Betöltés

5 kérdés a lakástakarékról, ami senkit sem hagy nyugodni

szerző: Nagy Ildikó
2017-03-02

Nagy az érdeklődés a 30%-os állami támogatást biztosító lakástakarékok iránt, és ezzel együtt a kérdések is záporoznak a Bankmonitorhoz. Most azokat az olvasói kérdéseket gyűjtöttük össze, amelyek minden lakástakarékra vonatkoznak, azaz általánosan érvényesek a felhasználással, szerződésmódosítási lehetőségekkel kapcsolatban.

 1. Lejárat után mennyi idő áll rendelkezésemre, hogy elköltsem az összeget?

Kis túlzással bármennyi. Lejáratkor, azaz a megtakarítási időszak végén értesítőt küld a lakástakarék. Ekkor lehet nyilatkozni arról, kinek a lakáscéljára, melyik lakásra és pontosan milyen célra szeretnéd felhasználni az összeget. Ekkor kell azt is jelezni, hogy igényt tartasz-e a lakáskölcsön részre, vagy csak az állami támogatással növelt megtakarításaidat szeretnéd elkölteni.

Amennyiben nem jelzel vissza a lakástakaréknak, vagy azt jelzed, hogy még nincs megfelelő lakáscél, akkor fizetheted tovább a megtakarítást, vagy szimplán parkoltathatod a pénzed a lakástakaréknál. Ha tovább fizeted, ugyanúgy megkapod az állami támogatást a további befizetésekre is, hiszen ez maximum 10 évig jár. Ha csak parkoltatod a pénzt, akkor csak a betéti kamatokkal gyarapodik az egyenleged.

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor
 1. Mik lehetnek egész pontosan lakás célok?

A lakástakarékban összegyűjtött pénzt állami támogatással együtt az alábbi lakáscélokra használhatod fel:

 1. új vagy használt lakás megvásárlása
 2. építés, bővítés
 3. korszerűsítés, felújítás
 4. meglévő lakáshitel visszafizetése
 5. szilárd burkolatú út, kerítés, járda, áram-, gáz-, vízvezeték, szennyvízcsatorna, csapadékvíz-elvezető csatorna, árok, központi fűtés, informatikai hálózati kapcsolat (telefon, kábeltelevízió, internetelérés kiépítése, szerelése, javítása,
 6. vagy akár nyugdíjasházban lakáshasználati jog megvásárlása. https://bankmonitor.hu/cikk/milliokat-fizethet-az-idosek-otthonaert-de-a-lakastakarek-itt-is-besegit/

Fontos, hogy a szóban forgó ingatlan kizárólag lakás, családi ház, vagy tanya ingatlan lehet. Azaz például üdülőre nem tudod elkölteni. A fenti lakáscélok bármelyik közeli hozzátartozód lakáscéljai lehetnek, azaz a te lakástakarékod felajánlhatod a családtagjaidnak, és fordítva is lehetséges.

 1. Ha a lejáratkor nincs kilátásban semmilyen lakáscél, van-e lehetőség a szerződés hosszabbítására?

Igen. A lakástakarék rugalmasan változtatható az aktuális élethelyzetnek megfelelően. Ez azt jelenti, hogy mind a havi fizetendő összeget, mind a futamidőt módosíthatod a megtakarítási időszak alatt, csökkentheted és növelheted is.

Amennyiben a havi összeget, vagy a megtakarítási időszakot növeled, úgy a magasabb szerződéses összeg miatt (ami a saját befizetés, állami támogatás, betéti kamat, valamint a lakáskölcsön összege) ki kell fizetned a különbözetre eső számlanyitási díjat.

Egy példán keresztül: kötsz egy havi 20 ezer forintos, 4 éves lakástakarékot, amelynek a számlanyitási díja 25 000 Ft. A lejáratkor nem tudod elkölteni még a pénzt, és úgy döntesz, meghosszabbítod a szerződést 6 évesre, aminek a számlanyitási díja 40 000 Ft. Ekkor a szerződésmódosításért 40 000 – 25 000 = 15 000 Ft módosítási díjat kell fizetned, plusz adott esetben egy pár ezer forintos adminisztrációs költséget.

 1. Hosszabbítás esetén milyen futamidő periódusok jöhetnek szóba?

A megtakarítási időszak hossza lehet 4, 5, 6, 8, és 10 év. Az egyes lakástakarék ajánlatok között van minimális különbség abban a tekintetben, hogy ezek pontosan hány hónaposak. Például a 4 éves módozatok egyik helyen 45 hónap befizetést írnak elő, míg máshol 48, vagy 49 hónapot. Ennyi mozgástere van a lakástakaréknak, ugyanis a lényeg, hogy a megtakarítás a kiutalási időszakkal együtt érje el a legalább 4 évet. A kiutalási időszak jelenleg 3 hónap, ami azt jelenti, hogy a lejáratkor ennyi idő alatt utalják ki ténylegesen az összeget az általad megjelölt lakáscélra.

 1. A megtakarításhoz kérhető kölcsönt mind fel kell vennem?

Nem. A lakáskölcsön részről teljesen le is lehet mondani, illetve nem muszáj a teljes összeget felvenni. Pár százezer forintos összegnél még ingatlan fedezetet sem feltétlen kérnek, milliós kölcsönösszeg esetén viszont a lakásra, házra bejegyzésre kerül a jelzálog. Fontos, hogy ha kéred is a kölcsönt, az nem alanyi jogon jár! Azaz jövedelmet is igazolnod kell és hitelképességi vizsgálatot is végeznek.

3 Hozzászólás

 1. Petrik Péter

  Kérdésem : 45 hónapra kötött LTP-nk van. Az időszak felénél járunk, de a korunk miatt szeretnénk most elvégezni a felújítási munkákat. Ehhez áthidaló kölcsönt tudnánk igénybe venni úgy, hogy ne veszítsük el az állami támogatást. Ezzel az a probléma, hogy ennek minimális összege 1 millió forint, vagyis duplája az LTP-nk teljes összegének. Ennyi összeget azonban 4 hónap alatt nem tudunk elkölteni a lakásunkra, csak indokolatlanul. Kérdésem, az áthidaló kölcsön összege miért nem igazodik az LTP összegéhez, esetünkben 5-600 ezer forinthoz ? Köszönöm.

 2. Sándor

  … a szimplán parkoltatott pénz esetén, milyen költséggel kell számolni?

 3. Géza

  Csatlakozom Sándor kérdéséhez, illetve annyival egészíteném ki a dolgot, hogy vajon mi értelme van a 3-4. pontokban részletezett költséggel terhelt hosszabbításoknak, ha ingyen lehet tovább fizetni?

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Szabadulj meg a lakáshiteled kockázatától!

2018. 10. 25.

A régebben felvett lakáshitelek kiváltása sok esetben nagyon aktuálissá vált. Ennek legjobb példája a változó kamatozású lakáshitelek hosszabb kamatperiódusra cserélése. Sok pénzt spórolhatunk meg, ha a korábbi változó kamatozású hitelünket...

Ennyire kelendő a lakáshitel a magyarok körében

Mind a mennyiség, mind az átlagérték tekintetében nőttek a lakáshitelek mutatói 2018 első felében. A számok masszív növekedést mutatnak mindegyik szegmensben, de kétségtelenül a használt lakások vásárlására fordítjuk a legtöbb...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.