Betöltés

3 hiba, amit ne kövess el, ha hitelt szeretnél céged beruházásához

szerző: Csányi Franciska
2018-05-09

A sikeres beruházás, és így a vállalkozás sorsa sokszor múlik a megfelelő időzítésen. Mikor vágunk bele a beruházásba, mikor, milyen formában szerzünk hozzá hitelt. Ezek mind kulcskérdések. Ha el szeretnéd kerülni a buktatókat, érdemes megszívlelned az alábbi három esetet, melyek a Bankmonitor vállalati hitelt kereső ügyfeleinél fordultak elő. Szolgáljanak tanulságul minden beruházást tervező vállalkozás számára!

1., Ne az utolsó pillanatban indítsd el a hiteligénylést

Támogatott beruházások és a szezonális vállalkozások esete klasszikus példa arra, hogy mekkora veszteség érhet miket, ha kicsúszunk a határidőből.

  • Támogatásoknál akár a beruházás meghiúsulásához is vezethet, de legalább is a támogatás bizonyos részéről elesünk, ha nem tudjuk időben megkezdeni (vagy épp befejezni) a tervezett beruházást. A KÁT engedélyes napelem kiserőmű projekteknél a nyár végi határidő vészesen közeleg, ha határidő hosszabbítást kell kérni, az értékes támogatott időszak elvesztésével jár együtt…
  • Szezonális tevékenységnél jelentős kiesést okozhat, ha a beruházás indításával lekéssük a fő szezont, azt az időszakot, amikor a legtöbb bevételt lehet realizálni – például egy szálloda, vagy panzió nyitása esetén. A nyári időszak bevétel kiesése pótolhatatlan.

Egyik legnagyobb hibázási lehetőség az, hogy kizárólag meglévő banki ügyintézőnkre bízzuk magunkat, és elhisszük neki azt, hogy hitelünk biztosan meglesz. Valóban biztosan igyekezni is fog, de a végső döntés nem az ő kezében van. Sose bízzuk magunkat egy bankra, mert számtalan ok miatt meghiúsulhat egy hitelügylet (pl.: belső banki szabályok változása, egy kollega hirtelen lebetegedése, utolsó pillanatban felmerülő újabb előírt kritérium).

Akkor biztosítjuk cégünk számára a legjobb esélyeket, ha egyszerre több helyen is párhuzamosan futtatjuk hiteligényünket. Több munka ez tény, viszont ha az utolsó pillanatban kiderül kedvenc bankunknál, hogy valami miatt nem tudják megadni számunkra a kívánt hitelt, a talonban még mindig ott lehet egy pár másik banki ajánlat, nem kell nulláról kezdenünk a hiteligénylési folyamatot értékes időt veszítve ezzel.

Hogyan kalkuláljunk? Általánosságban leszögezhetjük, hogy egy beruházási hitelnél a hiteligény benyújtásától a hitel tényleges folyósításáig minimum két-három hónappal számolnia kell mindenkinek. A két hónap abban az esetben kivitelezhető, ha a bankok által kért adatokat, információkat időben a rendelkezésükre tudjuk bocsátani. A tapasztalat azt mutatja azonban, hogy mindig akad olyan banki kérés, ami a vártnál hosszabb idő alatt állítható elő. Szükséges hatósági engedélyek, igazolások beszerzésének tortúráját senkinek nem kell bemutatni például…

Ha biztosra szeretnénk tehát menni, indítsuk el hiteligényünket legalább három hónappal a beruházás megkezdése előtt .

2., Ne utólag akarj hitelt felvenni

Mielőtt belemész a beruházásba, informálódj a finanszírozási lehetőségekről. Elképzelhető, hogy egy pénzügyi szakember, olyan megoldást javasol, ami módosítjaa beruházás megvalósításának mikéntjét is.

Számtalan alkalmi vételi lehetőség kínálkozhat egy vállalkozás életében, amikor hirtelen kell dönteni a vásárlásról. Egy kedvező áron elérhető használt gépsor, egy egyébként ritka alkalommal megvásárolható patika jog például… Sok esetben a tulajdonosok ilyenkor gyorsan összeszedik a szükséges pénzösszeget innen-onnan – akár a napi működéshez szükséges forrás lekötésével is -, azzal a gondolattal, hogy majd utólag vesznek fel hitelt a megvásárolt eszközre, jogra. Sajnos ez nem bizonyul mindig a legjobb megoldásnak, hiszen gyakran már csak kedvezőtlenebb feltételekkel érhető el a szükséges forrás, ha egyáltalán elérhető.

Ha tulajdonba kerültünk, hitelt már csak szabadfelhasználásra tudunk igénybe venni, ami jóval drágább és alacsonyabb összegben érhető el, ráadásul rövidebb futamidő mellett. Ezzel szemben az eszközvásárlásra elérhető Széchenyi Beruházási Hitel jelenleg 0%-os kamatozás mellett nyújtanak a bankok, akár 10 éves futamidő mellett.

Az is jó kérdés, hogy eszközt, vagy üzletrészt vásárolunk. Jó példa erre a bérbeadási célú eszközök vásárlása.

  • Ha a berendezések megvásárlását a céggel együtt, üzletrészvásárlás formájában finanszíroztatjuk, a bankok figyelembe tudják venni a berendezések (addigi) jövedelem termelő képességét, a hitel adósságszolgálatát (éves tőke+ kamatfizetési kötelezettség) a megvásárolandó gépek profittermeléséből szükséges tudni fizetni.
  • Direkt eszközvásárlás esetében meglévő cégünk profitjára alapozva állapítják meg a felvehető hitel nagyságát, a hitel azt terheli kizárólag, figyelmen kívül hagyva az új eszközök jövedelem termelő kapacitását.

3., Ne alapozz kizárólag támogatott hitelre

0%-os kamat, 10%-os önerő mellett, igen impozánst kínálat… Kérdés, hogy tényleg megkapjuk-e és ha igen, mikor… és a csúszás mennyibe kerül nekünk.

Megtervezzük egy beruházás költségvetését, ajánlatot kérünk a kivitelezésre, szükséges anyagok beszerzésére, egyeztetünk a munkaerő rendelkezésre állásáról. Ilyenkor, ha csúszik a projekt megvalósításának ideje, akár minden borulhat… Emelkedhetnek az alapanyagárak, a kivitelezési költségek, a szükséges munkaerő későbbi időpontban már nem biztos, hogy rendelkezésünkre áll, és minden egyes hónap csúszással komoly pénzektől esünk el azzal, hogy a tervezett beruházás még nem tudott elindulni.

Mit tehetünk ezek kivédésére? Minden esetben azt javasoljuk, hogy a támogatott hiteligényléssel egy időben indítsuk el a piaci hiteligénylést is. Tény, hogy a 10%-os önerőnél magasabb a 20-30%-os  piaci hitelek elvárt önerő hozzájárulása, viszont a jóváhagyási folyamat hossza kiszámítható. A lehetőséged így időben adott lesz a beruházás időben történő megvalósítására abban az esetben is, ha véletlenül a támogatott hiteled mégsem jönne össze.

Te dönthess: érdemes tovább várnom a támogatásra, vagy valósítsam meg a beruházást piaci hitelből, melyek igen kedvező feltételek mellett vehetők igénybe jelenleg.

Ha szeretnél információt kapni arról, hogy piaci alapon céged mekkora hitel felvételére alkalmas, használd a Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátorát.

Vállalati hitel-kalkulátor

Nézd meg, hogy kaphat-e növekedési hitelt a céged!
Nézd meg, mennyi hitelt kaphat céged!
BM logo white
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
Saját tőkéje pozitív a társaságnak?
Amennyiben negatív tudod-e rendelezni még a hiteligénylés előtt?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Van céged kapcsolat vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki vezetéstől eltiltott?
Volt 50%-nál nagyobb részben tulajdonos váltás az elmúlt fél évben?
Van lejárt NAV tartozása cégednek?
Tudod rendezni még a hiteligénylés előtt?
Volt NAV inkasszó a céged számláján az elmúlt 3 évben?
db
Van lejárt hitel tartozása cégednek?
Tulajdonosok/ügyvezetők között magánszemélyként szerepel olyan, aki aktív KHR/BAR listás?
Mennyi hitelt kaphatok?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Sikeres kalkuláció!
A céged álltal maximálisan
50 millió
hitel vehető fel, a következő célra:
igénybevehető hitel
result-ko
Sikertelen KKV kalkuláció
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyen kijön egy ház a falusi CSOK-ból

2019. 05. 27.

A falusi CSOK támogatás összege viszonylag magas, főleg azért, mert az érintett kistelepülések árai az elmúlt években nem nőttek olyan mértékben, mint Budapesten vagy a vidéki nagyvárosokban. Megnéztük a lehetőségeket....

Személyi kölcsön fotelből, a Bankmonitoron keresztül

2019. 05. 26.

Egyre több mindent intézünk ma már az interneten keresztül: vásárolunk, kifizetjük a közüzemi számláinkat, intézzük banki ügyeinket, de a személyes jelenlét nélküli hitelfelvétel egyelőre még gyerekcipőben jár. A Bankmonitor lépett,...

Hasznos tudnivalók, ha lakáshitelt vennél fel

A legfontosabb, praktikus tudnivalók a lakáshitelről: milyen alapvető feltételeknek kell megfelelni? Mennyi idő alatt kaphatod meg a hitelt? Mi szükséges a jó döntéshez? A lakáshitel legtöbbünknek életünk talán legfontosabb pénzügyi...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.