loading

60 ezer forint éves számlaköltség? A jó része könnyedén lefaragható

Egyik olvasónk elküldte az éves díjkimutatását a számlaköltségeiről. A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint a 60 ezer forintos éves költséget szinte teljes egészében meg lehetne spórolni. De bankváltás nélkül, pusztán a készpénzfelvételi szokások átalakításával is közel 20 ezer forintot lehetne megtakarítani.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Minden számlatulajdonosnak kellett egy levelet kapnia január végéig, ami az éves számlaköltségeket tartalmazza részletesen. A Bankmonitor szakértőihez egyik olvasónk eljuttatta a saját díjkimutatását, mert rettenetesen sokallotta az általa kifizetett 60 ezer forintot.

Kártyák és készpénz

Az alábbiakban láthatók a bankkártyához és a készpénzfelvételhez kapcsolódó költségek. A kapott díjkimutatásból kiderül, hogy bizony a számlatulajdonos szokásain is jelentősen változtatni kell.

Bankkártya és készpénzfelvétel éves díja

Olvasónknak két bankkártyája is van – legalábbis két kártyához kapcsolódó díj lett beterhelve -, ezek közül a drágább kártya lezárásra került. Ezt pótolta egy másik, alacsonyabb költségű betéti kártyával, emiatt szerepel két költségtétel is a kártyákhoz kapcsolódóan a díjkimutatáson. A nagyszámú kártyás vásárlás (884 darab) teljesen ingyenes, érdemes továbbra is ily módon fizetni a megvásárolt áruért, szolgáltatásért.

A készpénzfelvételhez kapcsolódó díjak vizsgálata során kiderült, hogy egyáltalán nem volt díjmentes a készpénzfelvétel, pedig kizárólag ezt a számláját használja aktívan. Miközben havi két darab készpénzfelvétel – összességében 150 ezer forint összegig – bármely hazai ATM-nél ingyenes lehet, amennyiben erről nyilatkozik a számlatulajdonos.

Az olvasónk által megadott adatok alapján összesen  23 darab pénzfelvétele volt tavaly, átlagosan 48 ezer forint összegben. Vagyis akár teljesen ingyenes is lehetett volna a készpénzhasználata, szemben a közel 18 ezer forintos valós költséggel. (Volt tavaly egy postai készpénzfelvétel is, illetve egyes hónapokban meghaladta az ATM-használatok száma a 2 darabot. Ezeket azonban jobb készpénzgazdálkodással és átgondolt bankautomata használattal orvosolni lehet a jövőben.)

Általános számlaszolgáltatások

Ide tartozik a számlavezetési díj, a netbank, a telefonbank és a mobilalkalmazás éves költsége, illetve a különböző SMS-értesítések díjai.

Általános számlaszolgáltatások éves díja

Olvasónk 2020-ban közel 16 ezer forintot fizetett ki ezekre a tételekre. A számlavezetés díja önmagában 7 ezer forint – 14 ezer forintból levontuk a visszatérítés összegét -, erre pedig még rájön 4 200 forint csak a netbank és a mobilalkalmazás igénybevételéért.

További 4 600 forintot fizetett az SMS szolgáltatásért – az üzenetek darabja 36 forint -, ez az átutalások hitelesítésére szolgáló üzenetek, illetve bizonyos kártya- és számlahasználati tranzakciókról szóló értesítők díját foglalja magába.

Ami biztos, hogy a banknál lehetőség van mobilalkamazásra kérni az átutalásokhoz szükséges kódot, ami díjmentes, ezzel pedig legalább évi 792 forintot meg lehet spórolni a jövőben. Azonban még így is igen magas a számla alapdíja, emiatt a Bankmonitor szakértői igen alacsony tranzakciós költségekre – átutaláshoz, csoportos beszedéshez kapcsolódó díjak – számítottak.

Fizetések (kivéve a kártyás fizetéseket)

Várakozásainkkal szemben azonban a megbízási költségek is igen magasnak bizonyultak. Pedig az ügyfél nem adott meg semmilyen extra tételt – netbankon keresztüli belföldi forintátutalási megbízások és csoportos beszedési megbízások voltak csak -, ami indokolhatná a magas költségeket.

Fizetése (átutalás, csoportos beszedés) éves díja

72 megbízásra nem is tűnik olyan soknak a 13 ezer forintos éves költség, ugyanakkor a megbízások megadásának módja és a számla alapköltségei mellett már a díj magasnak mondható. A korábban nevesített költségeket még a folyószámlahitelkeret közel 3 ezer forintos éves díja egészítette ki.

Mennyire lehetne lefaragni a bankszámla éves költségét?

A költségek alapján megismert szokásai olvasónknak:

 • Havi 2 db készpénzfelvétel összesen 100 ezer forint összegben belföldi bankautomatából.
 • Havi 6 db átutalás összesen 45 ezer forint összegben netbankon keresztül megadva.
 • Az átlagbért meghaladó havi jóváírás a számlán.
 • Havi 70 darab kártyás vásárlás összesen 200 ezer forint értékben.
 • Valamilyen értesítés a számla- és kártyahasználatról.

A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorának használatával kiderült, hogy ezen elvárások, szokások megadása mellett jóval olcsóbb bankszámlát is találni. Sőt, a CIB ECO Bankszámla – amennyiben Bankmonitoron keresztül igénylik – 2 évig akár teljesen ingyenes lehet. A kalkulátorral azonban bárki megtalálhatja néhány adat megadásával a számára ideális csomagot.

Hogy döntött az olvasónk?

Az érdeklődő számára van azonban a számlaköltségek mellett még néhány mérlegelendő elem: lakáshitele van az adott banknál, az ahhoz kapcsolódó akciónak pedig feltétele a számlavezetés és egy meghatározott összegű havi jóváírás is az adott számlán.

Természetesen felmerülhet a hitelkiváltás is – a meglévő kölcsön lecserélése egy újra -, ennek átgondolására azonban időt kért olvasónk. De visszajelzése alapján már kérte a két díjmentes készpénzfelvétel beállítását és a átutalásokhoz kapcsolódó kódok mobilalkalmazásra kéréséről is intézkedett. Ha ez a számlacsomag meg is marad, önmagában ez a két lépés 18-19 ezer forint éves megtakarítást jelenthet számára.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
ingyenes-bankszamla

Feleslegesen fizetsz a bankodnak!

Miközben mindenki arra panaszkodik, hogy évente milyen nagy összegeket fizet ki a bankszámlájával kapcsolatos szolgáltatásokra, a többség a kisujját sem mozdítja azért, hogy csökkentse a kiadásait. Pedig egy olvasónknak percek...

Blogajánló
 • alapblog Nem politikusok, nem médiavezérek, hanem a tőkések tartják a lelket az emberekben (a járvány idején)

  A világ 28 reprezentatív országában, köztük fejlett demokráciákban, a polgárok ötven százaléknál nagyobb arányban feltételezik, hogy a politikusok tudatosan, szisztematikusan hazudnak. A média, általában az...

 • KonyhaKontrolling Napi étel 500 forintból? Spórolós ételek mintahónappal

  Nagyon olcsón eszünk. Az átlaghoz képest mindenképp. Mi szeretünk spórolni, mondhatjuk talán, hogy az egyik hobbim a spórolós ételek készítése. Az alapgondolat az, hogy kettőnkre 1000 forint/nap költségből kijöjjön az étel. Ez fejenként 500 forint/nap. Ebben a bejegyzésben KonyhaTündér segítségével kifejtem, hogy hogyan csináljuk és még egy tervező fájlt is találtok a bejegyzés végén. Ne Tovább olvasom "Napi étel 500...

 • Haszon.hu Nagyban gondolkodsz? 100 milliót is nyerhetsz energiahatékonyságra

  Megtolja 20 milliárddal a kormány az energiahatékonyság, a környezetbarát beruházások pályázati támogatását. A keretemeléssel közel ötvenmilliárd forintra bővül az a forrás, amelyből a kis- és közepes vállalkozások energiahatékonysági beruházásokat tudnak megvalósítani – jelentette be a közösségi oldalán a pénzügyminiszter.Varga Mihály összesítés szerint a pályázat első fordulójában több mint 1800 vállalkozás kapott közel 28 milliárd forint fejlesztési forrást. A mostani keretemelésnek...