loading

60 ezer forint éves számlaköltség? A jó része könnyedén lefaragható

Egyik olvasónk elküldte az éves díjkimutatását a számlaköltségeiről. A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint a 60 ezer forintos éves költséget szinte teljes egészében meg lehetne spórolni. De bankváltás nélkül, pusztán a készpénzfelvételi szokások átalakításával is közel 20 ezer forintot lehetne megtakarítani.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Minden számlatulajdonosnak kellett egy levelet kapnia január végéig, ami az éves számlaköltségeket tartalmazza részletesen. A Bankmonitor szakértőihez egyik olvasónk eljuttatta a saját díjkimutatását, mert rettenetesen sokallotta az általa kifizetett 60 ezer forintot.

Kártyák és készpénz

Az alábbiakban láthatók a bankkártyához és a készpénzfelvételhez kapcsolódó költségek. A kapott díjkimutatásból kiderül, hogy bizony a számlatulajdonos szokásain is jelentősen változtatni kell.

Bankkártya és készpénzfelvétel éves díja

Olvasónknak két bankkártyája is van – legalábbis két kártyához kapcsolódó díj lett beterhelve -, ezek közül a drágább kártya lezárásra került. Ezt pótolta egy másik, alacsonyabb költségű betéti kártyával, emiatt szerepel két költségtétel is a kártyákhoz kapcsolódóan a díjkimutatáson. A nagyszámú kártyás vásárlás (884 darab) teljesen ingyenes, érdemes továbbra is ily módon fizetni a megvásárolt áruért, szolgáltatásért.

A készpénzfelvételhez kapcsolódó díjak vizsgálata során kiderült, hogy egyáltalán nem volt díjmentes a készpénzfelvétel, pedig kizárólag ezt a számláját használja aktívan. Miközben havi két darab készpénzfelvétel – összességében 150 ezer forint összegig – bármely hazai ATM-nél ingyenes lehet, amennyiben erről nyilatkozik a számlatulajdonos.

Az olvasónk által megadott adatok alapján összesen  23 darab pénzfelvétele volt tavaly, átlagosan 48 ezer forint összegben. Vagyis akár teljesen ingyenes is lehetett volna a készpénzhasználata, szemben a közel 18 ezer forintos valós költséggel. (Volt tavaly egy postai készpénzfelvétel is, illetve egyes hónapokban meghaladta az ATM-használatok száma a 2 darabot. Ezeket azonban jobb készpénzgazdálkodással és átgondolt bankautomata használattal orvosolni lehet a jövőben.)

Általános számlaszolgáltatások

Ide tartozik a számlavezetési díj, a netbank, a telefonbank és a mobilalkalmazás éves költsége, illetve a különböző SMS-értesítések díjai.

Általános számlaszolgáltatások éves díja

Olvasónk 2020-ban közel 16 ezer forintot fizetett ki ezekre a tételekre. A számlavezetés díja önmagában 7 ezer forint – 14 ezer forintból levontuk a visszatérítés összegét -, erre pedig még rájön 4 200 forint csak a netbank és a mobilalkalmazás igénybevételéért.

További 4 600 forintot fizetett az SMS szolgáltatásért – az üzenetek darabja 36 forint -, ez az átutalások hitelesítésére szolgáló üzenetek, illetve bizonyos kártya- és számlahasználati tranzakciókról szóló értesítők díját foglalja magába.

Ami biztos, hogy a banknál lehetőség van mobilalkamazásra kérni az átutalásokhoz szükséges kódot, ami díjmentes, ezzel pedig legalább évi 792 forintot meg lehet spórolni a jövőben. Azonban még így is igen magas a számla alapdíja, emiatt a Bankmonitor szakértői igen alacsony tranzakciós költségekre – átutaláshoz, csoportos beszedéshez kapcsolódó díjak – számítottak.

Fizetések (kivéve a kártyás fizetéseket)

Várakozásainkkal szemben azonban a megbízási költségek is igen magasnak bizonyultak. Pedig az ügyfél nem adott meg semmilyen extra tételt – netbankon keresztüli belföldi forintátutalási megbízások és csoportos beszedési megbízások voltak csak -, ami indokolhatná a magas költségeket.

Fizetése (átutalás, csoportos beszedés) éves díja

72 megbízásra nem is tűnik olyan soknak a 13 ezer forintos éves költség, ugyanakkor a megbízások megadásának módja és a számla alapköltségei mellett már a díj magasnak mondható. A korábban nevesített költségeket még a folyószámlahitelkeret közel 3 ezer forintos éves díja egészítette ki.

Mennyire lehetne lefaragni a bankszámla éves költségét?

A költségek alapján megismert szokásai olvasónknak:

 • Havi 2 db készpénzfelvétel összesen 100 ezer forint összegben belföldi bankautomatából.
 • Havi 6 db átutalás összesen 45 ezer forint összegben netbankon keresztül megadva.
 • Az átlagbért meghaladó havi jóváírás a számlán.
 • Havi 70 darab kártyás vásárlás összesen 200 ezer forint értékben.
 • Valamilyen értesítés a számla- és kártyahasználatról.

A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorának használatával kiderült, hogy ezen elvárások, szokások megadása mellett jóval olcsóbb bankszámlát is találni. Sőt, a CIB ECO Bankszámla – amennyiben Bankmonitoron keresztül igénylik – 2 évig akár teljesen ingyenes lehet. A kalkulátorral azonban bárki megtalálhatja néhány adat megadásával a számára ideális csomagot.

Hogy döntött az olvasónk?

Az érdeklődő számára van azonban a számlaköltségek mellett még néhány mérlegelendő elem: lakáshitele van az adott banknál, az ahhoz kapcsolódó akciónak pedig feltétele a számlavezetés és egy meghatározott összegű havi jóváírás is az adott számlán.

Természetesen felmerülhet a hitelkiváltás is – a meglévő kölcsön lecserélése egy újra -, ennek átgondolására azonban időt kért olvasónk. De visszajelzése alapján már kérte a két díjmentes készpénzfelvétel beállítását és a átutalásokhoz kapcsolódó kódok mobilalkalmazásra kéréséről is intézkedett. Ha ez a számlacsomag meg is marad, önmagában ez a két lépés 18-19 ezer forint éves megtakarítást jelenthet számára.

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
 • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

  Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

 • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

  A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

 • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...