Betöltés

4 kérdés a lakástakarékról, ami a leginkább izgatja most az embereket

szerző: Nagy Ildikó
2016-11-14

Nem magyar állampolgár vajon köthet-e azonos feltételekkel lakástakarék szerződést? Van-e olyan lehetőség, hogy a most megkötött szerződés egész éves díját egy összegben befizetve hamarabb felhasználható legyen a megtakarítás? Fel lehet-e venni a lejáratkori összeget hamarabb? Élettársamnak köthetek-e lakástakarékot? – folyamatosan érkeznek a kérdések a Bankmonitorhoz.

Nem csoda, hogy sok kérdés adódik a lakástakarékkal kapcsolatban, hiszen az egyik legkeresettebb megtakarítási termék. Ez az egyetlen államilag garantált befektetési lehetőség, amellyel 4 év alatt, havi 20 ezer forintot félre téve kockázatmentesen 10% feletti hozamot érhetsz el, ráadásul kamatadó és EHO mentes. A befizetésekre ugyanis annak 30%-ával egyező állami támogatás jár – évente maximum 72 ezer Ft –, amennyiben a lejáratkor valamilyen lakáscélra használod fel.

Nem magyar állampolgár vajon köthet-e azonos feltételekkel lakástakarék szerződést?

Igen, köthet. Szükséges hozzá Magyarországon bejelentett lakcím, valamint adóazonosító jel, de állampolgárságra vonatkozóan nincs kitétel. Köthet szerződést bevándorolt, menekült, Magyarországon letelepedett külföldi is, és ugyanúgy az alábbi feltételekkel elérhető lakástakarékot kötheti meg.

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Ha előre fizetem a teljes összeget, hamarabb felhasználható a megtakarítás?

Nem. Bár az előre fizetés megengedett, ettől még ugyanúgy ki kell várni az adott lakástakarék megtakarítási idejét + 3 hónap kiutalási időszakot a felhasználáshoz. A megtakarítási időszak minimum 4 év (egyes lakástakarékoknál ez 45 + 3 hónap, míg másoknál 48 + 3 hónap vagy 49 + 3 hónap), maximum pedig 10 év (szintén pár hónap eltérés lehet az ajánlatok között).

Előre fizetni maximum az adott éves összeget érdemes, mivel az állami támogatást évente számolják el. A maximális állami támogatás 240 000 Ft éves befizetésre jár, így hiába takarítanál meg ennél többet, a többlet befizetésre nem járna támogatás, csak a betéti kamat. A soron következő évben pedig szintén nem kapnál állami támogatást az előző évről maradt többletre, mivel a támogatás mindig csak az adott év befizetéseire számolható el.

Fel lehet-e venni a lejáratkori összeget hamarabb?

Kizárólag kölcsön formájában, és egyelőre csak két lakástakaréknál, a Fundamenta Lakáskasszánál, valamint az OTP Lakástakaréknál.

Élettársamnak köthetek-e lakástakarékot?

Ez a kérdés azért merülhet fel, mert a lakástakarékra járó állami támogatás családon belül többszörözhető. Ugyanannak a személynek egyszerre csak egy lakástakarék szerződésre jár állami támogatás, de ha úgy köt szerződést, hogy azokon eltérő családtagok a kedvezményezettek, akkor mindegyikre jár (amennyiben a családtagoknak nincs párhuzamosan szerződésük).

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha 3 szerződést kötsz, és kettőn valamely családtagodat jelölöd meg kedvezményezettnek, akkor mind a háromra jár az állami támogatás. Ezek a családtagok azonban kizárólag közeli hozzátartozók lehetnek, és ebbe a körbe NEM tartoznak bele az élettársak.

1 Hozzászólás

 1. Bak Imre

  Tisztelt Cím!

  A kérdésem a következő:

  Ha édesapám nevére kötök lakástakarékot pl. 4 évre, aki 81 éves és a megtakarítási időszak alatt ne adj isten elhalálozna mi történik. Több gyermeke van, nekem a saját nevemen van lakástakarék, a többi tesómnak is van. Ki viheti tovább a lakástakarékot.

  Szíves tájékoztatásukat előre is megköszönve!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.