5 élethelyzet, amikor személyi kölcsönből érdemes felújítani a lakásunkat

5 élethelyzet, amikor személyi kölcsönből érdemes felújítani a lakásunkat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-07-13
 

A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján a nagyobb összegű személyi kölcsönök egy jelentős részét lakásfelújításra, korszerűsítésre fordítják az adósok. De miért ezt a megoldást választják az igénylők, amikor van lakáshitel is hasonló célra, ráadásul az ingatlan fedezet miatt ezek jellemzően olcsóbbak is? Összeszedtünk 5 okot, ami miatt mégis jobban megérheti a személyi hitel ilyenkor.

A személyi kölcsönök kamata is jelentősen csökkent az elmúlt években, ez azonban igaz a lakáshitelekre is, nem mindegy azonban az áresés mértéke. Éppen ezért megnéztük, hogy jelenleg milyen feltétellel tudnánk 3 millió forintot 6 éves futamidőre felvenni a két konstrukcióban.

Mennyivel olcsóbb egy lakáshitel, mint egy személyi kölcsön?

A Bankmonitor kalkulátoraival kiválasztottunk – 400 ezer forint havi jövedelem beállítása mellett – egy-egy átlagosnak tekinthető lakáshitel és személyi kölcsön ajánlatot. A személyi kölcsönnél csalóka az induló költségek nagysága, mert jelenleg idén év végéig 5,75%-os THM maximummal lehet fedezetlen hitelt igényelni.

Emiatt kezdetben 200 forinttal, jövő évtől azonban már 3 ezer forinttal kellene többet fizetnünk havonta, így 6 év alatt összességében 180 ezer forint a különbség a két konstrukcióra fizetendő teljes összeg között. Ez már látható mértékű pénzügyi előny, a kérdés csak az, hogy mi ennek az ára?

Hirdetés

Hirdetés

1. Jóval gyorsabban megkaphatjuk a személyi kölcsönt

Míg a szükséges hitelösszeget személyi kölcsönből jelenleg 5-7 nap alatt kaphatjuk meg, addig egy lakáshitel igénylése eltarthat akár 6-8 hétig is. Ez érthető, hiszen az ingatlanfedezet értékelése, a szükséges plusz dokumentumok ellenőrzése több időt vehet igénybe.

Ha sürgősen pénzre van szükségünk, akkor érdemes személyi kölcsönt igényelnünk, hiszen jóval gyorsabban megkaphatjuk az összeget, így nem csúszhatunk le semmilyen határidőről. De előfordulhat egy felújításnál az is, hogy váratlanul plusz pénzre van szükségünk? A legtöbben előre megtervezik, hogy mikor állnak neki a munkálatoknak, az mennyi ideig fog tartani és mennyi pénzbe fog kerülni. Akkor hogyan tekinthetünk erre, mint váratlan kiadásra?

2. Jelentősen megemelkedtek a költségek az eredeti tervekhez képest

A felújítást mindenki megtervezi, mégis kapcsolódhat hozzá számos váratlan kiadás: előfordulhat például, hogy a költségek jelentősen megemelkednek. Ez az elmúlt időszak építési költségeinek alakulását ismerve nem is lenne olyan meglepő.

Arra is van példa, hogy a kivitelező rosszul becsülte meg a munkálatok költségét, így a szükséges összeg a felújítás kezdetére jelentősen megemelkedik – megdrágulhat például a munkaerő, az alapanyag. Ha nem áll rendelkezésünkre a különbözet, akkor vagy elhalasztjuk a teljes korszerűsítést, vagy megpróbáljuk más forrásból megfinanszírozni azt. Ilyen esetben jó megoldás lehet egy személyi kölcsön, amelyet gyorsan megkaphatunk, emiatt nem csúsznánk a beruházással.

3. Előkerülnek rejtett hibák a munkálatok során

Sokszor már csak a felújítás során derülnek ki olyan újabb problémák, melyeket érdemes lenne már most kijavítani, kiküszöbölni. Például a bontási munkálatok közben derül ki, hogy mennyire elöregedett a villanyvezeték a lakásban, de akár a járólap cseréje során is szembesülhetünk azzal, hogy alatta nem megfelelő minőségű – vagy épp tönkrement – aljzat található.

Ezek a rejtett hibák jelentősen megnövelhetik a kivitelezői költségeket. Ha nincs megfelelő tartalékunk ezek finanszírozására, akkor valamilyen gyorsan elérhető forrásra van szükségünk, a munkálatok ugyanis nem állhatnak le.

4. A munkálatok megkezdése után már nem lehet fedezet az ingatlan

A fentiektől függetlenül dönthetnénk úgy is, hogy a munkálatok megkezdését követően – a megemelkedő költségek, rejtet hibák miatt – igényelnénk felújítási hitelt. Erre azonban sok esetben már nem is lenne lehetőségünk.

A fedezetként felajánlott lakásnak ugyanis lakhatónak kell lennie és megfelelő komfortfokozattal szükséges rendelkeznie. Ha mi már elbontottuk a a fürdőt, kiszedtük a nyílászárókat, vagy épp a tetőszerkezet felújításának álltunk neki, akkor a pénzintézet könnyen mondhatja azt, hogy lakásunkat nem fogadja el egy hitel mögé biztosítékként. Ha nincs másik ingatlanunk, akkor pedig nem is tudnánk lakáshitelt igényelni, így marad végső megoldásként a személyi kölcsön.

5. Nem szeretnénk a dokumentumok, igazolások beszerzésével bajlódni

Egy személyi kölcsön igényléséhez elégséges lehet a jövedelmünket leigazolnunk megfelelő formában, egy lakáshitelnél azonban a bank a fedezeti ingatlan tulajdoni lapját is bekéri minden esetben.

Felújítási célú kölcsönnél a bank rendszeresen kér konkrét költségvetést, ami tartalmazza az elvégzendő munkálatokat és az arra szánt összeget. Ráadásul a bankok jellemzően elvárják azt is, hogy utólagosan valamilyen formában igazoljuk le – ez megtörténhet értékbecsléssel, számlák benyújtásával -, hogy a tervezett munkálatokat elvégeztük. Ez mindkét hitelkonstrukciónál szükséges, ugyanakkor ezeket akár meg is lehetne úszni.

Hiszen mindkét konstrukció igényelhető szabad célra, ebben az esetben nem szükséges a felújításról semmilyen dokumentumot benyújtanunk. Ami a nagy különbség: míg személyi kölcsönt jellemzően azonos feltételekkel lehet elvenni felújítási és szabad célra, addig a szabad célú jelzáloghitelek drágábbak.

Gondoljuk át előre, hogy mit szeretnénk!

Természetesen egy lakáshitelnek számos előnye lehet egy személyi kölcsönnel szemben, ezért mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy melyik konstrukció ideális a számára. Ugyanakkor érdemes egy komolyabb felújítás, korszerűsítés előtt alaposan mérlegelni a lehetőségeket. Vegyük számba milyen munkálatokat szeretnénk elvégezni, egyeztessünk a mesteremberekkel, készítsünk költségvetést. Vegyük számba saját anyagi lehetőségeinket, valamint azt, hogy mennyi hitelre volna ezen felül még esetleg szükségünk. Hitelt igényelni az utolsó pillanatban – netán már a munkálatok megkezdését követően – ugyanis már nem igazán szerencsés.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés