4 áru, amit tavaly még személyi kölcsönből is megérte volna megvenni

4 áru, amit tavaly még személyi kölcsönből is megérte volna megvenni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-24
 

A hitelkamatok folyamatosan emelkednek, a termékek, amiket megvennénk sok esetben ennél jobban drágulnak. Mit jelent ez? A Bankmonitor szakértői ezt négy konkrét példával szemléltetik.

Az infláció mértéke áprilisban 9,5 százalék volt, vagyis átlagosan ennyivel drágultak a termékek egy év alatt hazánkban. A legolcsóbb személyi hitelek THM értéke jelenleg ezzel azonos mértékű. De mit jelenthet számodra ez az érdekes együttállás?

Önmagában az infláció egy átlagot fejez ki. Ha vásárolni szeretnél, akkor érdemes a kiszemelt áruk árváltozását megfigyelni. Az elmúlt évben például jelentősen, 15,6 százalékkal drágult az élelmiszerek ára. (Ezen belül a tojás 26,7 százalékkal, a baromfihús 29,5 százalékkal, a sajt 28,9 százalékkal drágult egyetlen év alatt.) Az élelmiszerek árával azonban felesleges összevetni a hitelköltségeket. Nem fogod személyi hitelből finanszírozni a nagybevásárlást.

Hirdetés

Hirdetés

Érdekesebb a tartós fogyasztási cikkek áremelkedése

A tartós fogyasztási cikkek árváltozása sokkal érdekesebb lehet számodra: életszerűbb az, hogy ezek közül valamit kölcsönből vásárolsz meg.

Kiválasztottunk négy terméket és ezek árváltozását vizsgáltuk meg az elmúlt évben:

  • A használt autók ára 14,7 százalékkal nőtt.
  • Az új személygépkocsik ára is jelentősen, 10,6 százalékkal emelkedett.
  • A szobabútorok 17,3 százalékkal drágultak.
  • A konyhabútorok sem maradtak le, azok ára 17,8 százalékkal növekedett.

Mennyit drágultak a tartós fogyasztási cikkek egy év alatt?

Mit jelent ez abban az esetben, ha egy évvel ezelőtt 4 millió forintért szerettél volna vásárolni? Ha kivártál, akkor jelenleg 420-710 ezer forinttal többet kellene kifizetned a kinézett termékért.

Még személyi hitelből is megérte vásárolni

Elképzelhető, hogy azért vártál, mert nem volt elegendő pénzed. Tegyük fel, hogy 2 millió forint megtakarításod volt és még 2 millió forint személyi hitel kellett a vásárláshoz. (Egy évvel ezelőtt a legolcsóbb kölcsön kamata 6,95 százalék volt, egy éves futamidőt választva 174 ezer forint kamatot kellett volna fizetni a 2 milliós hitelösszegre.)

Ha kivártál a vásárlással és gyűjtögettél, akkor azzal szembesültél, hogy a 420-710 ezer forinttal emelkedett közben a kinézett áru vételára. Ezzel szemben a 2 millió forint megtakarításod durván 75 ezer forinttal emelkedett. (A MÁP Pluszon – egy éve teljesen reális választás volt ez az alacsony kockázatú befektetések között – az első évben elérhető nyereség összege.)

Kivárni vagy hitelből vásárolni érte meg jobban egy évvel ezelőtt?

Ha tehát tavaly megvetted volna a kiszemelt termékeket, az azonnali lépés miatt összességében 175-463 ezer forintot nyerhettél volna attól függően, hogy melyik árucikket vásárolod meg.

A Bankmonitor szakértői felhívják a figyelmet egy nagyon fontos szempontra:

A szükséges hitel költségét a teljes vételár változásával érdemes összehasonlítani. Ha a vételárhoz képest a szükséges hitel összege alacsony, akkor a hitelköltség sem lesz jelentős. Az infláció, az áremelkedés viszont a teljes vételárra hat. Természetesen a meglévő megtakarítás is kamatozik, de ennek várható hozama elmarad mind a hitel költségeitől, mind az inflációtól.

Mi várható a jövőben?

A hitelkamatok érdemben emelkedtek egy év alatt: jelenleg 9,5 százalékos éves hitelköltség mellett lehetne kölcsönt felvenni. Az infláció jövőbeni alakulását természetesen nem látjuk biztosan előre, de van számos jel, ami azt mutatja, hogy a drágulás tartós lesz egyes szegmensekben:

  • A chip hiány miatt az autók ára várhatóan tovább emelkedik.
  • Az új autókra már hónapokat kell várni a vásárlóknak.
  • Az alapanyagok – például a fa és a fémek – drágulásának mérséklődésére sincs komoly esély a közeljövőben.
  • Az üzemanyagok drágulása – amelyet a háború és az orosz szankciók egyaránt táplálnak – várhatóan továbbra is fennmarad, ami a szállítási költségeket hajtja fel.

A jegybank az idei évre 7,5-9,8 százalékos inflációval számol. A fentebbi okok miatt jó eséllyel a korábbi példában szereplő áruk ára a korábban vártnál is nagyobb mértékben fog növekedni.

A megtakarítások hozama is emelkedik – például az idei évre 6,6 százalékos hozamot biztosít a PMÁP állampapír -, ez azonban még mindig elmarad a várható inflációtól. Éppen ezért a fenti, tavalyi évre vonatkozó számítások könnyen az elkövetkező évre is igaznak bizonyulhatnak.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés