5 kérdés a lakástakarékról, ami senkit sem hagy nyugodni

szerző: Nagy Ildikó
2017. 03. 02.

Nagy az érdeklődés a 30%-os állami támogatást biztosító lakástakarékok iránt, és ezzel együtt a kérdések is záporoznak a Bankmonitorhoz. Most azokat az olvasói kérdéseket gyűjtöttük össze, amelyek minden lakástakarékra vonatkoznak, azaz általánosan érvényesek a felhasználással, szerződésmódosítási lehetőségekkel kapcsolatban.

 1. Lejárat után mennyi idő áll rendelkezésemre, hogy elköltsem az összeget?

Kis túlzással bármennyi. Lejáratkor, azaz a megtakarítási időszak végén értesítőt küld a lakástakarék. Ekkor lehet nyilatkozni arról, kinek a lakáscéljára, melyik lakásra és pontosan milyen célra szeretnéd felhasználni az összeget. Ekkor kell azt is jelezni, hogy igényt tartasz-e a lakáskölcsön részre, vagy csak az állami támogatással növelt megtakarításaidat szeretnéd elkölteni.

Amennyiben nem jelzel vissza a lakástakaréknak, vagy azt jelzed, hogy még nincs megfelelő lakáscél, akkor fizetheted tovább a megtakarítást, vagy szimplán parkoltathatod a pénzed a lakástakaréknál. Ha tovább fizeted, ugyanúgy megkapod az állami támogatást a további befizetésekre is, hiszen ez maximum 10 évig jár. Ha csak parkoltatod a pénzt, akkor csak a betéti kamatokkal gyarapodik az egyenleged.

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
 1. Mik lehetnek egész pontosan lakás célok?

A lakástakarékban összegyűjtött pénzt állami támogatással együtt az alábbi lakáscélokra használhatod fel:

 1. új vagy használt lakás megvásárlása
 2. építés, bővítés
 3. korszerűsítés, felújítás
 4. meglévő lakáshitel visszafizetése
 5. szilárd burkolatú út, kerítés, járda, áram-, gáz-, vízvezeték, szennyvízcsatorna, csapadékvíz-elvezető csatorna, árok, központi fűtés, informatikai hálózati kapcsolat (telefon, kábeltelevízió, internetelérés kiépítése, szerelése, javítása,
 6. vagy akár nyugdíjasházban lakáshasználati jog megvásárlása. https://bankmonitor.hu/cikk/milliokat-fizethet-az-idosek-otthonaert-de-a-lakastakarek-itt-is-besegit/

Fontos, hogy a szóban forgó ingatlan kizárólag lakás, családi ház, vagy tanya ingatlan lehet. Azaz például üdülőre nem tudod elkölteni. A fenti lakáscélok bármelyik közeli hozzátartozód lakáscéljai lehetnek, azaz a te lakástakarékod felajánlhatod a családtagjaidnak, és fordítva is lehetséges.

 1. Ha a lejáratkor nincs kilátásban semmilyen lakáscél, van-e lehetőség a szerződés hosszabbítására?

Igen. A lakástakarék rugalmasan változtatható az aktuális élethelyzetnek megfelelően. Ez azt jelenti, hogy mind a havi fizetendő összeget, mind a futamidőt módosíthatod a megtakarítási időszak alatt, csökkentheted és növelheted is.

Amennyiben a havi összeget, vagy a megtakarítási időszakot növeled, úgy a magasabb szerződéses összeg miatt (ami a saját befizetés, állami támogatás, betéti kamat, valamint a lakáskölcsön összege) ki kell fizetned a különbözetre eső számlanyitási díjat.

Egy példán keresztül: kötsz egy havi 20 ezer forintos, 4 éves lakástakarékot, amelynek a számlanyitási díja 25 000 Ft. A lejáratkor nem tudod elkölteni még a pénzt, és úgy döntesz, meghosszabbítod a szerződést 6 évesre, aminek a számlanyitási díja 40 000 Ft. Ekkor a szerződésmódosításért 40 000 – 25 000 = 15 000 Ft módosítási díjat kell fizetned, plusz adott esetben egy pár ezer forintos adminisztrációs költséget.

 1. Hosszabbítás esetén milyen futamidő periódusok jöhetnek szóba?

A megtakarítási időszak hossza lehet 4, 5, 6, 8, és 10 év. Az egyes lakástakarék ajánlatok között van minimális különbség abban a tekintetben, hogy ezek pontosan hány hónaposak. Például a 4 éves módozatok egyik helyen 45 hónap befizetést írnak elő, míg máshol 48, vagy 49 hónapot. Ennyi mozgástere van a lakástakaréknak, ugyanis a lényeg, hogy a megtakarítás a kiutalási időszakkal együtt érje el a legalább 4 évet. A kiutalási időszak jelenleg 3 hónap, ami azt jelenti, hogy a lejáratkor ennyi idő alatt utalják ki ténylegesen az összeget az általad megjelölt lakáscélra.

 1. A megtakarításhoz kérhető kölcsönt mind fel kell vennem?

Nem. A lakáskölcsön részről teljesen le is lehet mondani, illetve nem muszáj a teljes összeget felvenni. Pár százezer forintos összegnél még ingatlan fedezetet sem feltétlen kérnek, milliós kölcsönösszeg esetén viszont a lakásra, házra bejegyzésre kerül a jelzálog. Fontos, hogy ha kéred is a kölcsönt, az nem alanyi jogon jár! Azaz jövedelmet is igazolnod kell és hitelképességi vizsgálatot is végeznek.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Petrik Péter

  Kérdésem : 45 hónapra kötött LTP-nk van. Az időszak felénél járunk, de a korunk miatt szeretnénk most elvégezni a felújítási munkákat. Ehhez áthidaló kölcsönt tudnánk igénybe venni úgy, hogy ne veszítsük el az állami támogatást. Ezzel az a probléma, hogy ennek minimális összege 1 millió forint, vagyis duplája az LTP-nk teljes összegének. Ennyi összeget azonban 4 hónap alatt nem tudunk elkölteni a lakásunkra, csak indokolatlanul. Kérdésem, az áthidaló kölcsön összege miért nem igazodik az LTP összegéhez, esetünkben 5-600 ezer forinthoz ? Köszönöm.

  2017.03.02.08:51

 2. Sándor

  … a szimplán parkoltatott pénz esetén, milyen költséggel kell számolni?

  2017.03.07.08:34

 3. Géza

  Csatlakozom Sándor kérdéséhez, illetve annyival egészíteném ki a dolgot, hogy vajon mi értelme van a 3-4. pontokban részletezett költséggel terhelt hosszabbításoknak, ha ingyen lehet tovább fizetni?

  2017.03.07.10:49

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!

2018. 06. 14.

„Jelenleg Angliában élek és dolgozok, ugyanakkor augusztusban költözök és szeretnék lakástakarékot kötni a félretett pénzemből. Értelemszerűen, ha hazaköltözök, akkor egy ideig nem lesz bejelentett munkám, mert van spórolt pénzem és...

LTP: több állami támogatást akarok, de van egy bibi

2018. 06. 05.

„Amennyiben az adószámom már foglalt, akkor közeli hozzátartozóm adószámát felhasználva indíthatok új szerződést? Milyen kötelezettségekkel jár ez az eljárás az adószám tulajdonosára nézve?” Egy érdeklődőtől kaptuk a kérdést, amit egy...

Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra

2018. 06. 01.

Sokan szeretnének lakást vásásrolni, de egyelőre nem tudják biztosítani a szükséges önerőt a hitelfelvételhez. Most megmutatjuk, hogy a lakástakarékkal miként kerülhet az ember közelebb az álmához. Nem könnyű a dolgunk...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.