5+1 határidő a Babaváró hitellel kapcsolatban, amit a vészhelyzet lejártával már pontosan ismerünk

5+1 határidő a Babaváró hitellel kapcsolatban, amit a vészhelyzet lejártával már pontosan ismerünk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-07-02
 

A kormány a járvány miatt a Babaváró hitel és a csok támogatás igénylési feltételein egyszerűsített átmenetileg, az időszak hosszát sok esetben a vészhelyzet lejártához kötötte a rendelet. Mivel a rendkívüli időszaknak vége, már pontosan tudjuk, meddig igényelhetjük meg a támogatásokat a könnyített feltételek alapján. 

A járványhelyzet miatt sokan elhalasztották komolyabb pénzügyi döntéseik, hiteligényléseik. Ez fokozatosan igaz azokban az esetben, amikor személyesen is meg kellett jelenni a konstrukció igényléséhez, vagy épp a szerződéskötéshez. Van azonban néhány olyan kedvezmény, támogatás – ilyen például a Babaváró hitel, a csok támogatás -, amelynek igénylését nem halaszthattuk el, mert később már nem lennénk jogosultak a konstrukcióra, vagy éppen az ahhoz kapcsolódó támogatások egy részére.

Ebben a helyzetben a kormány segítséget nyújtott a igénylőknek azzal, hogy számos határidőt meghosszabbított a járványhelyzet miatt, így a fertőzésveszély ideje alatt nem kellett kapkodni. A vészhelyzetet azonban június 17-vel megszüntette a kormány, ezért összegyűjtöttük a határidőket, amelyekre most mindenképpen figyelni kell.

Hirdetés

Hirdetés

A vészhelyzet ideje alatt a munkanélküli idő is beleszámíthat a Tb-biztosítotti időszakba  

Ha március 11-e és július 17-e között veszítenénk el munkaviszonyunkat és a vészhelyzet lejártát követő 90 napon belül új állást találnánk, akkor továbbra is folyamatosnak tekinthető a Tb.jogviszonyunk. Sőt, a vészhelyzet idejét – 98 napot – az elvárt Tb-jogviszony hosszába is beszámítják. A beszámításnál van azonban egy maximális időtartam, aminek hossza eltér a különböző támogatások esetében.

Munkanélküliség esetén a vészhelyzeti időszakból maximum mennyi idő számítható be az elvárt Tb jogviszony idejébe?

Babaváró hitel és a 10 millió forint összegű – 3 gyermek után járó új lakás építésére, vásárlására igényelt –  csok támogatásnál a vészhelyzeti időből maximum 180 nap számítható be a folyamatos jogviszonyba. (Mivel a vészhelyzet hossza 98 nap volt, ezért a maximális korlátot nem szükséges érvényesíteni.) A többi támogatás esetében maximum 90 nap számítható be a vészhelyzeti időből.

Vegyünk példaként valakit, aki két meglévő gyermeke után használt lakás vásárlásra szeretne csok támogatást igényelni, azonban 3 hónap munkaviszony után elveszítette az állását március 11-én, majd a vészhelyzetet követően, július elsején talált csak új munkahelyet. Ebben a helyzetben a vészhelyzetet követő 90 napon belül talált az igénylő munkahelyet, ezért folyamatosnak tekinthető a Tb-jogviszonya. Ráadásul a munkanélküliként eltöltött veszélyhelyzeti időből 90 nap beleszámít az elvárt minimális Tb-jogviszonyba. Emiatt az új munkahely megtalálását követően azonnal megfelelne – a 3 hónap munkaviszony és a 90 nap a vészhelyzeti időből együttesen eléri a 180 napot – az igénylő a Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárásnak.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a Babaváró hitelnél a megfelelő munkaviszony nem csak a 3 éves Tb-jogviszony leigazolásához szükséges. Az egyes pénzintézetek bírálati elveinek is meg kell felelnie a fiatal pároknak, a bankok pedig egyedileg meghatározhatják, hogy milyen munkaviszonyt, jövedelmet várnak el minimálisan tőlünk.

1. Meddig kell munkát találnunk, ha a vészhelyzet alatt veszítettük el az állásunkat?

A Babaváró hitel és a csok támogatás igénylésénél is elvárás a meghatározott hosszúságú folyamatos Tb-jogviszony. Folyamatosnak tekinthető az is, ha összesen legfeljebb 30 napig nem vagyunk biztosítottak. Például, ha munkát váltottunk és két állásunk között kevesebb mint egy hónapot voltunk munka nélkül, akkor az megfelelő lehet.

A járvány miatt azonban sokan elvesztették a munkahelyüket, számukra kínál könnyítést a jogszabály. Ha a vészhelyzet alatt, illetve annak végét követő 30 napon belül veszítjük el a munkahelyünk, akkor a vészhelyzet lejártát követően 90 napunk lenne új állást találni. Ha ezen időpontig találunk munkát, akkor még mindig teljesítjük a folyamatos Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárást.

Ezek alapján, ha március 11. és július 17. között veszítjük el a munkahelyünket, akkor 2020. szeptember 16-ig lenne időnk új állást találni ahhoz, hogy a Tb-jogviszonyunkat továbbra is folyamatosnak tekintsék.

A vészhelyzet hogyan befolyásolja a CSOK támogatás és a Babaváró hitel igénylési feltételeit és a határidőket?

2. Meddig igényelheti meg a pár a támogatást, ha valamelyikük a vészhelyzet alatt elérte a felső életkori határt?

Babaváró hitel akkor igényelhető, ha a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, csok-támogatást pedig akkor lehet kérni vállalt gyermekre, ha a házaspár egyik tagja sem érte el a 40 éves kort.

A vészhelyzetre való tekintettel ezt a feltételt nem kell teljesítenünk minden esetben. Azok, akik a vészhelyzet alatt érték el az életkori felső határt még megigényelhetik a támogatást annak lejártát követő 30. napig. Vagyis július 17-ig megigényelhetik a Babaváró hitelt, a csok támogatást, amennyiben március 11. és június 17. között érték el az életkori határt.

3. Meddig adhatunk be csok igénylést lakásvásárlási célra régi adásvételi szerződéssel?

Az adásvételi szerződés aláírását követően 180 napon belül lehetne csok támogatást igényelni lakásvásárlási célra.  Ha ez a határidő a vészhelyzet ideje alatt járt le, akkor még utólag, a rendkívüli időszak lejártát követő 30. napig be lehet adni a támogatási kérelmet. Vagyis július 17-ig benyújthatjuk az igénylést, akkor, ha a 180 napos határidő március 11-e és június 17-e között járt le.

4. Meddig kaphatjuk meg a a Babaváró kamattámogatást és tartozáselengedést a vészhelyzet alatt született gyermekre?

A Babaváró hitelt megigényelhetjük meglévő gyermekkel és gyermek nélkül egyaránt. Azonban a konstrukcióhoz kapcsolódó kamatmentesség és tartozáselengedés feltétele, hogy gyermekünk a hiteligénylést követően szülessen meg. Ezt a feltételt a vészhelyzet ideje alatt átalakították: akkor is jogosultak lehetünk a kamatmentességre és a tartozáselengedésre, ha gyermekünk a március 11. és július 17. között született. További feltétel, hogy a Babavárót a vészhelyzet lejártát követően 60 napon belül igényeljük meg, azaz augusztus 16-ig be kell adnunk a kölcsönkérelmet.

5. Hogyan változott meg a köztartozás-mentességre vonatkozó elvárás a vészhelyzet alatt?

A vészhelyzet ideje alatt, illetve az azt követő 30 napon belül beadott támogatásigényléseknél azt kell leigazolnunk – lenyilatkoznunk -, hogy március 10-én nem volt köztartozásunk. Vagyis a Babaváró hitelre, csok támogatásra, vagy épp a gyermekek után járó tartozáselengedésre is jogosultak lehetünk, ha a vészhelyzet alatt keletkezett köztartozásunk. Ehhez azonban július 17-ig be kell adnunk a támogatás iránti kérelmet.

5+1. Meddig lesznek érvényesek a személyes okmányaink?

Okmányaink érvényességi ideje nem kapcsolódik közvetlenül a támogatások igényléséhez, ugyanakkor elvárás mindegyik konstrukciónál, hogy érvényes személyazonosításra alkalmas okmánnyal igazoljuk magunkat. A vészhelyzet alatt, illetve az azt követő 15 napon belül lejáró okmányok érvényességi idejét azonban fél évvel meghosszabbították. Ezért, ha március 11-e és július 3-a között járna le személyi igazolványunk, akkor az december 15-ig még érvényes lesz.

Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés