénypiac bő 8%-ot esett. A tankönyvek szerint azonban hosszú távon egy vegyes alapok sokat hozhat a konyhára, ahhoz képest milyen kockázatot kell felvállalni közben. Érdemes lehet ezen a területen is kipróbálni magunkat, bár beszállásra nem biztos, hogy ez a legjobb idő.

A tisztán részvényalapok már jelentős kockázatot vállalhatnak fel, ezért sem kaphattak akkor figyelmet az átlagos lakossági befektetőktől. Egy portfólióban ott lehet a helyük, de csakis hosszabb távra, ez alatt pedig legalább 5 évet értünk. Főleg most, amikor már az elemzők többsége azt mondja, hogy túlértékeltté vált a piac és az esés folytatódhat (egyes ázsiai országokban már medvepiacról beszélhetünk). Különösen érzékeny most a piac az olyan eseményekre, mint amilyen a küszöbön álló kereskedelmi háború. Ilyen időszakban a tankönyvek szerint inkább védelembe kell vonulni, vagyis a kockázatokból visszavenni.

Amennyiben a kockázatokat csökkenteni szeretnénk, vagy éppen egy olyan alapkategóriát keresünk, amely kockázatos, de minden körülmények között pozitív hozamra törekszik, akkor az abszolút hozamú alapok lesznek a befutók. Nagyon jelentős eltérések tudnak lenni az alapok között, ilyen szempontból hasonlóak a vegyes alapok kategóriájához. De, ha áttanulmányoztuk a fontosabb adatokat az alapokról, akkor ki tudjuk választani a hozzánk leginkább illőt. Arra érdemes nagyobb összeget is tenni, aki régebb óta van a piacon és hosszú távon is a piaci átlag fölött tudott teljesíteni. Nem azt kell várni tőlük, hogy fél-egy év alatt váltják meg a világot, azonban 3-5 éves időtávon az állampapírokat is megverhetik. Mindezt úgy, hogy nagyon rugalmas a befektetési politikájuk.

Persze van még több alapkategória is, de a meghatározókat áttekintettük. A 6 kategóriából 3 lehet érdekes, méghozzá az abszolút hozamú alapok, az ingatlanalapok, és a vegyes alapok. A maradék három kategóriánál a kilátások nagyon bizonytalanok és vagy túl keveset hoznak, vagy a veszteség kockázata túlságosan nagy. A fokozott óvatosság járjon szemünk előtt és ennek megfelelően változtassuk a portfóliónkon vagy esetleg egy friss befektetésen. Továbbá ne várjuk azt, hogy néhány hónap alatt megváltjuk a világot, hagyjunk időt, hogy a befektetések kihozhassák azt, ami bennük van.

Hirdetés
Hirdetés