Betöltés

7+1 pénzügyi fogadalom, amelyet érdemes megtartani 2020-ban

szerző: Argyelán József
2020-01-04

Sok magyar tesz fogadalmat az új évre, akár a pénzügyekre is. Nézzük mit érdemes megfogadnunk és megtartanunk a következő évre.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

1. Takarítsuk meg a fizetésünk egy részét

Az átlagbér  folyamatosan emelkedik, az infláció relatív alacsony. Emiatt egyre nagyobb a fizetésünk vásárlóereje. Ugyanakkor jól tesszük, ha jövedelmünk egy részét félrerakjuk, egy váratlan kiadás bármikor bekövetkezhet. Nem szükséges gazdasági visszaesés, válság ahhoz, hogy a munkahelyünk elveszítsük.

Jelenleg az elérhető hozam eléggé alacsony. Emiatt sokakban felmerül a kérdés minek is takarítsak meg. Viszont ha nincs tartalékunk, akkor nem tudunk egy nagyobb váratlan kiadást megfinanszírozni, vagy ne adj Isten több hónapot átvészelni bevétel nélkül. Az alacsony hozam is relatív, a Magyar Állampapír Plusz kötvénnyel igen alacsony kockázat mellett 5 éves futamidőre akár 4,95%-os éves hozam is elérhető.

Idős korunkra is érdemes félretennünk, a nyugdíjak emelkedése ugyanis messze elmarad a fizetések növekedésétől, és ez várhatóan az elkövetkező években sem fog változni. Relatív kis összegű havi megtakarítás is jelentősen megnövelheti a nyugdíjunk összegét, ezt a nyugdíj-megtakarításokhoz kapcsolódó állami támogatások – akár 100-280 ezer forint adójóváírást is kaphatunk éves befizetésünk után – is elősegítik.

2. Váltsuk ki meglévő hitelünket egy olcsóbb konstrukcióval

A hitelek kamata az elmúlt időszakban jelentősen csökkent, például a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek legkedvezőbb kamata a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján az elmúlt 2 évben 4,8 százalékról 3,42 százalékra csökkent. Emiatt a teljes visszafizetendő összege egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsönnek akár 1,5 millió forinttal is csökkenhetett két év alatt. Ez havi szinten 5 ezer forint megtakarítást jelentene.

Ez a kamatcsökkenés pedig már bőven kompenzálni tudja a hitelkiváltáshoz kapcsolódó költségeket is – új hitel induló költségei, előtörlesztési díj. Ha hitellel rendelkezünk mindenképpen kérjünk több banktól ajánlatot hitelkiváltásra, vagy használjunk egy több bank ajánlatát összehasonlító kalkulátort.

3. Csökkentsük hiteleink a kockázatát

A hitelkiváltással nem csak olcsóbbá tehetjük hitelünk, hanem biztonságosabbá is. Még mindig jelentős a változó kamatozású – melyeknek a kamata akár éven belül is megváltozhat – hitelek aránya. Ez előnyt jelentett az elmúlt időszakban, amikor a hitelkamatok csökkentek, de egy esetleges kamatemelkedésnél a törlesztőrészletünk is megnövekedne.

A jelenlegi környezetben azonban igen olcsón tudnánk a hitelünk kamatát hosszabb időszakra – akár a futamidő végéig – is fixálni. Ezzel a jelenlegi kedvező kamatkörnyezet előnyeit nem csak rövid ideig – 1-2 évig -, hanem akár 10-20 évig is élvezhetjük.

4. Vizsgáljuk felül bankszámla-használati szokásaink

Január végéig mindannyian kapni fogunk egy részletes kimutatást bankszámlánk költségeiről. Sokan ekkor fognak szembesülni azzal, hogy mennyibe is kerül a bankszámlájuk valóban. Mindenképpen érdemes megnézni, hogy találhatunk-e olcsóbb számlát , de a saját szokásainkat is érdemes megvizsgálnunk. Ezzel ugyanis legalább annyit spórolhatunk, mint a legolcsóbb bankszámla kiválasztásával.

Például egyáltalán nem mindegy, hogy havonta hány alkalommal veszünk fel pénzt automatából. Ha 150 ezer forintot 5 tételben vesszük ki, akkor az jóval költségesebb lesz, mintha ugyanezt az összeget egyben vennénk le a számlánkról.

5. Tartsuk megtakarításunk egy részét devizában

A forint az elmúlt években jelentősen gyengült, az elemzők szerint a hazai fizetőeszköz értéke az idei évben tovább fog romlani. Ha megtakarításaink egy részét euróban tartjuk, akkor a forint gyengüléséből előnyt kovácsolhatunk, hiszen devizamegtakarításunk többet fog érni forintban.

6. Ne tartsuk a pénzünk egy megtakarítási formában

Ha forint gyengülést várunk, akkor jó ötletnek tűnhet a pénzünket euróra váltani. Igen ám, de nincs garancia arra, hogy tényleg tovább romlik a forint. Bármikor történhet valami váratlan, ami miatt a hazai deviza akár erősödhet is az euróval szemben. Éppen ezért nem szabad minden pénzünk átváltanunk euróra.

Kizárólag hosszú lejáratú, vagy kockázatos megtakarítást sem szabad választanunk, hiszen bármikor szükségünk lehet pénzünk egy részére. Egy kockázatosabb befektetésből pedig könnyen veszteséggel szállhatunk ki, ha gyorsan szükségünk lenne pénzre.

7. Ne döntsünk elhamarkodottan amikor lakást vásárlunk

Az elmúlt időszak jelentős lakásáremelkedése átalakította az ingatlanpiacot. A vevő gyakran a foglalóval a zsebükben mentek megnézni a kiszemelt ingatlant és akár az első megtekintés alkalmával ott helyben ki is fizették az eladónak az összeget. Erre szükség is volt, hiszen a kedvező ajánlatokat akár órák alatt elvihette más vevő.

A piac azonban átalakulóban, az adásvételek száma lecsökkent az elmúlt pár hónapban. A vásárlóknak több idejük van, megnézhetnek akár több ingatlant is mielőtt döntést hoznak. Ez nem azt jelenti feltétlenül, hogy olcsóbban lehet lakást venni, de több idő áll rendelkezésünkre a megfelelő ingatlan kiválasztására. Fordítsunk kellő időt egy ilyen horderejű döntés meghozatalára.

+1. Ne maradjunk le semmilyen támogatásról

Nagyon sokféle támogatás érhető már el, bármilyen pénzügyi döntés előtt érdemes átnézni, hogy milyen kedvezményeket, támogatásokat kaphatunk céljaink megvalósításához.

Lakásvásárlás esetén a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) vagy épp az áfa-visszatérítés feltételeit át kell tanulmányozni. Ha jogosultak vagyunk a támogatásra, akkor igényeljük is meg azt.

A lakáshitel tartozás elengedésről se feledkezzünk meg. Meglévő hitelünkből ugyanis elengedésre kerül második gyermekünk születése esetén 1, a harmadik baba érkezésekor pedig 4 millió forint. Ha ezt nem igényeljük meg, akkor jelentős előnytől eshetünk el, amelyet hitelünk lejártát követően már nem tudjuk igénybe venni,

Ha gyermeket szeretnénk, akkor nézzük át a Babaváró hitel feltételeit, hiszen ez egy roppant kedvező – akár kamatmentesség és tőkeelengedés is kapcsolódhat hozzá – hitelkonstrukció.

Minden lehetőséggel érdemes élni, amivel kedvezőbb helyzetbe kerülhetünk. Egy pénzügyi döntést se hozzunk meg anélkül, hogy ezeknek utánanézünk. Szükség esetén forduljunk szakértőhöz, aki segíteni tud a számunkra elérhető támogatások kiválasztásában.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

    Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.