Milliókat fizethet az idősek otthonáért, de a lakástakarék itt is besegít!

Milliókat fizethet az idősek otthonáért, de a lakástakarék itt is besegít!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-13 Frissítve: 2021-07-01
 

Néhány éve gyakorlat itthon, hogy az idősek otthonában a komfortosabb lakhatásért pénzt kérnek az intézmények, aminek mértéke pár százezer forinttól a milliós összegekig terjed. A Bankmonitor körkérdése alapján a lakástakarékban gyűjtött pénzt is felhasználhatjuk ilyen formában, bár vannak buktatók, amikre figyelni kell.

Napjaink legnépszerűbb megtakarítási formája a lakástakarékpénztár, ami annak fényében nem meglepő, hogy itt érhetünk el egyedül 10 százalék feletti hozamot, teljesen garancia mellett. A befizetésekre vonatkozó 30 százalékos állami támogatás (aminek plafonja 72 ezer forint) miatt jelenleg 1,3 millió elő szerződés van, de további százezrek használhatnák ki lakáscéljuk megvalósítására ezt a konstrukciót, ha az előrejelzéseknek hinni lehet.

A lakástakarék kellően széles körben felhasználható, kezdve a lakásvásárlástól és építéstől egészen a lakáshitel előtörlesztéséig gyakorlatilag mindenre. Sőt, olyan különleges célra is felhasználható az összegyűjtött összeg, amikor bérleti jogot vagy lakhatási jogot vásárolunk, hogy idős korunkban ne maradjunk egyedül.

A hivatalos szabályok szerint a nyugdíjasházakban megváltható a lakástakarékkal is az élethosszig tartó bérleti jog, ami azért jelent nagy segítséget, mert a Bankmonitor gyűjtése szerint egy kisebb apartmanért is 3 millió forintot fizethet be, de egy 30 négyzetméteres lakrész akár 7,5 millió forintot érhet. Összehasonlításként, havi 20 ezer forint félretevése mellett az állami támogatással együtt 5 év után a lakástakarékban 1,5 millió forint gyűlhet össze, ami hitellel együtt 3,5 millió forintra nő.

A nyugdíjasház esetében olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az egészségünk nem romlott meg, azonban vagy túl drágának tartjuk az ingatlanunk fenntartását, vagy csak szeretnénk olyan környezetben élni, ahol más szépkorúakkal találkozhatunk, így nem maradunk egyedül. Az ellátás havi költséget a nyugdíjunk egy része fedezi, amiből napi háromszori étkezés, az esetleges orvosi rendelés, akár mosás és vasalás is benne érthető.

A szabályok alapján nem egyértelmű, hogy az idősek otthonábra is felhasználhatjuk a lakástakarékot, ezért is járunk ennek a következőkben utána. Ekkor már a nyugdíjas egészsége megromlott, legalább napi 4 órás ellátásra szorul, viszont tartós korházi ellátásra nincs szüksége. 2015-ben vezették be, hogy lehet kérni egyszeri belépési díjat – az állami és magán – intézményekben a magasabb komforttal rendelkező helyekért, ami egyes esetekben több millió forintba is kerülhet. Ha nem tudunk fizetni, akkor az átlagos ellátásban lehet részünk ingyenesen, viszont ekkor mással is meg kell osztanunk a szobánkat és kinti, folyosón lévő mosdó áll rendelkezésünkre.

Nézd meg személyre szabottan, hogy melyik lakástakarék lenne számodra a legjobb!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Hirdetés

    A kapott válaszok alapján ez is belefér

    A nyugdíjasházakban alkalmazott bérleti jog, valamint az idősek otthonában kivetett egyszeri belépési díj mögöttes tartalma véleményünk szerint nagyon hasonló, mert hozzáférést nyújt egy magasabb fokot képviselő lakhatási szolgáltatáshoz. Attól még, hogy eltérő fogalmat használnak rá, a tartalom számít és ezt erősítették meg megkeresésünkre a lakástakarékpénztárak is.

    A kapott válaszok alapján azt mondhatjuk, hogy valóban az idősek otthonának egyszeri belépési díjára is felhasználható a lakástakarék megtakarítás. Azt mindenképpen tudnunk kell, hogy azért érdemes előre néhány intézményt megkeresni, ugyanis előfordulhatnak olyan akadályok, melyek mégiscsak meghiúsítják az üzletet.

    Az egyik lakástakaréktól azt tudtuk meg, hogy nagyon ritkán előfordult olyan eset, amikor az egyik időseket gondozó intézmény csak készpénzt fogadott volna el, az utalást valami miatt nem engedte. A lakástakarék ilyenkor nem tud mit csinálni, hiszen a tulajdonosnak nem adhatja oda készpénzben az összeget, az általános gyakorlat az, hogy a számlatulajdonos a pénzmozgásban nem szerepel, a lakástakarék közvetlenül az intézmények utalja át a szükséges összeget.

    Egy másik lakástakaréktól azt az információt kaptuk, hogy ha az idősek otthonában akarjuk az emelt lakhatási csomagot megváltani, akkor a megkötött szerződések egyikében mindenképpen szerepeljen, hogy az egyszeri belépési díjat a jogosult élete végéig tartó használati jogcímen fizettük ki. A jogszabályokban ez használatos, vagyis ha a szerződésekbe is ez kerül bele, akkor már semmi akadálya nem lesz az elszámolásnak.

    A fenti ábra is jól mutatja, hogy ha célzottan nyugdíjas otthonba való felhasználás miatt döntenénk a lakástakarék mellett, akkor előtte az átlagosnál is több információt gyűjtsünk be, mert lehetnek olyan buktatók, melyek miatt végül meghiúsul a felhasználás. Érdemes közvetlenül az intézménnyel beszélni, és megtudni tőlük, hogy nyitottak-e erre a megoldásra. Sőt, amikor lakástakarékot kötnénk, akkor külön a tanácsadónál kérdezzünk rá, akár úgy, hogy a jogi osztálytól kérünk állásfoglalást.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés