Betöltés

Milliókat fizethet az idősek otthonáért, de a lakástakarék itt is besegít!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-02-13

Néhány éve gyakorlat itthon, hogy az idősek otthonában a komfortosabb lakhatásért pénzt kérnek az intézmények, aminek mértéke pár százezer forinttól a milliós összegekig terjed. A Bankmonitor körkérdése alapján a lakástakarékban gyűjtött pénzt is felhasználhatjuk ilyen formában, bár vannak buktatók, amikre figyelni kell.

Napjaink legnépszerűbb megtakarítási formája a lakástakarékpénztár, ami annak fényében nem meglepő, hogy itt érhetünk el egyedül 10 százalék feletti hozamot, teljesen garancia mellett. A befizetésekre vonatkozó 30 százalékos állami támogatás (aminek plafonja 72 ezer forint) miatt jelenleg 1,3 millió elő szerződés van, de további százezrek használhatnák ki lakáscéljuk megvalósítására ezt a konstrukciót, ha az előrejelzéseknek hinni lehet.

A lakástakarék kellően széles körben felhasználható, kezdve a lakásvásárlástól és építéstől egészen a lakáshitel előtörlesztéséig gyakorlatilag mindenre. Sőt, olyan különleges célra is felhasználható az összegyűjtött összeg, amikor bérleti jogot vagy lakhatási jogot vásárolunk, hogy idős korunkban ne maradjunk egyedül.

A hivatalos szabályok szerint a nyugdíjasházakban megváltható a lakástakarékkal is az élethosszig tartó bérleti jog, ami azért jelent nagy segítséget, mert a Bankmonitor gyűjtése szerint egy kisebb apartmanért is 3 millió forintot fizethet be, de egy 30 négyzetméteres lakrész akár 7,5 millió forintot érhet. Összehasonlításként, havi 20 ezer forint félretevése mellett az állami támogatással együtt 5 év után a lakástakarékban 1,5 millió forint gyűlhet össze, ami hitellel együtt 3,5 millió forintra nő.

A nyugdíjasház esetében olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az egészségünk nem romlott meg, azonban vagy túl drágának tartjuk az ingatlanunk fenntartását, vagy csak szeretnénk olyan környezetben élni, ahol más szépkorúakkal találkozhatunk, így nem maradunk egyedül. Az ellátás havi költséget a nyugdíjunk egy része fedezi, amiből napi háromszori étkezés, az esetleges orvosi rendelés, akár mosás és vasalás is benne érthető.

A szabályok alapján nem egyértelmű, hogy az idősek otthonábra is felhasználhatjuk a lakástakarékot, ezért is járunk ennek a következőkben utána. Ekkor már a nyugdíjas egészsége megromlott, legalább napi 4 órás ellátásra szorul, viszont tartós korházi ellátásra nincs szüksége. 2015-ben vezették be, hogy lehet kérni egyszeri belépési díjat – az állami és magán – intézményekben a magasabb komforttal rendelkező helyekért, ami egyes esetekben több millió forintba is kerülhet. Ha nem tudunk fizetni, akkor az átlagos ellátásban lehet részünk ingyenesen, viszont ekkor mással is meg kell osztanunk a szobánkat és kinti, folyosón lévő mosdó áll rendelkezésünkre.

Nézd meg személyre szabottan, hogy melyik lakástakarék lenne számodra a legjobb!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

A kapott válaszok alapján ez is belefér

A nyugdíjasházakban alkalmazott bérleti jog, valamint az idősek otthonában kivetett egyszeri belépési díj mögöttes tartalma véleményünk szerint nagyon hasonló, mert hozzáférést nyújt egy magasabb fokot képviselő lakhatási szolgáltatáshoz. Attól még, hogy eltérő fogalmat használnak rá, a tartalom számít és ezt erősítették meg megkeresésünkre a lakástakarékpénztárak is.

A kapott válaszok alapján azt mondhatjuk, hogy valóban az idősek otthonának egyszeri belépési díjára is felhasználható a lakástakarék megtakarítás. Azt mindenképpen tudnunk kell, hogy azért érdemes előre néhány intézményt megkeresni, ugyanis előfordulhatnak olyan akadályok, melyek mégiscsak meghiúsítják az üzletet.

Az egyik lakástakaréktól azt tudtuk meg, hogy nagyon ritkán előfordult olyan eset, amikor az egyik időseket gondozó intézmény csak készpénzt fogadott volna el, az utalást valami miatt nem engedte. A lakástakarék ilyenkor nem tud mit csinálni, hiszen a tulajdonosnak nem adhatja oda készpénzben az összeget, az általános gyakorlat az, hogy a számlatulajdonos a pénzmozgásban nem szerepel, a lakástakarék közvetlenül az intézmények utalja át a szükséges összeget.

Egy másik lakástakaréktól azt az információt kaptuk, hogy ha az idősek otthonában akarjuk az emelt lakhatási csomagot megváltani, akkor a megkötött szerződések egyikében mindenképpen szerepeljen, hogy az egyszeri belépési díjat a jogosult élete végéig tartó használati jogcímen fizettük ki. A jogszabályokban ez használatos, vagyis ha a szerződésekbe is ez kerül bele, akkor már semmi akadálya nem lesz az elszámolásnak.

A fenti ábra is jól mutatja, hogy ha célzottan nyugdíjas otthonba való felhasználás miatt döntenénk a lakástakarék mellett, akkor előtte az átlagosnál is több információt gyűjtsünk be, mert lehetnek olyan buktatók, melyek miatt végül meghiúsul a felhasználás. Érdemes közvetlenül az intézménnyel beszélni, és megtudni tőlük, hogy nyitottak-e erre a megoldásra. Sőt, amikor lakástakarékot kötnénk, akkor külön a tanácsadónál kérdezzünk rá, akár úgy, hogy a jogi osztálytól kérünk állásfoglalást.

1 Hozzászólás

  1. piki

    csak akinek lehetne erre annak nincs kötve lakástakarék …

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.