Betöltés

3,5%-os kamat? Igen, ennyiért mennek most a legjobb lakáshitelek!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-01-10

Jól indulhat 2017 annak, aki most vág bele a lakásprojektbe és hitelre is szüksége van, mivel soha ilyen alacsony szinten nem voltak még a forint alapú lakáshitel kamatok. 8 millió Ft kölcsön 20 évre átlagosan 45 ezer forintos havi terhet jelent, aki viszont hosszútávon kiszámítható konstrukciót keres, annak átlagosan havi 59 ezer forintot kell ezért fizetnie. 

A lakáshitelek irányadó kamatlába (a 3, 6, 12 havi BUBOR) 0,5% alá süllyedt az idei év elejére, így nem csoda, hogy ezzel párhuzamosan a rövid ideig fix kamatozású hitelek ára is tovább csökkent. Így ma már egy átlagos jövedelemmel rendelkező ügyfél is reálisan kaphat olyan lakáshitelt, amelynek Teljes Hiteldíj Mutatója nem éri el a 4%-ot.

Ezeknek a hiteleknek azonban jelentős a kamatkockázata, hiszen éven belül többször is változhat a törlesztőrészlete attól függően, hogyan alakulnak a továbbiakban a piaci kamatlábak. A következő példára is úgy érdemes tekintetni, hogy ezek csak az induló törlesztő-részletek, és legalább évente egyszer a mértéke emelkedni vagy csökkenni fog.

Meglátásunk szerint most éppen arra kell felkészülni, hogy a kamatok szépen lassan, de elindulnak felfelé, ami a havi részletekre is hatással lesz. Ráadásul, a bankoknak lehetőségük van arra is, hogy a kamatfelárat is megváltoztassák, erre viszont a fair banki törvény miatt nincs nagy mozgásterük.

A legjobb időpont, hogy hosszú távra rögzítsük a kamatokat

Mivel további jelentős kamatcsökkenésre már nem lehet számítani, a mostani időpont lehet a legjobb alkalom arra, hogy hosszú távra rögzítsük a hitel kamatát. A piaci kínálat is ezt tükrözi, ugyanis a bankok termékpalettáját áttekintve az látjuk, hogy több a hosszútávon kiszámítható lakáshitel ajánlat, mint a kockázatosabb, de olcsóbb.

A bankoknál 5 és 10 éves kamatperiódusú konstrukcióból van a legtöbb, így van miből válogatnia azoknak az érdeklődőknek, akik inkább megfizetik a biztonság árát. Jól láthatóan, ugyanazt a hitelt 44-46 ezer forint helyett 56-61 ezer forintért kapjuk meg, viszont cserébe kiszámíthatóbb lesz a hitelünk és 10 évre előre rögzítjük a kamatbázis változása ellen a hitelünket. Márpedig a legnagyobb eltérést valószínűleg épp itt fogjuk találni.

Megéri már most gondolni a jövőre, hiszen ha a várt kamatemelkedés bekövetkezik, akkor a reláció is megfordul, és épp az először drágább hitellel fogunk hosszú távon jól kijönni. A konklúzió, hogy a havi részletek mellett gondoljunk a hitel teljes visszafizetésének költségére, amit jó választással (hosszabb távon rögzített hitellel) csökkenhetünk.

A hitelfelvételt nem csak azoknak érdemes most megfontolnia, akik éppen most szeretnék megvalósítani lakáscéljukat, hanem azoknak is, akik már meglévő kölcsönt törlesztenek. Nekik érdemes felülvizsgálni aktuális hitelüket, és összevetni a ma elérhető ajánlatokkal.

Egy esetleges hitelkiváltáskor fizetendő előtörlesztési díj ellenére is megérheti kiváltani tartozásukat, amennyiben ezzel jelentősebb pénzügyi előnyre tesznek szert. Ez adódhat abból, hogy olcsóbb konstrukciót találnak, de előnyösebb helyzetbe kerülhetnek úgy is, hogy azonos, vagy legalább közel azonos kamatokkal hosszabb távra rögzíthetik törlesztőrészletüket.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A tájékozódás során mindig olyan kalkulációra kell alapozni a döntést, amely az egyéni élethelyzetre figyelemmel készült. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen típusú jövedelmet igazol a háztartás, milyen ingatlanfedezetet tud felajánlani, és összességében milyen pénzügyi háttérrel rendelkezik. Ezek mind befolyásolják a lehetséges bankok körét, és az elérhető kondíciókat.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

5 Hozzászólás

 1. Rozsahegyi Virág

  Jónak találom az ajánlatokat, de azt szeretném tudni, van-e olyan bank, amelyik abban segitségére lenne az ügyfeleknek, hogy másik bank által végrehajtásra adott ingatlant kiváltana-e? RV.

 2. Ásvány Attila

  Kedves Rozsahegyi Virág!
  Gondolja és számolja át alaposan a jónak tartott ajánlatokat , mert 1. már éven belül is változik a piaci kamatláb és a törlesztő részlet is nöni fog !! .ha most 48 000 -ért vagy 52 000 ért vesz fel 10 milliót 20 vagy 30 évre, nem fogja tudni kifizetni az emelkedést, ami 56 000 és 73 000 is lehet már 2018-2019-ben. 2.Nincs olyan banki szerződés amiben garantálják a kamat és THM állandóságát 20 vagy 30 évre . Igy ez egy ujabb DEVIZA HITEL CSAPDA , ne ugorjon be , mert ha nem tud fizetni , ELVESZIK A LAKÁSÁT és még végrehajtó is jön !! Igy csak Ön kockáztat a bank nem vállal semmit kockázatot, pedig erre pénzügyi törvény is kötelezi!! Akkor induljon csak a hitel felé , ha 1 millió fölött van jövedelme ! Sok sikert !! Probálja meg mivel EU-s tagok vagyunk, német ismerősén keresztül megcsinálni a hitelt , ott kb 23000-el olcsobb a havi törlesztőrészlet és garanciát vállalnak a 15.20 évre a THM- re és a kamtlábakra!
  egy 72 éves repszerelő

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Attila! Kérjük tartózkodjon attól, hogy a magánvéleményének tartott, a valóságtól nagyon messze álló írásokkal (jellemzően tévedésekkel) próbál befolyásolni másokat. A keresőnkkel mindenki megtalálhatja azt a hitelt, ami hozzá illik. Azt többször leírtuk már, hogy érdemes rögzített kamatozás irányába elmozdulni, mert megérheti, ha rövid távon magasabb részletet vállalunk be. A kamatemelkedés miatt az éven belüli kamatperiódusú hitelek valóban drágulhatnak, viszont ha legalább 5-10 évre rögzítjük a kamatokat, akkor az biztonságot jelenthet ez ellen. Teljes őrültség, hogy csak kiugró fizetés mellett kaphatna hitelt, ahogy az is, hogy a banknak garanciát kellene adnia hosszabb távon is, hiszen azt adott szerződés dönti el (ez külföldön is így van természetesen). Ma már Magyarországon is van olyan hitel, aminek 20 éves a kamatperiódusa, vagyis a hitel kamata nem változhat 20 évig. Ekkor semmit sem jelent, ha jelentősen megemelkedne a jegybanki alapkamat, mert a szerződésben fixálták a hitelt. Az szintén badarság, hogy egy ismerősén keresztül, külföldön vegyen fel hitelt. Lakáshitelt meghatározott célra lehet felvenni ingatlanfedezet mellett és ezt külföldön is ellenőrzik, egyszerűen nem tudunk így finanszírozni egy itthoni lakásvásárlást és pont. Semmi szükség nincs erre, a mai nagyon kedvező környezetben itthon minden további nélkül megtalálhatja bárki a magához illő lakáshitelt. Ennek megfelelően nyomatékosan kérnénk arra, hogy ne írjon valótlanságokat, főleg ne másnak címezve. Amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor ezeket a hozzászólásokat törölni fogjuk az oldalról, mert azok kimerítik a megtévesztés fogalmát.

 3. Gergő

  Valószínűleg én nem vagyok járatok a hitelekben, de nem értem, hogy miként jön ki a 3%-os THM.
  Ha felveszek 8 millió forintot és 10,5 milliót fizetek vissza, az kb 30%-kal több, mint amit felvettem.

  Mit jelent akkor a 3%-os THM és mi értelme feltüntetni, ha nem azt a százalékot mutatja, amennyivel többet fizetek vissza?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. bankmonitor.hu

   A THM azt mutatja meg, hogy évesítve mekkora költséggel kell számolni a hitelfelvételkor. A 30%-kal nagyobb összeg a teljes visszafizetésre vonatkozik, amit a hitel futamideje alatt kifizet, és nem azt, hogy évente mekkora költségébe kerül a hitel. Képzelje ezt úgy el, mintha egy befektetés hozamáról beszélnénk. Ha 10 év alatt hozam a befektetés 30%-ot, akkor az évesítve 2,7%-os hozamnak felel meg. Ennyire egyszerű a dolog a hitelnél is.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.