5 fontos döntési szempont, ha most keresel bankszámlát!

5 fontos döntési szempont, ha most keresel bankszámlát!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-31
 

A bankszámla ma már mindennapi életed szerves részét képezi. Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy mindegy, melyik banknál nyitod meg, vezeted a számládat. Évente több tízezer forintot spórolhatsz egy jó döntéssel, ráadásul egyéb nehézségeket is kiküszöbölhetsz az ideális megoldás megtalálásával.

1. Mire használnád a bankszámládat?

Először azzal kell tisztában lenned, hogy mire is használnád a bankszámládat: egyáltalán nem mindegy, hogy milyen megbízásokat indítanál róla. Ezek a dolgok befolyásolhatják a választott csomag havi díját is, így meghatározzák, melyik a számodra legkedvezőbb ajánlat.

Tudnod kell a bankszámláddal kapcsolatban:

  • Mennyi jóváírás érkezne a számlára havonta?
  • Szeretnél bankkártyát is a számládhoz? (Vásárolnál bankkártyával, vennél fel készpénzt ATM-ből?)
  • Mennyi készpénzt szeretnél felvenni havonta, összesen hány alkalommal?
  • Hány átutalási megbízást adnál meg havonta, összesen mekkora összegben?
  • Lenne állandó átutalásod, csoportos beszedési megbízásod?
  • Miről szeretnél értesítéseket kapni? (Átutalásokról, vásárlásokról, kártyás tranzakciókról…)

Ezekre a kérdésekre tudnod kell a választ már a számlakeresés előtt. Például teljesen más szempontokat kell szem előtt tartanod abban az esetben, ha a mindennapi pénzügyek lebonyolítására keresnél egy számlát, mintha mindössze havonta egy nagyobb összeg fogadása és tovább utalása lenne a célod. (Utóbbi esetben szinte kizárólag az átutalási költségek lesznek lényegesek számodra.)

Hirdetés

Hirdetés

2. Hogyan alakulnak a számlaköltségek?

Nyilván az egyik legfontosabb szempont az, hogy mennyit kell fizetned majd havonta a számládra. Itt pedig nem csak az a lényeges, hogy mennyi a választott csomag alapija, a legfontosabb elem az, hogy összességében a megbízásokra, értesítésekre, a számlavezetésre mennyit kell havonta fizetned. Éppen ezért fontos az, hogy mire használnád, miért nyitnád a számládat.

Az egyes banki ajánlatok között jelentős eltérések lehetnek: akár havi több 10 ezer forintot is fizethetsz a bankodnak úgy, hogy teljesen ingyenes bankszámlát is találhatnál.

Tegyük fel, hogy a mindennapi pénzügyeid intézésére szeretnél egy számlát, melyről a következő dolgokat intéznéd:

  • A havi jóváírás 250 ezer forint lenne.
  • Havi két alkalommal, összesen 100 ezer forint összegben vennél fel készpénzt bankautomatából.
  • Havi 4 átutalást indítanál netbankon keresztül, összesen 40 ezer forint összegben.
  • 2 darab csoportos beszedési megbízás is teljesülne a számláról, összesen 15 ezer forint összegben.
  • Bankkártyás vásárlás is lenne havi 30 ezer forint értékben.

Éves bankszámlaköltségek az első két év átlagos kiadásai alapján

Ezekkel a szokásokkal akár teljesen ingyenesen bankszámlát is találnál, de akad olyan csomag is, amelyre közel 20 ezer forintot kellene évente fizetned. (Az ingyenességnek több feltétele is lehet, erről korábbi cikkünkben olvashatsz.)

Vagyis egy jó döntéssel több ezer forintot spórolhatsz a bankszámládon is. Természetesen a konkrét szokásaidnak megfelelő számlát kell találnod. Ebben segítségedre lehet a Bankmonitor bankszámla keresője, amely a megadott szokásaid alapján listázza ki az ajánlatokat.

3. Nézd meg, hogy min érdemes változtatnod!

A fentitek alapján már megtalálhatod a céljaidnak, szokásaidnak megfelelő számlát. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne tudnád még jobban lefaragni a kiadásaidat. Saját szokásaidat is érdemes felülvizsgálnod.

Néhány apróbb változtatással több ezer forintot spórolhatsz:

  • Ha a díjmentes két készpénzfelvétel helyett háromszor vennél fel pénzt automatából, akkor az éves költségek 3-4 ezer forinttal is megemelkedhetnek.
  • Ha átutalásaidat személyesen a bankfiókban intéznéd, akkor az éves bankszámla díjaid 15-20 ezer forinttal is megemelkedhetnek. (Havi négy átutalási megbízással számolva.)
  • Ha az értesítéseket SMS-ben és nem push üzeneteben kéred, akkor értesítésenként 20-30 forintot is fizethetsz. Ez havi 15 üzenet esetében bizony 4-5 ezer forintos éves kiadást jelenthet. (Fontos tudnod, hogy nem minden banknál érhető jelenleg el a push noti szolgáltatás.)

Szokásaid minimális változtatásával akár több ezer, tízezer forintot spórolhatsz évente. Ezzel akár egy teljesen ingyenes bankszámlád is lehetne.

4.  Milyen kiegészítő szolgáltatások kapcsolódnak a számlához?

Ezek a szolgáltatások nem is feltétlenül kiegészítők. Sokszor maga a számla tekinthető kiegészítő elemnek az adott banki termék mellett. Például lehet már lakáshiteled, személyi kölcsönöd, amelyhez nyitottál az adott banknál számlát is.

Elképzelhető, hogy a jelenlegi hiteled kedvezményes kamatához feltétel volt a számlanyitás és ahhoz kapcsolódóan meghatározott havi jóváírás vállalása. Sok esetben azonban az új csomag kedvezményes díjainak is feltétele egy adott összegű jóváírás teljesítése.

Nem feltétlenül tudod teljesíteni mindkét számlán a feltételeket. Ebben az esetben azt kell megvizsgálnod, hogy megéri-e a feltételek nélkül megnyitnod az új számlát. Illetve azt is át kell gondolnod, hogy a hiteledet nem lenne-e érdemes egy másik pénzintézethez átvinned, azaz meglévő kölcsönöd kiváltanod. Így esetleg a hitel költségein és a bankszámla díjain is spórolhatsz.

5. A pénzben nem kifejezhető elemekről sem szabad megfeledkezni

Vannak egy bankválasztásnál, számlanyitásnál olyan szempontok is, amelyeket nem igazán lehet pénzben kifejezni. Ezekről sem szabad azonban megfeledkezni. Sokszor inkább több ezer forinttal többet fizetnél ki évente csak azért, hogy ezek az elvárásaid teljesüljenek.

Ilyen szempont lehet a bankfiók, bankautomaták elhelyezkedése a környékeden. Jellemzően a saját automatából olcsóbban lehet pénzt felvenni, éppen ezért lényeges szempont lehet az, hogy hol található a kiválasztott pénzintézetnek automatája. Nem biztos, hogy pár száz forint megspórolásáért hajlandó lennél minden készpénzfelvételkor több kilométert utazni. (Arról nem szabad megfeledkezni, hogy a két díjmentes készpénzfelvétel nem csak a számlavezetőd saját ATM-jének használatakor érvényesíthető. Gyakorlatilag bármely hazai automata használatakor ingyen juthatsz a pénzedhez havi két alkalommal összesen 150 ezer forint összeghatárig.)

Nem mindegy az sem, hogy milyen az adott pénzintézet netbankja, mobil applikációja. Az gyakorlatilag minden pénzintézetnél kijelenthető, hogy a megbízásaidért kevesebbet kell fizetned, ha valamilyen elektronikus csatornán keresztül adod meg azokat. Éppen ezért nagyon is lényeges lehet, hogy az adott szolgáltatást mennyire könnyen tudnád használni, milyen típusú megbízásokat tudnál megadni a mobilodon vagy a netbankodon keresztül. Megérhet pár száz forintot az, ha a szolgáltatást könnyen tudod kezelni és mindent pár kattintással el tudsz intézni.

Összegzés

Ha ezt az 5 szempontot átgondolod és körültekintően választasz, akkor egy számodra megfelelő, igen olcsó bankszámlád lehet. A számlaköltségek összehasonlítására érdemes lehet a Bankmonitor bankszámla kalkulátorát használnod.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés