Betöltés

3 hiba, amit ne kövess el, ha hitelt szeretnél céged beruházásához

szerző: Csányi Franciska
2018-05-09

A sikeres beruházás, és így a vállalkozás sorsa sokszor múlik a megfelelő időzítésen. Mikor vágunk bele a beruházásba, mikor, milyen formában szerzünk hozzá hitelt. Ezek mind kulcskérdések. Ha el szeretnéd kerülni a buktatókat, érdemes megszívlelned az alábbi három esetet, melyek a Bankmonitor vállalati hitelt kereső ügyfeleinél fordultak elő. Szolgáljanak tanulságul minden beruházást tervező vállalkozás számára!

1., Ne az utolsó pillanatban indítsd el a hiteligénylést

Támogatott beruházások és a szezonális vállalkozások esete klasszikus példa arra, hogy mekkora veszteség érhet miket, ha kicsúszunk a határidőből.

 • Támogatásoknál akár a beruházás meghiúsulásához is vezethet, de legalább is a támogatás bizonyos részéről elesünk, ha nem tudjuk időben megkezdeni (vagy épp befejezni) a tervezett beruházást. A KÁT engedélyes napelem kiserőmű projekteknél a nyár végi határidő vészesen közeleg, ha határidő hosszabbítást kell kérni, az értékes támogatott időszak elvesztésével jár együtt…
 • Szezonális tevékenységnél jelentős kiesést okozhat, ha a beruházás indításával lekéssük a fő szezont, azt az időszakot, amikor a legtöbb bevételt lehet realizálni – például egy szálloda, vagy panzió nyitása esetén. A nyári időszak bevétel kiesése pótolhatatlan.

Egyik legnagyobb hibázási lehetőség az, hogy kizárólag meglévő banki ügyintézőnkre bízzuk magunkat, és elhisszük neki azt, hogy hitelünk biztosan meglesz. Valóban biztosan igyekezni is fog, de a végső döntés nem az ő kezében van. Sose bízzuk magunkat egy bankra, mert számtalan ok miatt meghiúsulhat egy hitelügylet (pl.: belső banki szabályok változása, egy kollega hirtelen lebetegedése, utolsó pillanatban felmerülő újabb előírt kritérium).

Akkor biztosítjuk cégünk számára a legjobb esélyeket, ha egyszerre több helyen is párhuzamosan futtatjuk hiteligényünket. Több munka ez tény, viszont ha az utolsó pillanatban kiderül kedvenc bankunknál, hogy valami miatt nem tudják megadni számunkra a kívánt hitelt, a talonban még mindig ott lehet egy pár másik banki ajánlat, nem kell nulláról kezdenünk a hiteligénylési folyamatot értékes időt veszítve ezzel.

Hogyan kalkuláljunk? Általánosságban leszögezhetjük, hogy egy beruházási hitelnél a hiteligény benyújtásától a hitel tényleges folyósításáig minimum két-három hónappal számolnia kell mindenkinek. A két hónap abban az esetben kivitelezhető, ha a bankok által kért adatokat, információkat időben a rendelkezésükre tudjuk bocsátani. A tapasztalat azt mutatja azonban, hogy mindig akad olyan banki kérés, ami a vártnál hosszabb idő alatt állítható elő. Szükséges hatósági engedélyek, igazolások beszerzésének tortúráját senkinek nem kell bemutatni például…

Ha biztosra szeretnénk tehát menni, indítsuk el hiteligényünket legalább három hónappal a beruházás megkezdése előtt .

2., Ne utólag akarj hitelt felvenni

Mielőtt belemész a beruházásba, informálódj a finanszírozási lehetőségekről. Elképzelhető, hogy egy pénzügyi szakember, olyan megoldást javasol, ami módosítjaa beruházás megvalósításának mikéntjét is.

Számtalan alkalmi vételi lehetőség kínálkozhat egy vállalkozás életében, amikor hirtelen kell dönteni a vásárlásról. Egy kedvező áron elérhető használt gépsor, egy egyébként ritka alkalommal megvásárolható patika jog például… Sok esetben a tulajdonosok ilyenkor gyorsan összeszedik a szükséges pénzösszeget innen-onnan – akár a napi működéshez szükséges forrás lekötésével is -, azzal a gondolattal, hogy majd utólag vesznek fel hitelt a megvásárolt eszközre, jogra. Sajnos ez nem bizonyul mindig a legjobb megoldásnak, hiszen gyakran már csak kedvezőtlenebb feltételekkel érhető el a szükséges forrás, ha egyáltalán elérhető.

Ha tulajdonba kerültünk, hitelt már csak szabadfelhasználásra tudunk igénybe venni, ami jóval drágább és alacsonyabb összegben érhető el, ráadásul rövidebb futamidő mellett. Ezzel szemben az eszközvásárlásra elérhető Széchenyi Beruházási Hitel jelenleg 0%-os kamatozás mellett nyújtanak a bankok, akár 10 éves futamidő mellett.

Az is jó kérdés, hogy eszközt, vagy üzletrészt vásárolunk. Jó példa erre a bérbeadási célú eszközök vásárlása.

 • Ha a berendezések megvásárlását a céggel együtt, üzletrészvásárlás formájában finanszíroztatjuk, a bankok figyelembe tudják venni a berendezések (addigi) jövedelem termelő képességét, a hitel adósságszolgálatát (éves tőke+ kamatfizetési kötelezettség) a megvásárolandó gépek profittermeléséből szükséges tudni fizetni.
 • Direkt eszközvásárlás esetében meglévő cégünk profitjára alapozva állapítják meg a felvehető hitel nagyságát, a hitel azt terheli kizárólag, figyelmen kívül hagyva az új eszközök jövedelem termelő kapacitását.

3., Ne alapozz kizárólag támogatott hitelre

0%-os kamat, 10%-os önerő mellett, igen impozánst kínálat… Kérdés, hogy tényleg megkapjuk-e és ha igen, mikor… és a csúszás mennyibe kerül nekünk.

Megtervezzük egy beruházás költségvetését, ajánlatot kérünk a kivitelezésre, szükséges anyagok beszerzésére, egyeztetünk a munkaerő rendelkezésre állásáról. Ilyenkor, ha csúszik a projekt megvalósításának ideje, akár minden borulhat… Emelkedhetnek az alapanyagárak, a kivitelezési költségek, a szükséges munkaerő későbbi időpontban már nem biztos, hogy rendelkezésünkre áll, és minden egyes hónap csúszással komoly pénzektől esünk el azzal, hogy a tervezett beruházás még nem tudott elindulni.

Mit tehetünk ezek kivédésére? Minden esetben azt javasoljuk, hogy a támogatott hiteligényléssel egy időben indítsuk el a piaci hiteligénylést is. Tény, hogy a 10%-os önerőnél magasabb a 20-30%-os  piaci hitelek elvárt önerő hozzájárulása, viszont a jóváhagyási folyamat hossza kiszámítható. A lehetőséged így időben adott lesz a beruházás időben történő megvalósítására abban az esetben is, ha véletlenül a támogatott hiteled mégsem jönne össze.

Te dönthess: érdemes tovább várnom a támogatásra, vagy valósítsam meg a beruházást piaci hitelből, melyek igen kedvező feltételek mellett vehetők igénybe jelenleg.

Ha szeretnél információt kapni arról, hogy piaci alapon céged mekkora hitel felvételére alkalmas, használd a Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátorát.

Mennyi hitelt kaphat a cégem?

step-1
Cég/tulajdonos/ügyvezető aktív KHR/BAR listán szerepel?
Add meg vállalkozásod 2018. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A megadottak alapján a következő hitelkerettel számolhatsz*:
 • Működési hitel 1-2 éves futamidővel:
  - millió Ft
 • Beruházási hitel 7-10 éves futamidővel:
  - millió Ft
Add meg az adataidat és mi segítünk!
 • Megmutatjuk, hogyan javíthatod hitelképességed
 • Hogyan kaphatod meg a hitelt
 • Segítünk eligazodni, és gyorsan elindítani a hitelkérelmedet
*A számítás nem minősül ajánlattételnek, csak a megadott adatok alapján, piaci tapasztalataink szerint becsültünk. Pontos számokhoz teljes körű hitelminősítés szükséges. Add meg az adataid, és elkészítjük neked.
Add meg adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hitelkártya

Szabadulj meg ezektől a hitelektől!

2019. 02. 22.

Sokan szeretnének könnyebben megbirkózni a hiteleik törlesztésével. Ha Te is köztük vagy, írásunk Neked is szól! Megmutatjuk, hogy milyen hiteleket érdemes most kiváltanod, hogy több pénz maradjon a zsebedben! A...

szerződés

Erre számíts, ha személyi kölcsönt vennél fel!

450-460 milliárd forintnyi személyi kölcsönt vettek fel 2018-ban magyarok, ami történelmi rekord. Érthető népszerűség: a kamatok alacsonyak, a bankok gyorsan folyósítanak és még hitelfedezetre sincs szükség. A Bankmonitoron keresztül ráadásul...

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.