Betöltés

7+1 megtakarítási tipp, hogy ne ess a halogatás csapdájába!

szerző: Bankmonitor
2018-04-22

Nagyon sok magyar hónapról-hónapra szűkösen gazdálkodik a jövedelméből, ugyanakkor nyilvánvalóan szeretnének spórolni, hogy stabilabb anyagi helyzetet teremtsenek maguknak. Természetesen félretenni nem egyszerű dolog, de ha megvan a kellő elhatározás, a következő lista is nagy segítséget jelent a kezdéshez.

Értékes befektetési tippekhez juthatsz szemináriumunkon, ahol az Aegon Alapkezelő szakemberei is ott lesznek!

1.) Nézd meg, hol folyik ki pénz a kezeid közül!

Az első és legfontosabb lépés a megtakarítás elkezdéséhez talán az, hogy pontosan tudd, mire adsz ki pénzt. Azt biztos tudod, hogy a hónap végére általában mennyiből tudsz gazdálkodni, ugyanakkor érdemes legalább nagyjából összeszedni a fixen felmerülő (például közüzemi számlák) és eseti költéseket. Egy ilyen költségvetés összeállítása már félsiker és alapot ad arra, hogy sokkal tudatosabban állj a költéseidhez.

2.) Faragj le a kiadásaidból!

Ha belegondolsz, biztos találsz olyan tételt, ahol tudsz szorítani a nadrágszíjon. Egyszerű példa a minden nap megvásárolt kávé, édesség, vagy éppen a büfében, étteremben az ebédre elköltött forintok. Ugyanakkor az apróságoknál jóval lényegesebb, hogy mennyi megy el a rezsire, vagy éppen a telefonra, tévére, internetre.

Beruházás nélkül is spórolhatsz a számlákon, például ha kíméletesen használod az áramot, vizet, némi ráfordítással pedig a hatás fokozható is. Meglepően sokat lehet spórolni az energiatakarékos izzók beszerzésével, a jó nyílászárókkal, vagy a megfelelő szigeteléssel. Ugyanakkor a távközlési szolgáltatók ajánlatait is érdemes időnként átnézni, és ha kedvezőbbet találsz, akkor váltani.

3.) Vásárolj okosan!

Megéri érzékenynek lenni az árakra, hiszen ezáltal is rettentő sokat lehet spórolni. Egy internetes keresés, vagy egy összehasonlító oldal használata aranyat ér és nagy eséllyel kedvezőbb árfekvésű termékeket találhatsz. Bizonyos termékeket pedig különösen megéri külföldi webshopokból megrendelni, hiszen sokkal olcsóbban lehet megejteni a vásárlást.

4.) Tekintsd át a pénzügyeidet!

Sokszor a végletekig ragaszkodunk egy drága bankszámlához, pedig könnyen lehet olyat találni, ami amellett, hogy olcsóbb, sok tekintetben jobban passzol az igényeinkhez is. Az eredmény jó néhány ezer megspórolása lehet havonta. De a korábban felvett hitel törlesztője is jó eséllyel lefaragható, abból kiindulva, hogy most jóval lentebb vannak a kamatok, mint évekkel ezelőtt.

5.) Kezd el kicsiben, de tarts ki állhatatosan!

A halogatás és a lustaság félelmetes ellenség, ha megtakarításról van szó, azt viszont ne feledd, hogy az sem akadály, ha kezdetben havi néhány ezer forintot tudsz csak félretenni. Ugyanakkor a rendszeresség nagyon fontos, a félretett pénzre célszerű úgy tekinteni, hogy afölött nem rendelkezhetsz szabadon, hiszen az a szent célt szolgálja. Célszerű automatikusan elkülöníteni a megtakarításra szánt összegeket, így biztos nem fogsz kísértésbe esni.

6.) Legyenek pénzügyi céljaid!

Rövidtávon egy 3-12 havi költésnek megfelelő vésztartalék összespórolása a célszerű, hiszen ez kellő biztonságot ad a bajban. Középtávon mindenképp feltűnik a lakhatásra való takarékosság, tipikus hosszú távú megtakarítás pedig a gyermek számára gyűjtött pénz (iskoláztatás, lakhatás), vagy éppen az időskorra szánt összeg lehet. Ezen túl persze gondolhatsz az általános célokra is, mint az egészségügyi kiadások, az autóvásárlás, vagy a nyaralás finanszírozása.

7.) Takaríts meg többet holnaptól!

A közgazdasági Nobel-díjas Richard Thaler is a rendszerességben látja a sikeres megtakarítás receptjét. Emellett azt javasolja, hogy ha a mai helyzet nem is engedi meg a nagyobb megtakarítás képzését, induljunk el kicsiben és a béremeléssel párhuzamosan növeljük a félretett összeget. Hosszabb távon érdemes a jövedelem 10-15%-át takarékoskodásra fordítani.

+1) Találd meg a legjobb helyet a pénznek!

Vésztartalék és rövid távú megtakarítás esetén a lakossági állampapírral, például az egyéves állampapírral járhatsz jól (2%-os kamatozású). Az általános középtávú célokhoz a hosszabb állampapírok is megfelelnek, ugyanakkor már akár egy befektetési alap is jó választás lehet (akár egy rendszeres megtakarítási programon keresztül). Lakáscélra egyértelműen a lakástakarék jön szóba a 30%-os állami támogatás miatt.

A gyermek számára a Start-számla és az arra vásárolható babakötvény nyújt hosszú távú megtakarítási formát, emellé 10%-os állami támogatás is jár (maximum évi 6 ezer forint), a kamat pedig mindig 3%-kal haladja meg az infláció (aktuálisan 5,4%-ot fizet). Az időskori takarékossághoz kapásból három lehetőség is rendelkezésre áll, ahol a befizetéseket 20%-os támogatással toldja meg az állam.

Ha érdekelnek az ehhez hasonló befektetési témák, akkor figyelmedbe ajánljuk a Bankmonitor és az Aegon Alapkezelő közös befektetői szemináriumát. A részvétel ingyenes, azonban a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációhoz kötött.

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. október 9-i rendezvényen!
A rendezvény időpontja: 2018. október 9. (kedd) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
Sikeres regisztráció!
Rövidesen kapsz egy emailes megerősítést is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magas kamat, alacsony kockázat: jön a Nemzeti Kötvény!

2019. 04. 17.

Az új lakossági állampapír teljesen megváltoztathatja a megtakarítások piacát. A Nemzeti Kötvény kamata fix és a futamidő során folyamatosan emelkedik, ezáltal a 5. évre elérheti a 6%-ot, a teljes futamidő...

Itt vannak a kedvenc lakossági állampapírok

2019. 04. 15.

7637 milliárd forint volt a lakossági állampapírok teljes állománya az első negyedév végén, ami 300 milliárd forintos bővülés egy év alatt. A Babakötvény 50 százalékos növekedési üteme volt a legkiemelkedőbb...

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.