8 tévhit a Babaváró hitelről. Lehet, hogy mégis jogosult vagyok rá?

8 tévhit a Babaváró hitelről. Lehet, hogy mégis jogosult vagyok rá?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-07 Frissítve: 2021-09-08
 

A babaváró hitel nagyon népszerű, mivel az állam egy gyermek születése után biztosítja a kamatmentességet, több gyermek esetén pedig a fennálló tartozásunk egy részét vagy egészét is elengedik. Az igényléshez több feltételnek is meg kell felelnünk. Sokan elvesznek a részletekben, és a feltételek pontos ismeretének hiányában azt hihetik, hogy nem is jogosultak rá. Vagy akár fordítva, számítanak erre az összegre, de mégsem lehetnek rá jogosultak. Melyek ezek a tévhitek? Utánajártunk!

A babaváró hitel igénylésekor a bank nem csak a jövedelmünket vizsgálja, hanem a jogszabályban meghatározott egyéb feltételeket is. A pontos feltételekről itt olvashatsz, illetve a Bankmonitor Babaváró kalkulátorával akár azonnal ellenőrizheted, hogy ti megkapnátok-e a támogatást. (Ha pedig azonnal lépnétek, akár az igénylés folyamatát is elindíthatjátok.)

Azért is érdemes hiteles forrásból tájékozódni, mert számos tévhit van a Babaváróval kapcsolatban, ezek miatt pedig sokan lemaradnak az akár 10 millió forintos kamatmentes hitelről. Mi most összegyűjtöttük a 8 leggyakoribb tévhitet, amelyek problémát jelenthetnek a támogatás igénylésekor.

Hirdetés

Hirdetés

1. A baba születése után is be lehet nyújtani az igénylést

Gyakori félreértés az is, hogy a jelenlegi veszélyhelyzet alatt (ez a cikkünk publikálásakor még tart) született gyermekekre is érvényes lehet a kamatmentesség, amennyiben a születés után, legkésőbb a veszélyhelyzet követő 30 napig benyújtják a szülők a hiteligénylést. Ez azonban sajnos nem igaz, ugyanis az enyhítést a második veszélyhelyzet idejére már nem vezették be újra! Tehát ha már megszületett a gyermekünk, rá már nem tudjuk érvényesíteni sem a kamatmentességet, sem a szüneteltetést. Ettől függetlenül a hitelt megigényelhetjük, azonban a kedvezmények csak a következő gyermekre lesznek érvényesíthetők.

2. Ha már van gyermekünk, akkor nem kaphatunk Babavárót

Attól, hogy van már egy vagy akár több gyermeketek, a Babaváró hitel gond nélkül megigényelhető. Arra azonban figyelnetek kell, hogy a Babaváróhoz járó végeleges kamatmentesség, valamint a tartozás részbeni vagy teljes elengedése kizárólag a Babaváró hitel felvételét követően megszületett gyermekek után jár. Persze érdekes kérdés, hogy vajon érdemes lehet-e akár úgy is megigényelni a Babavárót, hogy már előre tudjuk, nem szeretnénk gyermeket vállalni. Erre a kérdésre ebben a cikkünkben válaszolunk részletesen. 

3. Nem feltétlenül kell házasnak lennünk

Sokan a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) és a Babaváró ezzel kapcsolatos feltételeit keverik. A csok-nál valóban nem előírás a házasság akkor, ha meglévő gyermekre igénylik, ez kizárólag a vállalt gyermeknél feltétel. (Sőt, meglévő gyermekre a csok-ot akár egyedülálló szülők is igényelhetik.) A Babaváró hitelt azonban kizárólag házaspárok igényelhetik, akár van már meglévő gyermekük, akár nincs.

4. A férfi nem töltheti be a 41 éves kort igényléskor

Jó páran eleshetnek a hiteltől csak azért, mert azt hiszik, igénylésor a férj nem töltheti be a 41. életévét. Ez azonban nem igaz, hiszen a csok-kal ellentétben itt kizárólag a feleség életkora számít. (Vállalt gyermek esetében a csok-nál a házaspár egyik tagja nem töltheti be a 40. életévét.) Egész pontosan a férfi életkora a Babaváró támogatás személyi feltételei között nem szerepel, ám a bank maga meghatározhat egy maximum életkort, amit nem léphetünk túl a futamidő lejártakor. Ez az életkor általában 65 és 75 év között van, ám bankonként eltérő lehet. A pontos meghatározásért kérd szakértőnk segítségét!

5. A TB jogviszony csak munkaviszonyból származhat

A köztudatban azonosult a TB jogviszony és munkaviszony fogalma. Valóban, a munkáltató fizeti a társadalombiztosításunkat. De nem csak ezen időszak alatt kerül rendezésre! Az álláskeresési járadék, táppénz, sőt a nappali tagozatos hallgatói jogviszony alatt is rendezve van a biztosításunk, és jogosultak vagyunk az állami ellátásra. Az utolsó 180 napra azonban szigorúbb elvárások vonatkoznak: ekkor már magyarországi (Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)-i) pontja szerinti) jogviszonnyal kell rendelkeznie legalább a pár egyik tagjának. Ez lehet bejelentett állás, vagy akár vállalkozás is. (A korábban külföldön munkát vállalók esetében a szigorúbb feltételeket az igénylést megelőző 90 napban kell legalább teljesíteni.)

6. Nem számít a külföldi TB jogviszony

Ezzel kapcsolatban kétféle megközelítés létezik:

  • Sokan nem tudják, hogy külföldi TB-re is igényelhető a Babaváró hitel. A pontos szabály szerint, a 3 év TB jogviszonyból ha az utolsó 90 nap magyar, akkor már jogosultak lehetünk a babaváró hitelre. Tehát ha évekig külföldön dolgoztunk, de már minimum 3 hónapja magyar munkaviszonyunk van, akkor megkaphatjuk a megfelelő igazolást.
  • Sokan azt hiszik, hogy kizárólag külföldi, jelenleg is tartó TB jogviszonyra is igényelhető Babaváró hitel. Ez sajnos nem így van. A fent említett, minimum 90 napos magyar TB jogviszony minden esetben szükséges.

A külföldön dolgozók Babaváró igényléséről itt olvashattok bővebben. 

7. A pár mindkét tagjától elvárás a TB jogviszony

Elegendő az egyik fél részéről igazolni a szükséges TB jogviszonyt, így akkor is igényelhető a támogatás, ha például a pár egyik tagja dolgozik, míg a másikuk még tanul.

8. Ha megfelelünk a Babaváró feltételeinek, akkor a bank mindenképp megadja a hitelt

Sokan gondolják úgy, hogy elegendő teljesíteniük a Babaváró jogszabályban rögzített feltételeit, és máris jogosultak az akár 10 millió forintos kamatmentes hitelre. Ez azonban nem igaz, ugyanis a Babaváró banki hitel, amihez az állam kamattámogatást illetve hitelelengedést nyújthat. Éppen ezért nem elegendő, hogy egy házaspár teljesíti a személyi feltételeket, hitelképesnek is kell lenniük, ami elsősorban megfelelő összegű jövedelmet és az egyikük részéről minimum 3 hónapos folyamatos munkaviszony meglétét jelenti. A banki bírálat azonban rendkívül sziszifuszi, ráadásul az egyes pénzintézetek gyakorlata is nagyon különböző, így előfordulhat, hogy valakit az egyik bank elutasít, míg egy másik hitelez.  

A következő kalkulátorral ellenőrizheted a jogosultságotokat, ha pedig szeretnéd, szakértőink díjmentesen segítenek a megfelelő bank kiválasztásában és a hiteligénylés folyamatának intézésében.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés